Diş fırçalamanın üç boyutlu yazıcıyla üretilen daimi kron materyallerinin yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitesine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of toothbrushing on the surface roughness and color stability of three-dimensionally printed permanent crown materials
  1. Tez No: 999874
  2. Yazar: MERVE ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomedikal ve dental materyaller, Diş fırçalama, Üç boyutlu baskı, Biomedical and dental materials, Toothbrushing, 3D printing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro tez çalışmasında, 3B yazıcıyla üretilen daimi kron reçinelerinde farklı yüzey bitirme prosedürlerinin yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitesi üzerine etkisi değerlendirildi. Amaç; doldurucu içerikleri farklı iki 3B baskı daimi kron materyalinde (BEGO VarseoSmile Crown Plus, Saremco Crowntec) üç yüzey bitirme yönteminin (laboratuvar polisajı, GC Optiglaze Color Clear, GC Optiglaze Color A Plus) fırçalama simülasyonu öncesi-sonrası pürüzlülük ve renk değişimine etkisini incelemek ve kahve ile yaşlandırma sonrası renk değişimini belirlemektir. Güç analizine göre her materyal için 96 örnek olmak üzere toplam 192 numune hazırlandı. Disk şeklindeki örnekler (10x2 mm) DLP teknolojili yazıcıda üretildi. Örnekler; materyal, yüzey işlemi ve fırçalama süresi (kontrol, 3, 6, 12 ay) faktörlerine göre her grupta n=8 olacak şekilde 24 gruba ayrıldı. Laboratuvar polisajında 400-2000 grit zımpara ile aşamalı zımparalama yapıldı. Optiglaze gruplarında tek kat uygulama gerçekleştirildi. Renk ölçümleri VITA Easyshade V ile D65 ışık koşullarında üç tekrar alınarak kaydedildi. Yüzey pürüzlülüğü (Ra) ölçümleri nonkontakt konfokal mikroskop (KEYENCE VK-X1000) ile ISO 25178'e göre değerlendirildi. Fırçalama simülasyonu, diş macunu-su süspansiyonu (1:1) kullanılarak 3, 6 ve 12 aya karşılık sırasıyla 2.500, 5.000 ve 10.000 döngü uygulandı. Fırçalama sonrası numunelerde renk ve yüzey pürüzlülüğü ölçümleri aynı protokolle yeniden yapıldı. Ardından numuneler 37 °C'de 14 gün boyunca kahve solüsyonunda bekletildi; solüsyon günlük olarak yenilendi ve süreç sonunda son renk ölçümleri alındı. Renk değişimi CIEDE2000 (ΔE00) ile hesaplandı. Veriler SPSS v23 ile analiz edildi; Shapiro–Wilk, Levene ve uygun ANOVA testleri kullanıldı (p<0,05).
Özet (Çeviri)
In this in vitro thesis study, the effects of different surface finishing procedures on the surface roughness and color stability of 3D-printed permanent crown resins were evaluated. Two materials with different filler compositions (BEGO VarseoSmile Crown Plus and Saremco Crowntec) received three finishing methods (laboratory polishing, GC Optiglaze Color Clear, or GC Optiglaze Color A Plus) to assess roughness and color changes before and after toothbrushing simulation, as well as color change after coffee aging. Based on power analysis, 192 disc-shaped specimens (10 × 2 mm; 96 per material) were fabricated using a DLP-based 3D printer and assigned to 24 groups (n = 8) according to material, surface treatment, and brushing duration (control, 3, 6, and 12 months). Laboratory polishing was performed with 400–2000-grit abrasive papers, while Optiglaze groups received a single-coat application. Color was measured with VITA Easyshade V under D65 illumination (mean of three readings), and Ra was evaluated using a non-contact confocal microscope (KEYENCE VK-X1000) according to ISO 25178. Toothbrushing simulation was performed using a toothpaste–water suspension (1:1) for 2,500, 5,000, and 10,000 cycles (representing 3, 6, and 12 months). Measurements were repeated after brushing, followed by immersion in coffee at 37 °C for 14 days with daily renewal. Color change was calculated using the CIEDE2000 (ΔE00) formula. Data were analyzed using SPSS (version 23); the Shapiro–Wilk test, Levene's test, and appropriate ANOVA procedures were applied (p <0.05).