Sırru'l-Esrâr ve Matla'u'l-Envâr 51.-101. varak (giriş-inceleme-metin-dizin)
Sırru'l-Esrâr ve Matla'u'l-Envâr 51.-101. varak (introduction-review-text- index)
- Tez No: 1000102
- Danışmanlar: PROF. DR. TALAT DİNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk dili ve edebiyatı, Turkish language and literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada,“Enverî”tarafından kaleme alınan“Sırru'l-Esrâr ve Matla'u'l-Envâr”adlı eser incelenmiştir. Çalışmada belirlenen nüshalar arasında Süleymaniye Kütüphanesi Kemankeş bölümünde 208 arşiv numarasıyla kayıtlı nüsha esas alınmıştır. Gerektiğinde diğer nüshalardan faydalanılmıştır. Toplam 166 varaktan oluşan eserin 51a-101b sayfaları yazı çevirimi yapılarak dil özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma, eserin ve müellifinin tanıtıldığı“Giriş”bölümüne takiben,“Yazım (İmla) Özellikleri”bölümünde eserde bulunan Türkçe sözcüklerin yazım karakteristikleri incelenmiştir.“Ses Bilgisi”bölümünde Türkçe sözcükler Eski Anadolu Türkçesi dönemindeki biçimleriyle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.“Ekler”bölümünde ise eserde yer alan ekler detaylı bir şekilde ele alınmıştır.“Metin”bölümünde, yazı çevirisi tamamlanmış metin sunulmuştur. Son olarak“Tıpkıbasım”ve“Dizin”bölümleriyle çalışma sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the work titled“Sırru'l-Esrâr ve Matla'u'l-Envâr”written by“Enverî”was examined. Among the manuscripts identified in the study, the manuscript registered under archive number 208 in the Kemankeş section of the Süleymaniye Library was used as the basis. Other manuscripts were used when necessary. The linguistic features of the work, which consists of a total of 166 varaks, were examined by translating the text on pages 51a-101b. Following the“Introduction”section, which introduces the work and its author, the“Spelling Characteristics”section examines the spelling characteristics of the Turkish words found in the work. In the“Phonology”section, Turkish words are evaluated by comparing them with their forms in the Old Anatolian Turkish period. In the“Suffixes”section, the suffixes found in the work are discussed in detail. In the“Text”section, the text with the transcription completed is presented. Finally, the work concludes with the 'Facsimile' and“Index”sections.