Blokzinciri tabanlı bir sınır kapısı giriş-çıkış sistemi geliştirilmesi
Development of a blockchain-based border gate entry-exit system
- Tez No: 1000374
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Açık anahtar, Blok zinciri sistemi, Gizli mesaj, Veri şifreleme yöntemleri, İmza, Public key, Blockchain system, Secret message, Data encryption methods, Signature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, blokzinciri teknolojisinden yararlanarak bir ülkeye giriş–çıkış işlemlerinin, kimlik doğrulama ve raporlama süreçlerinin güvenli bir biçimde gerçekleştirilmesini amaçlayan bir uygulama sunmaktadır. Uygulamanın temel hedefi, sınır kapıları ve havalimanlarında gerçekleşen yolcu geçişlerini blokzincirine kaydederek; pasaport bilgilerinin güvenli bir şekilde saklanması, şifrelenmesi ve kurumlar arası hızlı ve kolayca paylaşılmasını sağlamaktır. Geliştirilen uygulama, blokzinciri tabanlı dağıtık veri yapısı sayesinde kayıtların değiştirilemezliğini, izlenebilirliğini ve veri bütünlüğünü garanti altına almaktadır. Bu sayede, hem yolcu bilgileri merkezi bir otoriteye ihtiyaç duyulmadan güvenli biçimde saklanabilmekte hem de kurumlar arası veri paylaşımı blokzincirinin değiştirilemez yapısı sayesinde kolayca sağlanabilmektedir. Uygulamanın etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılan test sonuçları uygulamanın çok yoğun kapılarda bile başarılı bir şekilde uygulanabileceğini göstermektedir. Bu çalışma, blokzinciri teknolojisinin sınır güvenliği ve kimlik doğrulama sistemlerinde kullanılmasına yönelik pratik bir yaklaşım sunmakta, dijital güvenlik ve e-devlet altyapılarının gelişimine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an application designed to securely manage entry and exit procedures, identity verification, and reporting processes within a country using blockchain technology. The primary aim of the application is to record passenger crossings at border checkpoints and airports on the blockchain, ensuring secure storage, encryption, and rapid, straightforward inter-institutional sharing of passport information. The developed application ensures the immutability, traceability, and integrity of records through its blockchain-based distributed data structure. This enables passenger information to be securely stored without reliance on a central authority and facilitates easy inter-institutional data sharing, thanks to the blockchain's immutability. Test results evaluating the effectiveness of the application show that it can be successfully implemented even at very busy entrances. This study offers a practical approach to applying blockchain technology to border security and authentication systems, advancing digital security and e-government infrastructure.