Gerçekçi matematik eğitimi yaklaşımın 7.sınıf cebir öğrenme alanında öğrencilerin matematiğe yönelik motivasyonlarına etkisi
The effect of a realistic mathematics education approach on students' motivation towards mathematics in the 7th grade algebra learning area
  1. Tez No: 1000298
  2. Yazar: SEMRA KÖRZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AVNİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı 7.sınıf cebir öğrenme alanında PhET destekli GME' nin öğrencilerin matematiğe yönelik motivasyonlarına etkisini ve GME' ye ilişkin motivasyon bağlamında öğrenci görüşlerini incelemektir. Çalışma, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Zonguldak'ta bir ortaokulda 14 erkek ve 13 kız olmak üzere toplam 27 öğrenci ile yürütülmüştür. Gerçekçi Matematik Eğitimi yaklaşımı doğrultusunda hazırlanan etkinliklerin uygulanması sürecinde, Colorado Üniversitesi bünyesinde geliştirilen PhET simülasyonları kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama süreci 5 haftalık zaman diliminde (25 ders saatinde) tamamlanmıştır. Araştırma, nicel verilerin analiz edilmesinin ardından bu bulguların nitel verilerle açıklandığı karma araştırma modelinin açıklayıcı deseni kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Üzel, Uyangör, Hasar ve Çakır (2018) tarafından geliştirilen“Matematik Dersine Yönelik Motivasyon Ölçeği”(MDYMÖ) ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada PhET destekli Gerçekçi Matematik Eğitimi yaklaşımının öğrencilerin matematik motivasyonları üzerindeki etkisi; ölçek geneli ve alt boyutlar düzeyinde araştırılmıştır. Cinsiyet değişkeninin motivasyon üzerindeki etkisini belirlemek için son test puanları analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel kısmında çalışma grubunda seçilen 13 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre öğrencilerin motivasyon ölçeği genelinde ve alt boyutlarında ön test son test puanları arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Ölçek genelinde kız öğrencilerin son test motivasyon puanlarının erkek öğrencilere kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Buna karşın ölçeğin alt boyutlarında cinsiyete göre anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Nitel veriler ışığında, motivasyonun beklenen düzeyde yükselmemesi öğrenciler tarafından; yöntemin yeniliği, uygulama süresinin kısa olması, uygulanan konu zorluğu ve grup içi etkileşimde rekabetin bulunmaması gibi faktörlerle açıklanmıştır. GME yaklaşımının motivasyon üzerindeki etkisinin cinsiyete göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of PhET-supported RME on students' motivation towards mathematics in the 7th-grade algebra learning area, and to investigate students' opinions regarding motivation related to RME. The study was conducted with a total of 27 students (14 boys and 13 girls) in a middle school in Zonguldak during the 2024-2025 academic year. PhET simulations developed at the University of Colorado were used in the implementation of activities prepared in line with the Realistic Math Education approach. The application process of the research was completed within a 5-week period (25 lesson hours). The research used an explanatory design of the mixed-methods research model, where quantitative data were analyzed and then explained with qualitative data. The“Mathematics Motivation Scale”, developed by Üzel, Uyangör, Hasar, and Çakır (2018), and a semi-structured interview form were used as data collection tools. In the study, the effect of the PhET-supported Realistic Math Education approach on students' mathematics motivation was investigated at the scale as a whole and at the sub-dimension level. Post-test scores were analyzed to determine the effect of gender on motivation. In the qualitative part of the research, semi-structured interviews were conducted with 13 students selected in the study group. According to the research results, no significant difference was found between the pre-test and post-test scores of the students in the overall motivation scale and its sub-dimensions. It was observed that female students had significantly higher post-test motivation scores than male students in the overall scale. However, no significant difference was found according to gender in the sub-dimensions of the scale. In light of the qualitative data, the failure of motivation to increase to the expected level was explained by students as factors such as the novelty of the method, the short application time, the difficulty of the subject matter, and the absence of competition in group interaction. It was concluded that the effect of the RME approach on motivation differed according to gender.