Küresel ve bölgesel aktörlerin güç mücadelelerinin bir sahası olarak Kore Savaşı
The Korean War as an arena of power struggles between global and regional actors
- Tez No: 999650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ YAZAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güç dengesi, Tehdit Dengesi Kuramı, Power balance, Balance of Threat Theory
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Kore Savaşı, Kuzey Kore ve Güney Kore arasında farklı yöntemler ile hedeflenen birleşme idealinin bir girişimi olarak başlamıştır. Savaşın bölgesel bir saldırı ile başlamasına rağmen Amerika'nın savaşa çekilmesi, Sovyetlerin savaş ile dolaylı ilişkilendirilmesi dönemin belirsizliğinde değişen real politik anlayışını algılar üzerinden etkilemiştir. Savaşın küresel aktörü olan Sovyetler ve Amerika, döneminde önemsiz gördüğü bir yerde savaşa çekilmiş ve aralarındaki rekabet üzerinden yeni dönem güç politikaları somutlaşmıştır. Savaşın nedenleri ve süreci bölgesel düzeyde savaş hedefleri ve eylemlerinin oluşturduğu etkileşimin sistem düzeyinde yarattığı etki üzerinden ele alınmıştır. Savaşın nedenlerine aktörlerin tehdit algıları, politik hedefleri ve çıkarları üzerinden değinilmiştir. Kore Savaşı doğrudan iki kutuplu sistemin yapısından kaynaklı bir sorun değildir fakat iki kutuplu sistemin algısal rekabetini derinleştirmiştir. Savaş sistem düzeyinde iki güç arasında bir diğerinin eylemine karşılık verme zorunluluğunu oluşturan algısal dinamiğin oluşmasını sağlamıştır. Çin- Sovyet bloku sistemin yeni rekabet dinamiğini oluşturmuş olsa da savaşın nedenlerinden ve iki ülke arasındaki ittifak dinamiklerinin gerçekliğinden farklı şekillenmiştir. Çin ve Amerika arasındaki mücadele ise iki kutuplu sistemin dinamiklerinden sınırlı savaş öğretisine evirilen bir süreçtir. Bu yönü ile Kore Savaşı iki kutuplu sistemin iki başat gücü arasında topyekûn savaş korkusunun yerine dengeli bir caydırıcılık anlayışı olarak sınırlı savaş öğretisinin oluşmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Korean War emerged as the result of a unification ideal pursued through diverse strategies by key regional actors, namely North Kore and South Korea. Although the conflict began as a regional attack, it drew in global actors, directly involving the United States and indirectly implicating the Soviet Union. As a result, this competitive dynamic has in turn, shaped contemporary power politics and security paradigms. As a result, Soviet Union had been associated with the conflict because of the shifting realpolitik and changing perception during this period. For example, both countries were drawn into conflict despite it being peripheral to their core interests but the war that escalated into war hereafter caused the essence of competition between United States and Soviet Union. The new dynamics of the competition shaped the new bipolar balance of power. The cause of war and process has been analyzed through the impact at the systemic level via the interaction of objectives and action generated by the actors of the war that North Korea, South Korea, United States and China. Cause of war addressed through the lens of actors' threat perception, political objectives, and interests. The distinction between cause and consequences had been linked with the methods and unstable political objectives of the actors. The cause was not the structure of international system, but the perception of the causes deepened the perceptual logic of competition. As a result, established Sino-Soviet bloc, compelled the great power to reciprocate each other' action and limited war doctrine emerged.