Giyinme davranışı üzerinden benlik sunumu
Self-presentation through dressing behavior
  1. Tez No: 1000423
  2. Yazar: ASLINİDA ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL KILINÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek giysileri, Hazır giyim ürünleri, Kadın giysileri, İdeal benlik, İlişkisel benlik değişimi, Man clothes, Ready wear products, Woman clothing, Ided selfconcept, Relational self change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, giyim ve giyim davranışını bir benlik sunum biçimi olarak sosyolojik, psikolojik ve kültürel perspektiflerden incelemekte ve bireylerin günlük sosyal yaşamda görünüm yoluyla kimliklerini nasıl inşa ettikleri ve bu inşayı nasıl ilettikleri üzerine odaklanmaktadır. Araştırmada, 25 ile 55 yaşları arasında 15 erkek 15 kadın olmak üzere toplam 30 katılımcıyla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelere dayalı nitel bir tasarım benimsenmiştir. Görüşme verileri, ikili anahtar kelime (bigram) ağ analizi, frekans dağılımları, duygu analizi ve cinsiyet, yaş grubu ve sosyal hedef kitle konumuna göre karşılaştırmalı analizleri birleştiren veri odaklı bir analitik çerçeve kullanılarak analiz edilmiştir. Bu karma nitel-hesaplamalı yaklaşım, giyimle ilgili anlamların sosyal ve demografik bağlamlarda nasıl ifade edildiğine dair hem ortak kalıpların hem de incelikli farklılıkların belirlenmesine olanak tanımaktadır. Çalışma, giyim yoluyla kendini sunmanın, çok boyutlu ve bağlama bağlı bir uygulama olduğu sonucuna varmaktadır. Niteliksel derinliği hesaplamalı metin analiziyle bütünleştiren bu araştırma, giyim, kimlik ve kendini sunma çalışmalarına hem metodolojik hem de teorik olarak katkıda bulunarak, bireylerin yaşam boyu sosyal aidiyet, duygusal iyilik hali ve öz tutarlılığı yönetmek için giyimi nasıl kullandıklarına dair kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines clothing and clothing behavior as a form of self-presentation from sociological, psychological, and cultural perspectives, focusing on how individuals construct and communicate their identities through appearance in daily social life. The research adopted a qualitative design based on semi-structured interviews with a total of 30 participants (15 men and 15 women) aged between 25 and 55. Interview data were analyzed using a data-driven analytical framework combining bigam network analysis, frequency distributions, sentiment analysis, and comparative analyses based on gender, age group, and social target audience position. This mixed qualitative-computational approach allows for the identification of both common patterns and subtle differences in how meanings related to clothing are expressed in social and demographic contexts. The study concludes that self-presentation through clothing is a multidimensional and context-dependent practice. This research, which integrates qualitative depth with computational text analysis, contributes both methodologically and theoretically to studies of clothing, identity, and self-presentation, offering a comprehensive framework for understanding how individuals use clothing to manage social belonging, emotional well-being, and self-consistency throughout their lives.