Üç boyutlu model ile sekiz seanslık tanı ötesi bilişsel davranışçı grup terapisinin klinik olgular üzerine etkisi
The effects of an eight session transdiognostic cognitive behavioral group therapy based on a three dimensional model on clini̇cal cases
  1. Tez No: 999847
  2. Yazar: FATMA EZGİ ÜMÜTLÜ GÖRGÜLÜER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÖZDEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: tanı ötesi yaklaşım, grup terapi, üç boyutlu model, Transdiagnostic approach, group-based therapy, three dimensional model
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, anksiyete ve depresif bozukluk tanısı almış katılımcılarda uygulanan 8 seanslık“Üç Boyutlu Model”temelli Tanı Ötesi Bilişsel Davranışçı Grup Terapisi (TÖBDGT) protokolünün; depresif belirtiler, anksiyete belirtileri, genel klinik işlevsellik ve tanı ötesi süreçler üzerindeki etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Etlik Şehir Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 45 katılımcı ile yürütülmüştür. Katılımcılara terapi öncesi, terapi süreci ve terapi sonrasında Beck Depresyon Envanteri (BDE), Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Klinik Global İzlenim Ölçeği (KGİ-HŞÖ), Çok Boyutlu Yaşantısal Kaçınma Ölçeği (ÇBYKÖ-30), Bilişsel Dikkat Sendromu Ölçeği-1 (BDS-1), Düşünce Özellikleri Ölçeği (DÖÖ), Bilişsel Davranışçı Süreçler Ölçeği (BDSÖ), İşlevsel Olmayan Tutumlar Ölçeği (DAS-R), Sonuç Derecelendirme Ölçeği (ORS) ve Grup Oturumunu Derecelendirme Ölçeği (GSRS) uygulanmıştır. Verilerin analizinde protokolü tamamlayanlar (n=27) ve tamamlamayanlar için son gözlemin ileri taşınması (LOCF: Last Observation Carried Forward) yöntemi ile tedaviye niyet analizi (ITT: Intention to Treat, n=45) yapılarak tedavinin etkililiği (efficacy) ve genel etkinliği (effectiveness) değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda, TÖBDGT uygulanan katılımcıların depresyon ve anksiyete düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı ve klinik açıdan belirgin düşüşler saptanmıştır (p<0,001). Tedavi protokolünü tamamlayan grubun (n=27) tedavi sonrası ortalama BDE puanı 9,63'e gerileyerek remisyon sınırlarının altına inmiştir. ITT analizi (n=45) sonuçları, tedaviyi bırakanlar dahil edildiğinde dahi iyileşmenin anlamlı düzeyde korunduğunu göstermiştir. Katılımcıların katı tutumlarında (DAS-R) ve bilişsel çarpıtmalarında (DÖÖ) da anlamlı azalmalar gözlenmiştir (p<0,001). Ayrıca, tanı ötesi süreçlerin değerlendirildiği ÇBYKÖ-30 ve BDSÖ puanlarında tedavi sonrasında anlamlı bir düşüş gözlenmiştir (p<0,001). Tedaviyi tamamlayan grup ile tamamlamayan grup karşılaştırıldığında; tamamlayan grubun tedavi sonrası semptom puanlarının ve klinik hastalık şiddetinin (KGİ-HŞÖ) anlamlı düzeyde daha düşük olduğu, iyileşmenin terapi oturumuna katılım sayısı ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, Üç Boyutlu Model ile TÖBDGT'nin anksiyete ve depresyon klinik örnekleminde semptomları azaltmada, işlevselliği artırmada ve patolojiyi sürdüren ortak mekanizmaları azaltmada etkili, uygulanabilir ve maliyet etkin bir tedavi seçeneği olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aims: The aim of this study is to examine the effectiveness of the eight session Transdiagnostic Cognitive Behavioral Group Therapy protocol based on the“Three￾Dimensional Model”on depressive symptoms, anxiety symptoms, general clinical functioning and transdiagnostic processes in participants diagnosed with anxiety and depressive disorders. Material and Method: The study was conducted with 45 participants who applied to the Department of Psychiatry at T.C. Ministry of Health Ankara Etlik City Hospital and met the inclusion criteria. The Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Clinical Global Impression-Severity Scale, Multidimensional Experiential Avoidance Questionnaire, Dysfunctional Attitude Scale-Revised, Cognitive Distortion Scale, Cognitive Behavioral Processes Scale, Cognitive Attentional Syndrome-1, Outcome Rating Scale and Group Session Rating Scale were administered to the participants at pre-treatment, during the process, and post-treatment. Data were analyzed using both“Completer Analysis”(n=27) and“Intention-to-Treat”(ITT, n=45) methods to evaluate the efficacy and general effectiveness of the treatment. Results: The study revealed statistically significant and clinically substantial reductions in depression and anxiety levels in participants treated with group therapy with Three Dimensional Model (p<0.001). The post-treatment mean BDI score of the group completing the protocol (n=27) decreased to 9.63, falling below the clinical remission threshold. Intention-to-Treat analysis results (n=45) demonstrated that the improvement remained statistically significant even when dropouts were included using the Last Observation Carried Forward (LOCF) method. Significant reductions were also observed in dysfunctional attitudes and cognitive distortions (p<0.001). Furthermore, significant reductions were observed in transdiagnostic mechanisms as measured by the scores of Cognitive Behavioral Processes Scale, Multidimensional Experiential Avoidance Questionnaire-30 and Cognitive Attentional Syndrome-1 (p<0.001). A comparison between the completer group and the dropout group indicated that completers had significantly lower post-treatment symptom scores and Clinical Global Impression-Severity Scale scores, suggesting that improvement was directly associated with the number of sessions attended. Conclusion: The findings demonstrate that Transdiagnostic Cognitive Behavioral Group Therapy protocol structured with the Three-Dimensional Model is an effective, feasible, and cost-effective treatment option for reducing symptoms, enhancing functionality and modifying common maintaining mechanisms in a clinical population where anxiety and depression.