Radyoterapi alan akciğer kanserli hastalarda anksiyete düzeyi, uyku kalitesi ve beslenme durumunun belirlenmesi
Determination of anxiety levels, sleep quality, and nutritional status in lung cancer patients receiving radiotherapy
  1. Tez No: 1000372
  2. Yazar: MÜNEVVER GÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK EFE ARSLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ DİCLE ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Radyasyon Onkolojisi, Beslenme ve Diyetetik, Psychology, Radiation Oncology, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Anksiyete, Beslenme, Uyku kalitesi, Anxiety, Lung cancer, Nutrition, Sleep quality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Radyoterapi tedavisi gören akciğer kanserli hastalarda anksiyete düzeyi, uyku kalitesi ve beslenme durumunu değerlendirmek, bu değişkenlerin sosyodemografik ve hastalığa ilişkin özelliklerle olan ilişkisini incelemek amacıyla kesitsel tasarımda gerçekleştirilmiştir. Çalışma 15.04.2025-15.11.2025 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Mehmet Kemal Dedeman Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi Radyoterapi Ünitesi'nde yürütülmüştür. Araştırma örneklemine güç analizi sonucu 71 hasta dâhil edilmiştir. Araştırma verileri; Hasta Bilgi Formu, anksiyete düzeylerini değerlendirmek amacıyla Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), uyku kalitesini değerlendirmek amacıyla Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve beslenme durumunu değerlendirmek amacıyla Mini Nütrisyonel Değerlendirme Kısa Formu (MNA-SF) kullanılarak toplanmıştır. Radyoterapi tedavisi alan akciğer kanserli hastaların anksiyete düzeyi, uyku kalitesi ve beslenme durumuna ilişkin değerlendirmede; hastaların anksiyete puan ortalamasının 12,80 ± 5,54 olduğu ve katılımcıların büyük bir kısmının hafif düzeyde anksiyete yaşadığı (%57,7), yaklaşık dörtte birinin ise orta düzeyde anksiyete gösterdiği (%25,4) belirlenmiştir. PUKİ puan ortalamasının 6,17 ± 1,87 olması ve katılımcıların %54,9'unun kötü uyku kalitesine sahip olması, örneklem grubunda uyku sorunlarının yaygın olduğunu göstermektedir. MNA-SF puan ortalamasının 10,87 ± 2,61 olarak saptanmasıyla birlikte katılımcıların %45,1'inin beslenme riski altında, %8,5'inin ise malnütrisyonlu olduğu belirlenmiştir. Ölçekler arası ilişkiler incelendiğinde anksiyete düzeyi, uyku kalitesi ve beslenme durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. Tanımlayıcı özellikler ile BAÖ, PUKİ ve MNA-SF puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Hastalık özellikleri açısından yapılan değerlendirmede de anksiyete, uyku kalitesi ve beslenme durumu üzerinde anlamlı etkisi olan bir değişken belirlenmemiştir. Bununla birlikte tedavi alanının kapsamına göre yapılan karşılaştırmada, lenf nodu dâhil tedavi alanına sahip bireylerde uyku kalitesi puanlarının anlamlı düzeyde daha kötü olduğu saptanmıştır (p<0,05). Bu sonuçlar, hastaların bütüncül değerlendirilmesinin önemine işaret etmekte olup radyoterapi sürecinde psikososyal ve beslenme desteğinin güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın güçlü yönü, radyoterapi alan metastatik olmayan akciğer kanserli hastalarda anksiyete, uyku kalitesi ve beslenme durumunun birlikte değerlendirilmesi; sınırlılığı ise tek merkezli ve sınırlı örneklemle yürütülmesidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a cross-sectional design to evaluate anxiety levels, sleep quality, and nutritional status in lung cancer patients receiving radiotherapy and to examine the distribution of these variables according to sociodemographic and disease-related characteristics. The study was carried out between 15.04.2025 and 15.11.2025 at the Radiotherapy Unit of Erciyes University Mehmet Kemal Dedeman Hematology and Oncology Hospital. Based on the results of the power analysis, a total of 71 patients were included in the study. Data were collected using a Patient Information Form, the Beck Anxiety Inventory (BAI) to assess anxiety levels, the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) to assess sleep quality, and the Mini Nutritional Assessment–Short Form (MNA-SF) to evaluate nutritional status. In the evaluation of anxiety levels, sleep quality, and nutritional status of lung cancer patients receiving radiotherapy, the mean anxiety score was found to be 12.80 ± 5.54, with the majority of participants experiencing mild anxiety (57.7%) and approximately one quarter exhibiting moderate anxiety (25.4%). A mean PSQI score of 6.17 ± 1.87 and the finding that 54.9% of participants had poor sleep quality indicate that sleep problems are common in the study sample. The mean MNA-SF score was 10.87 ± 2.61, with 45.1% of participants identified as being at risk of malnutrition and 8.5% as malnourished. No statistically significant correlation was found between anxiety level, sleep quality, and nutritional status. Additionally, no statistically significant differences were observed between sociodemographic characteristics and BAI, PSQI, and MNA-SF scores (p > 0.05). Similarly, no disease-related variable was found to have a significant effect on anxiety, sleep quality, or nutritional status. However, when comparisons were made according to the scope of the treatment field, patients whose treatment field included lymph nodes had significantly poorer sleep quality scores (p < 0.05). These results highlight the importance of a holistic assessment of patients and indicate the need to strengthen psychosocial and nutritional support during the radiotherapy process. The strength of this study lies in the combined evaluation of anxiety, sleep quality, and nutritional status in non-metastatic lung cancer patients receiving radiotherapy, while its limitation is that it was conducted at a single center with a limited sample size.