Sürdürülebilir, akıllı ve yeşil lojistik konularının bilimsel haritalandırılması: bir içerik analizi çalışması
Scientific mapping of sustainable, smart and green logistics topics: A content analysis study
  1. Tez No: 999848
  2. Yazar: KÜBRA YASA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SÖNMEZ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil lojistik, Green logistic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme ve teknolojik dönüşümün etkisiyle şekillenen pazar koşulları, dünya genelinde lojistik faaliyetlere olan talebi artırmıştır. Faaliyetlerdeki bu artışın çevresel maliyetleri beraberinde getirmesi, işletmeleri ekonomik hedefler ile ekolojik dengeler arasında bir köprü kurmaya zorlamıştır. İşletmeler, gelecek nesillerin kaynaklarını korumak amacıyla yeşil ve akıllı lojistik stratejilerine yönelmiştir. Bu doğrultuda şirketler hem finansal performanslarını korumak hem de sosyal sorumluluklarını yerine getirmek amacıyla yeşil lojistik stratejilerini benimsemiştir. Söz konusu çevresel hedeflere ulaşılmasında, dijital dönüşümün sunduğu veri odaklı çözümler kritik bir kolaylaştırıcı rol oynamaktadır. Günümüzde akıllı lojistik uygulamaları, süreçlerin verimliliğini artırarak sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağlamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, literatürde sürdürülebilir, yeşil ve akıllı lojistik kavramlarının bağımsız ele alınmasından kaynaklanan teorik boşluğu gidermektir. Araştırma kapsamında, Web of Science veri tabanından 2000-2025 yıllarını kapsayan 3.104 adet yayın bibliyometrik yöntemle analiz edilmiştir. Veri düzenleme süreçlerinde Notepad++ ve Bibexcel yazılımları; analiz aşamalarında ise R (Biblioshiny) ile VOSviewer kullanılmıştır. Araştırmada yıllık yayın ve alıntılanma eğilimleri incelenerek alanın üretkenlik gelişimi ortaya konulmuştur. Yayınlar, yazarlar, ülkeler ve dergiler hem performans hem de bibliyometrik ağ metrikleri üzerinden analiz edilmiştir. Bu metrikler aracılığıyla ilgili aktörlerin etki düzeyleri ölçülmüş ve iş birliği ağları haritalandırılmıştır. Ayrıca anahtar kelimelerin kavramsal yapısı, dönemsel evrimi ve dendogram analizleri ile konu başlıkları arasındaki hiyerarşik ilişkiler saptanmıştır. Elde edilen bulgular, literatürdeki eğilimleri net bir şekilde yansıtmaktadır. Bu çalışma, gelecek araştırmalar için stratejik bir rehberlik sunmakta ve alanın bütüncül gelişimine ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Market conditions, shaped by globalization and technological transformation, have significantly increased the demand for logistics activities worldwide. The environmental costs associated with this growth have compelled businesses to bridge the gap between economic objectives and ecological balance. To preserve resources for future generations, enterprises have shifted toward green and smart logistics strategies. Companies adopt green logistics to maintain financial performance while fulfilling social responsibilities. In achieving these environmental targets, data-driven solutions offered by digital transformation play a critical role in facilitating. Today, smart logistics applications ensure a sustainable structure by enhancing process efficiency. The primary objective of this study is to address the theoretical gap in literature resulting from the isolated treatment of sustainable, green, and smart logistics concepts. Within the scope of the research, 3,104 publications indexed in the Web of Science database between 2000 and 2025 were analyzed using bibliometric methods. Data cleaning and organization were performed using Notepad++ and Bibexcel; the analysis and mapping stages utilized R (Biblioshiny) and VOSviewer software. The study examined annual publication and citation trends to reveal the field's productivity development. Publications, authors, countries, and journals were analyzed based on both performance and bibliometric network metrics. These metrics were used to measure the impact levels of relevant actors and map collaboration networks. Furthermore, the conceptual structure of keywords, their evolution over time, and hierarchical relationships between subject headings were identified through dendrogram analyses. The findings clearly reflect current trends in the literature. This study provides strategic guidance for future research and sheds light on the holistic development of the field.