Diz artroskopisi sırasında infrapatellar yağ dokusundan serbestleşen kök hücrenin biyokimyasal olarak değerlendirilmesi
Biochemical evaluation of stem cells released from the infrapatellar fat pad during knee arthroscopy
- Tez No: 999684
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN SUNGUROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Biyomühendislik, Biyokimya, Orthopedics and Traumatology, Bioengineering, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Akım sitometrisi, Doku rejenerasyonu, Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR), Yağ kök hücreleri, İmmünositokinler, Flow cytometry, Tissue regeneration, Reverse transcription polimerase chain reaction, Fat stem cells, Immunocytokines
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre ve Yenileyici Tıp Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Günümüzde rejeneratif hücresel tedavi yaklaşımlarının gelişmesi ve bu yöntemlerin cerrahi tekniklerle entegre edilmesiyle eklem hastalıklarının tedavisinde elde edilen başarı oranları giderek artmaktadır. Bu biyolojik tedavilerin en sık uygulandığı alanlardan biri, dejeneratif ve travmatik patolojilerin yaygın olarak görüldüğü diz eklemidir. Diz eklemine yönelik artroskopik cerrahi girişimler sırasında veya sonrasında mezenkimal kök hücre (MSC) temelli biyolojik uygulamaların eklenmesi, ortopedi literatüründe son yıllarda yoğun biçimde araştırılmaktadır. Mezenkimal kök hücrelerin doku iyileşmesi, inflamasyonun modülasyonu ve rejenerasyon süreçlerinde önemli rol oynadığı bilinmektedir. Ancak MSC elde edilmesi için sıklıkla kemik iliği veya abdominal yağ dokusu gibi ek cerrahi girişim gerektiren kaynakların kullanılması; hasta morbiditesi, ek anestezi ihtiyacı ve maliyet artışı gibi dezavantajlar doğurmaktadır. Diz artroskopisi sırasında eklem içinde doğal olarak bulunan infrapatellar yağ dokusunun (IPFP), MSC açısından zengin bir yapı olduğu bilinmesine rağmen, bu dokunun cerrahi sırasında serbestleştirilmesi sonrası oluşan hücresel ve biyokimyasal yanıtı eş zamanlı olarak değerlendiren çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmada, diz eklemine yönelik artroskopik cerrahi uygulanan hastalarda infrapatellar yağ dokusu tıraşlanmadan önce ve tıraşlama sonrasında eklem içinden alınan eş hacimli sıvı örnekleri analiz edilmiştir. Örneklerde akım sitometrisi yöntemi ile MSC fenotipi [LIN⁻ CD29⁺ CD73⁺ CD13⁺ CD90⁺ CD105⁺ CD31⁻] değerlendirilmiş; ayrıca qRT-PCR yöntemi ile IL-1β, IL-6, IL-10, TGF-β ve CD24 gen ekspresyon düzeyleri kantitatif olarak ölçülmüştür. Toplam 24 hastadan elde edilen verilerin analizinde, infrapatellar yağ dokusunun tıraşlanarak serbestleştirilmesi sonrasında eklem içindeki mezenkimal kök hücre sayısında müdahale öncesine kıyasla yaklaşık 10 katlık istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptanmıştır (p <0,05). qRT-PCR analizleri sonucunda ise IL-6 ve CD24 gen ekspresyonlarında müdahale sonrası dönemde istatistiksel olarak anlamlı artışlar belirlenmiştir (p <0,05). Buna karşılık IL-1β IL-10 ve TGF-β gen ekspresyonlarında artış eğilimi gözlenmekle birlikte, bu değişimler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p> 0,05). Klinik fonksiyonel değerlendirmede, hastaların diz fonksiyonları ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 6. ayda Uluslararası Diz Dokümantasyon Komitesi (IKDC) subjektif diz değerlendirme skoru kullanılarak analiz edilmiştir. Postoperatif dönemde IKDC skorlarında preoperatif değerlere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptanmıştır. (p <0,001) Sonuç olarak, diz artroskopisi sırasında rutin cerrahi uygulamalarda sıklıkla tıraşlanarak eklem dışına çıkarılan infrapatellar yağ dokusunun, mezenkimal kök hücre açısından zengin ve immünomodülatör sitokin yanıtı oluşturabilen biyolojik olarak aktif bir yapı olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular, infrapatellar yağ dokusunun diz artroskopisi sırasında tamamen uzaklaştırılmak yerine, kontrollü biçimde serbestleştirilerek eklem içinde bırakılmasının rejeneratif süreçlere katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle infrapatellar yağ dokusunun, ek bir cerrahi girişim veya hücresel işlem gerektirmeksizin, diz artroskopisi sırasında rejeneratif amaçlı değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the advancement of regenerative cellular therapies and their integration into surgical techniques, treatment success rates for joint disorders have increased substantially. Among these applications, the knee joint represents one of the most frequently targeted areas due to the high prevalence of degenerative and traumatic pathologies. In recent years, the adjunctive use of mesenchymal stem cell (MSC)–based biological approaches during or after arthroscopic knee surgery has become a major focus of orthopedic research. Mesenchymal stem cells play a crucial role in tissue repair, immunomodulation, and regenerative processes. However, harvesting MSCs typically requires additional surgical interventions from sources such as bone marrow or abdominal adipose tissue, which are associated with increased morbidity, anesthesia requirements, and cost. Although the infrapatellar fat pad (IPFP) is known to be a rich source of MSCs and is routinely encountered during knee arthroscopy, the simultaneous evaluation of cellular and biochemical responses following its intraoperative release has not been sufficiently investigated. In this study, paired intra-articular fluid samples of equal volume were collected from patients undergoing knee arthroscopy, both before and after controlled shaving of the infrapatellar fat pad. Mesenchymal stem cell phenotypes [LIN⁻ CD29⁺ CD73⁺ CD13⁺ CD90⁺ CD105⁺ CD31⁻] were analyzed using flow cytometry, while quantitative real-time polymerase chain reaction (qRT-PCR) was employed to assess the gene expression levels of IL-1β, IL-6, IL-10, TGF-β, and CD24. Analysis of samples obtained from 24 patients demonstrated a statistically significant approximately tenfold increase in intra-articular mesenchymal stem cell count following infrapatellar fat pad release compared to pre-shaving levels (p <0,05). qRT-PCR analyses revealed statistically significant increases in IL-6 and CD24 gene expression after the procedure (p <0,05). In contrast, although IL-1β, IL-10, and TGF-β expression levels showed an increasing trend, these changes did not reach statistical significance (p> 0,05). Clinical functional evaluation was performed using the International Knee Documentation Committee (IKDC) subjective knee evaluation score, assessed preoperatively and at the 6-month postoperative follow-up. A statistically significant increase in IKDC scores was observed in the postoperative period compared with preoperative values (p <0,001) In conclusion, the infrapatellar fatpad commonly debrided and discarded during routine arthroscopic knee surgery was shown to be a biologically active structure rich in mesenchymal stem cells and capable of inducing immunomodulatory cytokine responses. These findings suggest that controlled intraoperative release of the infrapatellar fat pad, rather than its complete excision, may contribute to joint regeneration without the need for additional surgical procedures or exogenous cellular therapies. Therefore, preservation and controlled release of the infrapatellar fat pad during knee arthroscopy may represent a feasible and physiologically based regenerative strategy.