Conspiracy theories in international political rhetoric: A multi-layered analysis of the New Welfare Party
Uluslararası politik retorikte komplo teorileri: Yeniden Refah Partisi üzerine çok katmanlı bir analiz
- Tez No: 1000218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİF ONUR BAHÇECİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Komplo teorisi, Uluslararası politika, Conspiracy theories, International policy
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Siyasi partiler, uluslararası siyaseti anlamlandırırken siyasi hedeflerine ulaşmak için komplo teorilerini (KT) stratejik olarak kullanırlar. KT'leri bir propaganda aracı olarak kullanarak kendi ideolojilerini meşrulaştırır ve diğerlerini gayrimeşru gösterirler. İktidar partileri güçlerini korumak için bu repertuara başvururken, muhalefet partileri ise iktidara meydan okumak için kullanırlar. Türk akademik literatüründe ana akım partiler ele alınırken, düşük temsil gücüne sahip partilerin KT kullanımları yeterince incelenmemiştir. Bu tez, Türkiye'de temsil oranı düşük bir aktörün uluslararası politik retoriğinde KT'lerin nasıl kullanıldığını sistematik olarak izleyerek literatüre katkı sağlar. 2018'deki kuruluşundan bu yana seçmen ve üye tabanını hızla genişleten ve bu süreçte KT'leri yoğun bir şekilde kullanan Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) retoriğini analiz eder. İçerik ve söylem analizini birleştiren çok katmanlı bir analitik çerçeve sunan bu tez, YRP'yi Milli Görüş hareketinin diğer temsilcisi Saadet Partisi (SP) ile karşılaştırır, YRP'nin retoriğinin uzun vadeli yönelimini ve tematik içeriğini analiz eder ve Söylem-Tarihsel Yaklaşım kullanarak YRP'yi Necmettin Erbakan'ın Milli Görüşü ile karşılaştırır. Bulgular, SP ile karşılaştırıldığında YRP'nin KT'leri daha yoğun kullandığını ve retoriğindeki her iki konuşmadan neredeyse birinde KT'lerin yer aldığını ortaya koymaktadır. YRP'nin retoriğini N. Erbakan'ın Milli Görüşü ile karşılaştırmak, KT'lerin kullanımında hem ideolojik süreklilikleri hem de yeni uyarlamaları açığa çıkarmaktadır. Bulgular ışığında, bu tez, uluslararası politikaya ilişkin KT'lerin dış politika kararlarını etkileme ile uluslararası kurum ve süreçlere olan toplumsal güveni zedeleme potansiyeline sahip olduğu sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
Political parties strategically use conspiracy theories (CTs) to achieve political goals when interpreting international politics. They deploy CTs as a tool for propaganda, legitimizing their ideologies and delegitimizing others. Ruling parties resort to this repertoire to maintain their power, whereas opposition parties use it to challenge them. While Turkish scholarship covers mainstream parties, the use of CTs by low-representation parties remains understudied. This thesis contributes to the literature by systematically tracing how CTs are utilized in the international political rhetoric of an underrepresented actor in Türkiye. It analyzes the rhetoric of the New Welfare Party (YRP), which has rapidly expanded its voter and membership base since its establishment in 2018 and has utilized CTs extensively in this process. Employing a multi-layered analytical framework that combines content and discourse analysis, this thesis compares the YRP with the Felicity Party (SP), another representative of the Milli Görüş movement, analyzes the long-term trajectory and thematic content of YRP's political rhetoric, and compares YRP with Necmettin Erbakan's Milli Görüş using the Discourse-Historical Approach. Findings reveal that, compared to SP, YRP uses CTs more intensively, with nearly one out of every two speeches in its rhetoric containing CTs. Comparing YRP's rhetoric with N. Erbakan's Milli Görüş reveals both ideological continuities and new adaptations in the use of CTs. Based on the findings, this thesis concludes that CTs about international politics have the potential to influence foreign policy decisions and undermine public trust in international institutions and processes.