Yeraltı kömür madenciliğinde kendiliğinden yanma ile mücadele çalışmalarında azot gazı kullanımı
The use of nitrogen gas in combating spontaneous combustion in underground coal mining
  1. Tez No: 999683
  2. Yazar: MUHAMMET ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Azot, Kendiliğinden yanma, Kömür, Kömür madenciliği, Oksidasyon, Nitrogen, Spontaneous coubustion, Coal, Coal mining, Oxidation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, yeraltı kömür madenciliğinde kendiliğinden yanma süreci ve bu süreçle mücadele yöntemleri ele alınmaktadır. Öncelikle kömürün kendiliğinden yanma mekanizması incelenmiş, bu olayı etkileyen faktörler detaylandırılmıştır. Kömür madenciliğinde kömürün kendiliğinden yanma olayının madencilik faaliyetlerinde oluşturduğu emniyetsiz durumlar üzerine durulmuş ve sürecin daha güvenli bir şekilde yürütümü amacıyla kullanılan yöntemler değerlendirilmiştir. Tezin ana odak noktası, yeraltı kömür yangınlarıyla mücadelede azot gazı kullanımının etkinliği olmuştur. Yeraltında kendiliğinden yanma olaylarında kullanılan azot gazının tedarik edilme süreçleri, yeraltına azot gazının iletilmesi ve azot gazının enjeksiyonunda kullanılan çalışmaların yangın önleme ve kontrol süreçlerindeki rolleri açıklanmıştır. Son olarak, Polyak Eynez Kınık Linyit İşletmesi'nde gerçekleştirilen bir uygulama örneği sunulmuş, azot gazı üretim tesisi ve yeraltı uygulama yöntemleri detaylandırılarak pratikteki başarıları tartışılmıştır. Bu çalışma, yeraltı kömür madenciliğinde kendiliğinden yanma riskini azaltmak ve güvenliği artırmak amacıyla azot gazı kullanımına ilişkin bilimsel ve uygulamalı bir bakış sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the process of spontaneous combustion in underground coal mining and methods to combat this process are examined. First, the mechanism of spontaneous combustion in coal is analyzed and the factors influencing this phenomenon are detailed. The unsafe conditions caused by spontaneous combustion in coal mining activities are highlighted, and the methods used to manage the process more safely are evaluated. The primary focus of the thesis is the effectiveness of using nitrogen gas in combating underground coal fires. The procedures for supplying nitrogen gas used in spontaneous combustion incidents underground, its transmission to the subsurface, and the roles of studies on nitrogen gas injection in fire prevention and control processes are explained. Finally, a case study conducted at the Polyak Eynez Kınık Lignite Operation is presented, discussing the nitrogen gas production facility and underground application methods and assessing their practical success. This study aims to provide a scientific and practical perspective on the use of nitrogen gas to reduce the risk of spontaneous combustion and improve safety in underground coal mining.