Brucella sero-pozitif hayvanların farklı doku ve organlarında Brucella spp. varlığının araştırılması
Investigation of the presence of Brucella spp. in different tissues and organs of Brucella sero-positive animals
- Tez No: 1000002
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK TANSEL ŞİRELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Brucella spp, Mezbaha, Sığır, Brucella spp, Cattle, Slaughterhouse
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Mikrobiyolojisi Bilim Dalı
Özet
Brucella Sero-Pozitif Hayvanların Farklı Doku ve Organlarında Brucella spp. Varlığının Araştırılması Brusellosiz, insan ve hayvanlarda ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabilen zoonoz bir hastalıktır. Hastalık Antartika dışında dünya genelinde yaygın görülmektedir. Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu etkeni ihmal edilen yedi zoonozdan biri olarak belirtmiştir. Sığır brusellosizi de birçok ülkede hala endemik olup, yüksek oranda abort ve kısırlığa neden olmaktadır. Sığır brusellosizi Türkiye Cumhuriyet'inde ilk defa 1930'lu yıllarda tespit edilmiştir. Günümüzde endemik olarak görülen hastalıkla mücadele devam ederken, hastalık halen ülke hayvancılığımıza da büyük zararlar vermektedir. Bu tez çalışması serolojik olarak brusella pozitif olduğu saptanan büyükbaş hayvanların kesimden sonra dokularında, Brucella spp. varlığının belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Tez çalışmasında Erzurum, Erzincan ve Kars illerinde bulunan farklı köy ve mahallelerde yetiştirilen sığırlardan İl/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde görevli resmi veteriner hekimler tarafından kanları alınmış ve Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Rose Bengal Plate ve Komplement Fikzasyon testleri brucella sero-pozitif bulunan hayvanlardan örnek alınmıştır. Erzurum Et ve Süt Kurumu kesimhanesine 2022 yılı Ocak- Mayıs ayları arasında antikor titreleri 9,3 ila 500 ICFTU olan sero-pozitif (25 adet) ve abort yapmış bakteriyolojik kültür metodu ile Brucella spp. tespit edilen (2 adet) toplam 27 sığırdan alınan 378 adet doku örnekleri (akciğer, karaciğer, dalak, meme, uterus ve kemik iliği dokularından birer adet, kas dokusu ile inguinal, preskapular ve supramammar lenf yumrularından ise ikişer adet olmak üzere 14 farklı doku örneği) materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada Brucella spp. izolasyonunda Farrell Medium kullanılmış olup, örnekler direkt ekim ve ön zenginleştirme metotları kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre kültür analizleri sonucunda; sero-pozitif 2 sığırın yalnızca supramammar lenf yumrularından, kültür pozitif sığırlardan ise bir hayvanın kas dokusu hariç tüm örneklerinden, diğer hayvanın ise supramammar lenf yumruları ve uterus dokusunda Brucella spp. varlığı belirlenmiştir. Brucella spp pozitif örneklerin tür ve serotip dağılımında ise identifiye ve serotiplendirilen izolatlardan birinin Brucella abortus biyotip 1, diğer üçünün ise Brucella abortus biyotip 3 olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu tez çalışmasının bulgularına göre sero-pozitif sığırlarda Brucella spp.'nin saptandığı öncelikli doku örneğinin supramammar lenf yumrusu olduğu belirlenmiştir. Bu duruma göre brucella sero-pozitif olarak belirlenen kasaplık hayvanların kesime sevk edilmeleri durumunda, gövde lenf yumrularının (supramammar lenf yumruları vd.) Brucella etkenleri yönünden halk sağlığı ve hayvan sağlığı açısından yüksek risk taşıması nedeniyle koruma ve kontrol uygulamalarının bu minvalde değerlendirilmesi önerilmektedir. Ayrıca sero-pozitif hayvanların kesim prosedürleri, tazminat uygulamaları ve yasal mevzuatları tekrar gözden geçirilerek hastalığın bulaşması ve yayılmasının önlenmesi açısından yeniden değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Presence of Brucella spp. in Different Tissues and Organs of Brucella Sero-Positive Animals Brucellosis is a zoonotic disease that can cause serious health risks to humans and animals. The disease is widespread worldwide, except in Antarctica. The World Health Organization (WHO) has also identified this agent as one of the seven neglected zoonoses. Bovine brucellosis is still endemic in many countries, causing high rates of abortion and infertility. Bovine brucellosis was first identified in the Republic of Türkiye in the 1930s. While the struggle against this endemic disease continues today, it still causes significant economic losses to our country's livestock. This thesis was designed to determine the presence of Brucella spp. in the tissues of cattle serologically identified as brucellosis-positive after slaughter. In this thesis, blood samples were collected from cattle raised in various villages and neighborhoods in Erzurum, Erzincan, and Kars provinces by official veterinarians working at the Provincial/District Directorates of Agriculture and Forestry, and from animals found seropositive for Brucella by the Rose Bengal Plate and the Complement Fixation tests in the Erzurum Veterinary Control Institute. A total of 378 tissue samples (14 different tissue samples: one sample from each of lung, liver, spleen, udder, uterus, and bone marrow; two samples from muscle tissue and inguinal, prescapular, and supra-mammary lymph nodes) collected from 27 cattle arriving at the Erzurum Meat and Milk Institution slaughterhouse between January and May 2022 and found seropositive (25 cattle) with antibody titers ranging from 9.3 to 500 ICFTU and had abortion two cattle detected for Brucella spp. by bacteriological culture were used to be research material. In the study, Farrell Medium was used for the isolation of Brucella spp., and direct cultivation and pre-enrichment methods were used for the samples. According to the research findings, culture analyses revealed the presence of Brucella spp. only in the supra-mammary lymph nodes of two sero-positive cattle, among the culture-positive cattle, Brucella spp. was detected in all samples except muscle tissue from one animal, and in the supra-mammary lymph nodes and uterine tissue of the other animal. The species and serotype distribution of the Brucella spp.-positive samples revealed that one of the identified and serotyped isolates was Brucella abortus biotype 1, and the other three were Brucella abortus biotype 3. In conclusion, based on the findings of this thesis, the supra-mammary lymph nodes were determined as the primary tissue sample in which Brucella spp. was detected in seropositive cattle. Accordingly, if slaughter animals identified as Brucella sero-positive are sent for slaughter, it is recommended that protection and control practices be evaluated accordingly, as the supra-mammary lymph nodes, etc., pose a high risk to public and animal health in terms of brucellosis agents. Furthermore, the slaughter procedures, compensation practices, and legal regulations for sero-positive animals should be reviewed to prevent the transmission and spread of the disease.