Osmanlı dönemi Arap şairlerinden Libyalı Süleyman Paşa el-Bârûnî ve şiirleri
Libyan Suleyman Pasha el-Bârûnî, one of the Arab poets of the Ottoman period, and his poems
  1. Tez No: 1000155
  2. Yazar: MUHAMMET HAMİDULLAH YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET TASA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap şiiri, Arabic poetry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Osmanlı Devleti'nin dağılma dönemi şairlerinden Süleyman Paşa el-Bârûnî'nin hayatı ve şiirleri incelenmiştir. Çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, kapsamı ve yöntemi belirtilmiş; ayrıca Osmanlı dönemi Arap şiiri araştırmalarının genel durumu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Süleyman Paşa'nın çalkantılı hayatı ve eserleri ele alınmıştır. Fıkhi ve itikadi olarak İbâḍî mezhebine mensup olmakla birlikte mezhep taassubundan uzak, ıslahatçı ve entelektüel bir kimliğe sahip olduğu görülmüştür. Siyasi olarak ise Panislamist bir düşünceye sahiptir. Bu bölümde ayrıca şairin sürgün yılları ve bu süreçteki irşat faaliyetlerine değinilmiştir. Son olarak Dîvân'ı haricindeki eserleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde Süleyman Paşa'nın Dîvân'ı ve baskıları tanıtıldıktan sonra şiirleri muhteva bakımından tahlil edilmiştir. Şiiri dini ve siyasi fikirlerini kitlelere ulaştırma aracı olarak gören şairin medih, mersiye ve iḫvâniyyât gibi konulara ağırlık verdiği; buna mukabil gazel, nesîb ve hiciv gibi temalara şiirlerinde yer vermediği görülmektedir. Üçüncü bölümde ise şairin şiirlerindeki şekil, dil ve üslup özellikleri incelenmiştir. Klasik Arap şiiri formlarını ve aruz veznini kullanan şairin, geniş kitlelere ulaşmak maksadıyla sade ve anlaşılır bir dil tercih ettiği gözlemlenmektedir. Bununla birlikte lafzi iştirak, tazmin, ayet ve hadis iktibasları başta olmak üzere çeşitli edebi sanatları başarıyla kullandığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the life and poetry of Sulaymān Pasha al-Bārūnī, a poet from the period of the Ottoman Empire's decline. The study consists of an introduction and three chapters. The introduction outlines the subject, purpose, scope, and methodology of the research; it also provides information on the general state of research on Ottoman-era Arabic poetry. The first chapter deals with Sulaymān Pasha's turbulent life and works. While he belonged to the Ibāḍī school of thought in terms of jurisprudence and belief, he was seen as a reformist and intellectual figure, far removed from sectarian fanaticism. Politically, he held Pan-Islamist views. This chapter also touches upon the poet's years of exile and his missionary activities during this period. Finally, his works other than his Dīwān are introduced. The second chapter, after introducing Sulaymān Pasha's Dīwān and its editions, analyzes his poems in terms of content. The poet, who viewed poetry as a means of conveying his religious and political ideas to the masses, focused on themes such as praise, elegy, and iḫwāniyyāt; conversely, he did not include themes such as ghazal, nasīb, and satire in his poems. In the third section, the formal, linguistic, and stylistic features of the poet's poems are examined. It is observed that the poet, who used classical Arabic poetry forms and the ʿarūḍ meter, preferred a simple and understandable language in order to reach a wide audience. However, it has been shown that he successfully used various literary devices, especially verbal participation, imitation, and quotations from the Qurʾān verses and ḥadīths.