Bazı anadolu karaçamı (Pinus nigra Arnold.) orijinlerinde kantitatif karakterlerin belirlenmesi
Determination of quantative characters of some provenances of anatolian black pine (Pinus nigra Arnold.)
  1. Tez No: 1000254
  2. Yazar: VOLKAN AYDINHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL BARIŞ ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağaçlandırma, Fide boyu, Kantitatif genetik, Karaçam, Orijin, Silvikültür, Afforestation, Seedling height, Quantitative genetic, Black pine, Origin, Silviculture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Silvikültür Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, fidan üretim teknikleri açısından önemli olan kantitatif fidan karakterlerinin belirlenmesi amacıyla, Denizli Orman Fidanlık Müdürlüğü'nde dört farklı tohum kaynağından toplanan Anadolu Karaçamı (Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) tohumlarından üretilen iki yaşındaki çıplak köklü karaçam fidanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, orijinler arasındaki kantitatif farklılıkların belirlenmesi ve uygulamada uygun orijinlerin kullanılmasına yönelik bilgilerin üretilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda araştırma çerçevesinde fidanlarda fidan boyu, kök boğaz çapı, son yıl sürgün uzunluğu ve kök uzunluğu gibi önemli kantitatif karakterler üç tekrarlı olarak ölçülmüştür. Elde edilen ham veriler varyans analiz ve Duncan testi kullanılarak istatistiki açıdan değerlendirilmiştir. Buna göre, iki yaşındaki karaçam fidanlarında ortalama fidan boyunun 15,2-38,7 cm, ortalama kök boğaz çapının 5,3-7,8 mm, ortalama son yıl sürgün uzunluğunun 1,2-3,5 cm ve ortalama kök uzunluğunun 15,3-25,6 cm arasında değiştiği belirlenmiştir. Yapılan istatistik analizler sonucunda tüm kantitatif karakterler yönünden Denizli-İnceler orijini en iyi gelişim performansını gösterirken, Uşak-Çatak orijini ise düşük gelişim performansı sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which aimed to determine quantitative seedling characteristics that are important in terms of seedling production techniques, was carried out on two-year-old bare-rooted Anatolian Black Pine (Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) seedlings produced from seeds collected from four different seed provenances in Denizli Forest Nursery Directorate. It was aimed to determine quantitative differences among provenances and produce knowledge for using suitable provenances in practice. In this context, important quantitative characters such as seedling height, root collar diameter, last year shoot length, and root length were measured in triplicate within the framework of the research. Then, obtained raw data were statistically evaluated using variance analysis (ANOVA) and Duncan Range Test. Accordingly, the mean seedling height varied between 15.2-38.7 cm, the mean root collar diameter between 5.3-7.8 mm, the mean last year shoot length between 1.2-3.5 cm, and the mean root length between 15,3-25,6 cm in two-year-old black pine seedlings. As a result of the statistical analysis, the Denizli-İnceler provenance showed the best growth performance in terms of all quantitative characters, while the Uşak-Çatak provenance showed the lowest growth performance.