Waiting for rescue: The experiences of Kahramanmaraş earthquake survivors awaiting the retrieval of their loved ones from beneath the rubble
Kurtarılmalarını beklemek: Kahramanmaraş depremindeenkaz altında kalan yakınlarını bekleyen depremzedelerindeneyimleri
  1. Tez No: 1000228
  2. Yazar: MELİSSA ATLAMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLÜL CEREN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikanaliz, Yorumlayıcı fenomenolojik analiz, Psychoanalysis, Interpretative phenomenological analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kahramanmaraş depreminde enkaz altında kalan yakınlarını bekleyen bireylerin deneyimlerini incelemektir. Bu doğrultuda, bekleme deneyimini araştırmak amacıyla 25-39 yaşları arasında ve depremi farklı şehirlerde deneyimlemiş yedi katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) yöntemi kullanılarak analiz edilmiş ve altı ana tema belirlenmiştir. Analiz sonucunda ortaya çıkan temalar; (1) Perdenin Ötesi: Gerçekle Yüzleşmek, (2) Bedensel Deneyimler Aracılığıyla Oluşturulan Anlamlar, (3) Bekleme Süreci: Belirsizlikte Kurulan Etkileşimler, (4) Yargıç, Sence Suçlu Muyum?, (5) Deprem Sonrasında: Uykuyla Yeniden Bir Araya Gelme ve (6) Uzaklaştırılan Acı: Bugünün Kelimeleriyle Dünü Anlatmak olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, psikoloji literatürü ve psikanalitik kuramlar doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to explore the experiences of Kahramanmaraş earthquake survivors who waited for their loved ones to be rescued from beneath the rubble. For this purpose, semi-structured interviews were conducted with seven participants, aged between 25 and 39, who experienced the earthquake in various cities. The data were analyzed using Interpretative Phenomenological Analysis (IPA), revealing six super-ordinate themes: (1) Beyond the Veil: Confronting the Reality, (2) In the Flesh: Shaping Meanings Through Bodily Experiences, (3) Waiting: Interactions Amid Uncertainty, (4) Judge, Am I Guilty?, (5) Post-Earthquake: Reunion Through Sleep, and (6) Distancing Agony: Narrating Yesterday in Today's Words. These findings were discussed in relation to mainstream psychological literature and psychoanalytic theories.