Aile Sağlığı Merkezine başvuran 65 yaş ve üzeri popülasyonun beslenmeye yönelik tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi: nitel çalışma
Evaluation of nutritional attitudes and behaviors of individuals aged 65 and over applying to a Family Health Center: A qualitative study
  1. Tez No: 1000007
  2. Yazar: YAREN SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKUT ETÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, beslenme, birinci basamak, yaşlı, Family medicine, nutrition, older adults, primary care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Yaşlı bireylerde beslenme davranışları, sağlık durumları ve yaşam kaliteleri üzerinde doğrudan etkilidir ve geriatrik değerlendirmede önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada aile sağlığı merkezine başvurmuş 65 yaş ve üzeri bireylerin beslenmeye yönelik tutum ve davranışlarını derinlemesine değerlendirmek amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu çalışma, tanımlayıcı nitelikte olup niteliksel yöntemle yapılmıştır. Araştırmada veriler, altı sosyo-demografik soru, bir antropometrik ölçümlere ilişkin soru ve beş yaşam tarzı sorusu olmak üzere toplam on iki sorudan oluşan bir anket formu ile 65 yaş ve üzeri bireylerin beslenmeye yönelik deneyimlerini derinlemesine incelemeyi amaçlayan dört açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen görüşler; tema, alt tema ve kategoriler şeklinde gruplandırılmıştır. BULGULAR: Araştırmaya 10 kadın (%55,6), %44,4'sı 8 erkek (%44,4) olmak üzere 18 yaşlı birey katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 73,52 ± 5,88 standart sapma (SS) yıldır. Elde edilen bulgular kapsamında beslenmeye yönelik tutum ve davranışları gösteren veriler; beslenme alışkanlıkları, kronik hastalıklar ve diyet, sosyal ve çevresel etkenler olmak üzere temalar altında yer almıştır. SONUÇ: Yaşlı bireylerin beslenme davranışlarını etkileyen çok boyutlu faktörlerin göz önünde bulundurulması, birinci basamak sağlık hizmetlerinde daha bütüncül yaklaşımların geliştirilmesini desteklemektedir. Aile hekimlerinin, bu faktörleri dikkate alarak geriatrik değerlendirme ve takip yapması sundukları sağlık hizmetlerinde kritik bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Nutritional behaviors in older adults directly affect their health status and quality of life and play an important role in geriatric assessment. This study aimed to conduct an in-depth evaluation of the nutritional attitudes and behaviors of individuals aged 65 and over who applied to a family health center. MATERIALS AND METHODS: This descriptive study was conducted using a qualitative approach. Data were collected through a questionnaire consisting of twelve items—six socio-demographic questions, one anthropometric measurement question, and five lifestyle-related questions—and a semi-structured interview form with four open-ended questions designed to explore the nutritional experiences of individuals aged 65 and over in depth. The obtained responses were organized into themes, sub-themes, and categories. RESULTS: The study included 18 older adults, comprising 10 women (55.6%) and 8 men (44.4%). The mean age of the participants was 73.52 ± 5.88 years. The findings regarding nutritional attitudes and behaviors were grouped under three main themes: dietary habits, chronic diseases and diet, and social and environmental factors. CONCLUSION: Considering the multidimensional factors influencing the nutritional behaviors of older adults supports the development of more holistic approaches in primary healthcare. Family physicians play a critical role in providing healthcare by incorporating these factors into geriatric assessment and follow-up processes.