Yaşlılara yönelik ihmal, istismar ve şiddet konusu hakkında 18 yaş ve üzeri kişilerin görüşleri ve tutumları: Antalya örneği
Views and attitudes of individuals aged 18 and over on elder neglect, abuse, and violence: the case of antalya
  1. Tez No: 1000278
  2. Yazar: FERİDE GÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Sosyoloji, Psikoloji, Geriatrics, Sociology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı ihmali, yaşlı istismarı, yaşlılara yönelik şiddet, tutum, elder neglect, elder abuse, violence againist older adults, attitude
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Antalya'da yaşayan 18 yaş ve üzeri bireylerin yaşlılara yönelik ihmal, istismar ve şiddet konusundaki görüş ve tutumlarını belirlemek, bu tutumların toplumda ne ölçüde normalleştirildiğini ve sosyodemografik değişkenlere göre nasıl farklılaştığını ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışma, yaşlılığa ilişkin imgelerin, güç ilişkilerinin ve öğrenilmiş davranış kalıplarının bireylerin tutumlarını nasıl şekillendirdiğini anlamayı hedeflemektedir. Yöntem: Araştırma, kesitsel ve nicel bir alan araştırmasıdır. Örneklem, Antalya'da yaşayan 18 yaş ve üzeri bireyler arasından kota örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 401 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak yapılandırılmış soru formu kullanılmıştır. Ön araştırma kapsamında gerçekleştirilen güvenirlik analizleri sonucunda ölçek maddeleri gözden geçirilmiş ve Cronbach's Alpha değerlerinin yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler ile grup karşılaştırmalarına yönelik istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Bulgular: Bulgular, yaşlılara yönelik olumsuz imgelerin yaygın olduğunu göstermektedir. İhmal ve istismar boyutlarında yaşlıların mağduriyetinden ziyade aile içinde yük oluşturduğuna yönelik algılar öne çıkmaktadır. Şiddet boyutunda ise yaşlılara yönelik şiddetin abartıldığına ilişkin tutumlar dikkat çekmiştir. Analizler sonucunda yaşlılara yönelik imge, ihmal ve istismar boyutlarında sosyodemografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar bulunmuş, şiddet boyutunda anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Çalışma, yaşlılara yönelik olumsuz tutumların, ihmali meşrulaştıran söylemlerin ve şiddeti normalleştiren yaklaşımların toplumda dikkate değer bir düzeyde bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, yaşlı hakları, bakım sorumlulukları ve kuşaklar arası ilişkilere yönelik farkındalık çalışmalarının artırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to identify the views and attitudes of individuals aged 18 and over living in Antalya regarding neglect, abuse, and violence toward older adults, and to reveal the extent to which these attitudes are normalized in society and how they differ according to sociodemographic variables. The study seeks to understand how images of aging, power relations, and learned behavioral patterns shape individuals' attitudes toward older adults. Method: The research is a cross-sectional quantitative field study. The sample consists of 401 participants aged 18 and over living in Antalya, determined using the quota sampling method. A structured questionnaire was used as the data collection tool. Following reliability analyses conducted during the pilot study, scale items were reviewed, and Cronbach's Alpha values were found to be at an adequate level. Descriptive statistics and statistical methods for group comparisons were used in data analysis. Results: The findings indicate that negative images toward older adults are widespread. In the dimensions of neglect and abuse, perceptions emphasizing older adults as a burden within the family rather than as victims come to the fore. In the violence dimension, attitudes suggesting that violence against older adults is exaggerated were notable. The analyses revealed statistically significant differences in the dimensions of image, neglect, and abuse according to sociodemographic variables, while no significant difference was found in the violence dimension. Conclusion: The study reveals that negative attitudes toward older adults, discourses that legitimize neglect, and approaches that normalize violence are present in society at a noteworthy level. These findings indicate the need to increase awareness regarding the rights of older adults, caregiving responsibilities, and intergenerational relations.