Meme kanseri tanısı alan hastalarda moleküler özellikler ve bu özelliklerin demografik, klinik özelliklerle ilişkisi ve sağkalım üzerine etkisi
Molecular characteristics among patients with a breast cancer diagnosis and the relationship of these characteristics with demographic and clinical features and their impact on survival
- Tez No: 1000172
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Moleküler Tıp, Onkoloji, Medical Biology, Molecular Medicine, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Moleküler biyoloji, Moleküler genetik, Tıbbi onkoloji, Molecular biology, Molecular genetic, Medical oncology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Onkoloji Bilim Dalı
Özet
Meme Kanseri Tanısı Alan Hastalarda Moleküler Özellikler ve Bu Özeliklerin Demografik, Klinik Özelliklerle İlişkisi ve Sağkalım Üzerine Etkisi Tatlıdede, Dilek Doktora Tezi, Moleküler Onkoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mahmut Gümüş Ocak 2026 Amaç: Meme kanseri; demografik, reprodüktif, kalıtsal ve çevresel faktörler ile yaşam biçiminin etkileşimi sonucu gelişen heterojen bir hastalıktır. Bu çalışmada, meme kanserli hastalarda moleküler özelliklerin dağılımının değerlendirilmesi ve seçilen olgularda bu özelliklerin klinik ve patolojik parametrelerle ilişkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde 2018–2023 yılları arasında meme kanseri tanısı ile izlenen 613 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalara ait demografik özellikler, menopoz durumu, tümör boyutu, histolojik derece, hormon reseptör durumu, uygulanan tedaviler ve takip bilgileri kaydedildi ve istatistiksel olarak analiz edildi. Retrospektif değerlendirmeye ek olarak, tez çalışması kapsamında aynı hasta grubundan seçilen olgulara ait tümör dokularında östrojen reseptörü, progesteron reseptörü, HER2 ve Ki-67 ekspresyonu immünohistokimya yöntemi ile değerlendirildi; HER2 açısından şüpheli olgularda gen amplifikasyonunu belirlemek amacıyla FISH analizi uygulandı. Bulgular: Hastaların %52,0'si 60 yaş ve altında olup, olguların %98,5'i kadındır. Hasta grubunun büyük bölümü postmenopozal (%75,7) ve fazla kilolu/obez (%78,6) bireylerden oluşmaktadır. En sık histopatolojik tanı invaziv meme karsinomu (%59,1) olup, histolojik derece 2 tümörler (%55,9) baskındır. ER pozitifliği %85,9, PR pozitifliği %74,1 olarak saptanmıştır. HER2 pozitifliği %15,2 olup, Ki-67 proliferasyon indeksi hastaların %49,0'ında %20'nin üzerinde bulunmuştur. Moleküler alt tipler arasında Luminal A (%41,9) en sık izlenen alt tiptir. Metastatik hastaların %69,5'inde tanı anında de novo metastatik hastalık mevcuttur. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, meme kanserindeki biyolojik heterojeniteyi moleküler onkoloji perspektifinden ortaya koymakta ve moleküler alt tiplerin klinik ile histopatolojik özelliklerle ilişkisi üzerinden tedavi planlaması ile prognozun belirlenmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Molecular Characteristics Among Patients With a Breast Cancer Diagnosis and The Relationship Of These Characteristics With Demographic and Clinical Features and Their Impact On Survival Tatlıdede, Dilek Ph. D. Thesis, Department of Molecular Oncology Supervisor: Mahmut Gümüş January 2026 Objective: Breast cancer represents a heterogeneous condition arising from combined influences of demographic, reproductive, hereditary, environmental factors, and lifestyle. This study focuses on characterizing the distribution of molecular features in breast cancer patients and examining their associations with clinical and pathological parameters in selected cases. Materials and Methods: Data from 613 patients diagnosed with breast cancer and followed between 2018 and 2023 at the Medical Oncology Clinic of Istanbul Medeniyet University Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital were retrospectively analyzed. Demographic characteristics, menopausal status, tumor size, histological grade, hormone receptor status, treatment modalities, and follow-up data were recorded and statistically analyzed. In addition to the retrospective evaluation, within the scope of the thesis study, estrogen receptor, progesterone receptor, HER2, and Ki-67 expression were assessed by immunohistochemistry in tumor tissues obtained from selected cases within the same patient group; FISH analysis was performed to determine gene amplification in cases with equivocal HER2 results. Results: Of the patients, 52.0% were aged 60 years or younger, and 98.5% were female. Most participants were postmenopausal (75.7%), and a high proportion were classified as overweight or obese (78.6%). The most frequent histopathological diagnosis was invasive breast carcinoma (59.1%), with histological grade 2 tumors being predominant (55.9%). Estrogen receptor positivity was detected in 85.9% of patients, while progesterone receptor positivity was observed in 74.1%. HER2 positivity was identified in 15.2% of cases, and the Ki-67 proliferation index was greater than 20% in 49.0% of patients. Among molecular subtypes, Luminal A (41.9%) was the most common. De novo metastatic disease at diagnosis was present in 69.5% of metastatic patients. Conclusion: From a molecular oncology perspective, the results highlight the biological heterogeneity of breast cancer and show that molecular subtypes inform treatment planning and prognostic evaluation through their associations with clinical and histopathological features.