Anadolu sığla ağacı (liquidambar orientalis mill) yağının penisilin modeli epilepsideki rolü
The role of anatolian sweetgum (liquidambar orientalis mill) oil in the penicillin model of epilepsy
- Tez No: 1000453
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Penisilin modeli, Liquidambar orientalis yağı, Elektrofizyoloji, Nörofizyoloji, Epilepsy, Penicillin model, Liquidambar orientalis oil. Electrophysiology, Neurophysiology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Epilepsi, kortikal nöronlardaki anormal ve aşırı elektriksel deşarj sonucu ortaya çıkan, ani ve tekrarlayıcı nöbetlerle karakterize ciddi bir nörolojik hastalıktır. Penisilin modeli, genellikle epilepsi çalışmalarında kullanılan akut bir epileptiform aktivite modelidir. Penisilin, GABA reseptörlerini bloke ederek inhibisyonu azaltır ve bu yolla nöronal aşırı uyarılma ile epileptiform deşarjlar oluşturmaktadır. Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis Mill.) Türkiye'nin güneybatısında bulunan endemik bir ağaç türüdür. Günümüzde ağacın gövdesinin yaralanması ile elde edilen yağ birçok alanda kullanılmaktadır. İçeriğindeki sinamik asitler ve esterler sayesinde antimikrobiyal, antibakteriyel, antioksidan, antifungal, antitümör, antienflamatuar, antiaterojenik, antitüberküloz ve antimalaryal aktiviteler gibi çeşitli terapötik etkilere sahiptir. Bu çalışmanın amacı intraperitoneal yoldan uygulanan sığla yağının, epileptiform aktivite üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Bu amaçla deney hayvanları üç gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu olup üretan ile anestezi altına alındıktan sonra hiçbir madde verilmeden 180 dk. elektrofizyolojik kayıt alındı. Penisilin grubunda ise intrakortikal penisilin uygulaması ile epileptiform aktivite oluşturuldu ve 180 dk. boyunca kayıt alındı. Üçüncü grup ise epileptiform aktivite oluşturulduktan sonra sığla yağının intraperitoneal uygulanmasının spike frekansı ve amplitüd üzerindeki etkileri değerlendirildi. Kayıt ve analiz için sıçanların kafatasına elektrot olarak vidalar yerleştirilerek sabitlendi. ECoG kayıtları BioAmp ile yükseltilerek PowerLab sistemiyle kaydedildi. Veriler LabChart yazılımında kaydedildi ve spike frekansı ile amplitüd analizleri yapıldı ve istatistiksel analizler bakımından değerlendirildi. Sonuç olarak Liqudambar orientalis yağı, 100 mg/kg dozunda penisilin ile epileptiform aktivite indüklendikten sonra prokonvülzan bir ajan olarak etki etti. Daha sonra ECoG kayıtlarının sonuna doğru bir antikonvülsan etki ortaya çıktı. Bu bifazik yanıt sığla yağının hızlı bir resüsistasyon aktivitesi nedeniyle başlangıçta epileptiform aktiviteyi artırdığını ve ardından aktif bileşeni olan sinamik asit sayesinde epileptiform aktiviteyi azalttığını düşündürmektedir. Önerilen yolu aydınlatmak için detaylı moleküler çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a serious neurological disorder characterized by sudden and recurrent seizures resulting from abnormal and excessive electrical discharges in cortical neurons. The penicillin model is an acute epileptiform activity model commonly used in epilepsy research. Penicillin induces epileptiform discharges by blocking GABA receptors, thereby reducing inhibitory neurotransmission and leading to neuronal hyperexcitability. The Anatolian Sweetgum tree (Liquidambar orientalis Mill.) is an endemic species found in southwestern Türkiye. The oil obtained from injury to the trunk of this tree is currently used in various fields. Owing to its content of cinnamic acids and esters, this oil exhibits a wide range of therapeutic properties, including antimicrobial, antibacterial, antioxidant, antifungal, antitumor, anti-inflammatory, antiatherogenic, antitubercular, and antimalarial activities. The aim of this study was to evaluate the effects of sweetgum oil administered via the intraperitoneal on epileptiform activity. For this purpose, experimental animals were divided into three groups. The first group served as the control group; following anesthesia with urethane, electrophysiological recordings were obtained for 180 minutes without administration of any substance. In the penicillin group, epileptiform activity was induced by intracortical administration of penicillin, and recordings were taken for 180 minutes. In the third group, after the induction of epileptiform activity, the effects of intraperitoneally administered sweetgum oil on spike frequency and amplitude were evaluated. For recording and analysis, screw electrodes were implanted and fixed onto the skulls of the rats. Electrocorticographic (ECoG) recordings were amplified using a BioAmp system and recorded via the PowerLab data acquisition system. The data were stored using LabChart software, and analyses of spike frequency and amplitude were performed, followed by statistical evaluation. In conclusion, Liquidambar orientalis oil, at a dose of 100 mg/kg, exerted a proconvulsant effect following penicillin-induced epileptiform activity. Subsequently, toward the end of the ECoG recordings, an anticonvulsant effect emerged. This biphasic response suggests that sweetgum oil initially enhances epileptiform activity due to a rapid resuscitative action, and later suppresses epileptiform activity through its active component, cinnamic acid. Further detailed molecular studies are required to elucidate the underlying mechanisms.