Akarçay Havzasının güneyinde tespit edilen İlk Tunç Çağ yerleşmeleri ve buluntuları
The Early Bronze Age settlements and findings identified in the southern region of the Akarçay Basin
  1. Tez No: 1000150
  2. Yazar: GÜLAY UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, History
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Akarçay Havzası'nın güneyinde yer alan İlk Tunç Çağı yerleşmeleri ile bu yerleşmelerden elde edilen seramik buluntularını incelemektedir. Araştırmanın temel verilerini, Ö. Koçak başkanlığında 2002 yılından itibaren gerçekleştirilen yüzey araştırmaları sırasında tespit edilen yerleşmeler ve bu alanlardan elde edilen seramik materyal oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, söz konusu yerleşmelerde ele geçen seramik buluntular üzerinden bölgenin İlk Tunç Çağı'ndaki kültürel gelişimini ortaya koymak ve Akarçay Havzası'nın çevre bölgelerle olan sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkilerini değerlendirmektir. Bu doğrultuda seramikler; mal grupları, form özellikleri, bezeme anlayışları ve kullanım amaçları açısından incelenmiş, ince ve kaba seramik gruplarının belirlenmesi, form repertuvarlarının ortaya konulması ve alt tipolojilerinin oluşturulması hedeflenmiştir. İç Batı Anadolu'da Göller Yöresi, İç Ege ve Orta Anadolu arasında bir geçiş alanında yer alan Akarçay Havzası'nın güneyi, doğal geçiş güzergâhları sayesinde tarih boyunca kültürel ve ekonomik etkileşimlerin yoğun olarak gerçekleştiği bir bölge niteliği taşımaktadır. Bu nedenle seramik buluntular, bölgesel kültürel farklılıkların ve bölgelerarası ilişkilerin izlenebilmesi açısından temel arkeolojik veriler arasında değerlendirilmektedir. Çalışmanın yöntemsel çerçevesi kapsamında, yüzey araştırmalarında tespit edilen seramikler buluntu kontekstleri dikkate alınarak analiz edilmiş; depo ve laboratuvar çalışmalarıyla mal grupları, formlar ve kullanım amaçlarına göre sınıflandırılmıştır. Seçilen örneklerin teknik çizimleri ve fotoğrafları hazırlanarak kataloglanmış, elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bu veriler aracılığıyla hem bölge içindeki kronolojik gelişim hem de komşu bölgelerle olan kültürel ve ticari ilişkiler karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the Early Bronze Age settlements located in the southern part of the Akarçay Basin and the ceramic assemblages recovered from these settlements. The primary data of the research consist of the settlements identified during the surface surveys conducted since 2002 under the direction of Ö. Koçak, as well as the ceramic materials obtained from these areas. The aim of this study is to reveal the cultural development of the region during the Early Bronze Age through the analysis of ceramic finds from these settlements and to evaluate the socio-economic and cultural interactions between the Akarçay Basin and the surrounding regions. In this context, the ceramics have been examined in terms of fabric groups, form characteristics, decorative features, and functional aspects. Accordingly, the identification of fine and coarse ware groups, the determination of the form repertoire, and the establishment of sub-typologies have been targeted. The southern part of the Akarçay Basin, located in a transitional zone between the Lakes Region, Inner Aegean, and Central Anatolia within Inner Western Anatolia, has historically functioned as an area of intensive cultural and economic interaction due to its natural communication routes. Therefore, ceramic finds constitute one of the most significant archaeological materials for tracing regional cultural differences and interregional relationships. Within the methodological framework of this study, ceramics identified during the surface surveys were analyzed by considering their find contexts, while storage and laboratory studies enabled their classification according to fabric groups, forms, and functions. Selected examples were documented through technical drawings and photographs and subsequently catalogued. The obtained data were evaluated statistically, allowing for a comparative assessment of both the chronological development within the region and the cultural and commercial relations with neighboring regions.