DACUM yöntemi ile servis sorumlu hemşireleri için performans değerlendirme sisteminin geliştirilmesi ve uygulanması
Development and implementation of a performance evaluation system for service charge nurses using the DACUM method
- Tez No: 999998
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KANTEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, sorumlu hemşire, DACUM, Performans değerlendirme sistemi, 360 derece performans değerlendirme, 360 derece performans değerleme sistemi, Hemşirelik, Nurse, charge nurse, DACUM, performance evaluation system, 360-degree performans evalution, 360 degree performance appraisal system, Nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, servis sorumlu hemşirelerinin görev ve sorumluluklarını DACUM analizi ile belirlemek ve bu görev tanımlarına dayalı olarak sorumlu hemşirelere özgü bir performans değerlendirme sistemi geliştirmek ve uygulamak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, Antalya ilinde hizmet veren bir devlet hastanesinde çalışan 25 sorumlu hemşire, bir yönetici hemşire ve 25 birim hemşiresi ile iki aşamalı karma yöntem araştırması olarak gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada, nitel yöntemle DACUM çalıştayı düzenlenerek (6 sorumlu hemşire) meslek tanımı yapılmıştır. İkinci aşamada ise, bu meslek tanımına temellendirilmiş performans değerlendirme anketi geliştirilerek, araştırmaya katılan 51 kişilik gruba 360 derece değerlendirme yöntemi ile uygulanmıştır. Bulgular: DACUM çalıştayı sonucunda; sorumlu hemşirenin 5 ana görev, toplam 36 iş ile 9 bilgi, 14 beceri ve 12 davranışının belirlendiği görülmüştür. Performans değerlendirme sonuçlarına göre; sorumlu hemşirelerin %56'sının çok iyi, %44'ünün ise kabul edilebilir performansta olduğu, toplam performans puanlarının 85.06 (SH25) ile 135.13 (SH20) arasında değiştiği belirlenmiştir. Sorumlu hemşireler, tüm görevlerde kendi değerlendirme puanları en yüksek iken (ort: 4,35-4,51), yönetici ve mevkidaşları tarafından düşük puanlanması (ort: 3,84- 4,02) ve her bir görev maddesi puanlarında değerlendirici grupları arasında anlamlı fark bulunması (p < 0,05) kurumsal uyum ve algıda farklılıklar olduğunu göstermiştir. Sonuç: Geliştirilen performans değerlendirme sistemi, sorumlu hemşirelik görev tanımını bilimsel temellere dayandırmış; hemşirelerin klinik yetkinliklerinin yüksek, ancak eğitim organizasyonu ve kurumsal uyum alanlarında gelişim ihtiyacı olduğunu tespit etmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to determine the duties and responsibilities of charge nurses in health institutions using DACUM analysis, and based on these job descriptions, to develop and implement a performance appraisal system specific to charge nurses. Method: This study was conducted in two phases in a state hospital in Antalya, involving 25 charge nurses, one nurse manager, and 25-unit nurses. The first phase involved qualitative research using the DACUM method, where a workshop with 6 charge nurses defined the professional scope (job profile). The second phase involved the development of a performance appraisal questionnaire based on the job profile, which was then administered to the 51 participating nurses using a 360-degree evaluation method for the 25 charge nurses. Results: As a result of the DACUM workshop, it was determined that the charge nurse's role comprises 5 main duties and a total of 36 tasks, along with 9 areas of knowledge, 14 skills, and 12 behaviors. According to performance evaluation results, it was found that 56% of the responsible nurses performed very well and 44% performed at an acceptable level, with total performance scores ranging from 85.06 (CN25) to 135.13 (CN20). The fact that while the responsible nurses gave themselves the highest scores across all duties (mean: 4.35-4.51), they received lower scores from their managers and peers (mean: 3.84- 4.02), and that there was a significant difference in the scores for each duty item among the rater groups (p < .05), indicates differences in organizational alignment and perception. Conclusion: The developed performance appraisal system successfully grounded the charge nurse's job profile in scientific principles. The findings reveal that while clinical competence is high, there is a critical need for development in training organization and organizational alignment, providing a scientific basis for targeted educational and managerial interventions.