Doğal menopoz ve cerrahi menopozda sarkopeni predispozan faktörleri ve yaşam kalitesine etkisi
Predisposing factors of sarcopenia and their impact on quality of life in women with natural and surgical menopause
- Tez No: 1000171
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN AKDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi menopoz, DEXA, doğal menopoz, sarkopeni, SarQoL, DEXA, natural menopause, sarcopenia, SarQoL, surgical menopause
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Menopoz, over fonksiyonlarının kalıcı olarak sona ermesiyle karakterize, kadının yaşamında fizyolojik ancak çok yönlü biyolojik ve klinik değişikliklere yol açan bir süreçtir. Menopoz doğal süreçte gelişebileceği gibi, over fonksiyonlarını ortadan kaldıran cerrahi girişimler sonrası cerrahi menopoz şeklinde de ortaya çıkabilmektedir. Sarkopeni, kas kütlesi, kas gücü ve fiziksel performansta azalma ile karakterize olup, menopoz sonrası dönemde artan önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmanın amacı, doğal menopoz ve cerrahi menopoz dönemindeki kadınlarda sarkopeni gelişimine predispozan faktörleri belirlemek ve ilişkili klinik özellikleri değerlendirmek ve sarkopeninin yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. YÖNTEM: Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 01.02.2025-01.02.2026 tarihleri arasında menopoz polikliniğinde 43 doğal menopoz ve 43 cerrahi menopoz tanısı almış toplam 86 hasta çalışmaya dahil edildi. Avrupa Yaşlılarda Sarkopeni Çalışma Grubu (EWGSOP) tanımına göre fiziksel performans, kas kütlesi ve kas kuvveti değerlendirilerek sarkopeni tanısı olan hastalar dahil edildi. Rutin menopoz taramaları, DEXA (Dual Enerji X-Işını Absorpsiyometrisi) sonuçları incelendi. Fiziksel performans 4 metre yürüme testi ile değerlendirildi. Kas kuvveti el dinamometresi ile değerlendirildi. Sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi sarkopeniye spesifik olarak geliştirilirmiş SarQoL (Sarkopeni ve Yaşam Kalitesi) anketi ile değerlendirildi. İstatiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. BULGULAR: Katılımcıların yaş ortalaması 54,65±8,70 yıldır. Menopoz süresi ortalama 8,76±7,44 yıldır. Cerrahi menopoz grubundaki olgularda düşme görülme oranları istatistiksel olarak anlamlı düşük saptanmıştır (p=0,002; p<0,01). Cerrahi menopoz grubunda yürüme testi sonucunun >0,8 m/sn olma oranları ve SarQoL® ölçeği toplam puanları, doğal menopoz grubundakilerden istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. DEXA skorları arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). SONUÇ: Bu çalışmada, doğal menopoz ve cerrahi menopoz dönemindeki kadınlar arasında sarkopeni ile ilişkili klinik ve fonksiyonel parametreler karşılaştırılmıştır. Cerrahi menopoz grubunda düşme sıklığının daha düşük, yürüme hızının ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Buna karşın, iki grup arasında kas kütlesi açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Predisposing factors of sarcopenia and their impact on quality of life in women with natural and surgical menopause AIM: Menopause is a physiological process resulting from the permanent cessation of ovarian function and may occur naturally or following surgical removal of the ovaries. Sarcopenia, characterized by reduced muscle mass, strength, and physical performance, is a common health concern in the postmenopausal period and adversely affects quality of life. The aim of this study is to identify predisposing factors for sarcopenia in women with natural and surgical menopause and to compare the impact of sarcopenia on quality of life between these groups. MATERIAL AND METHODS: A total of 86 patients, including 43 with natural menopause and 43 with surgical menopause, who attended the menopause outpatient clinic at Sakarya Training and Research Hospital between February 1, 2025, and February 1, 2026, were included in the study. Sarcopenia was diagnosed according to the criteria of the EWGSOP, based on the assessment of physical performance, muscle mass, and muscle strength, and only patients meeting these criteria were included. Routine menopausal evaluations and DEXA results were reviewed. Physical performance was assessed using the 4-meter gait speed test, and muscle strength was measured using a handgrip dynamometer. Health-related quality of life was evaluated using the SarQoL questionnaire, a disease-specific instrument developed for sarcopenia. Statistical significance was accepted as p<0.05. RESULTS: The mean age of the participants was 54.65 ± 8.70 years, and the mean duration of menopause was 8.76 ± 7.44 years. The frequency of falls was found to be significantly lower in the surgical menopause group (p = 0.002; p < 0.01). In the surgical menopause group, the proportion of individuals with a gait speed > 0.8 m/s and the total SarQoL® scores were significantly higher compared to those in the natural menopause group. No significant difference was found between the groups in terms of DEXA scores (p > 0.05). CONCLUSION: In this study, clinical and functional parameters associated with sarcopenia were compared between women with natural menopause and those with surgical menopause. The frequency of falls was lower, while gait speed and health-related quality of life were higher in the surgical menopause group. However, no significant difference was observed between the two groups in terms of muscle mass.