Yanık staz zonu üzerinde nikotinamid adenin dinükleotid (NAD+) molekülünün etkisi
The effect of nicotinamide adenine dinucleotide (NAD⁺) on the zone of stasis in burn injury
- Tez No: 1000468
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN TAN BAŞER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: NAD+, staz zonu, yanık, Burn, NAD+, zone of stasis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yanık oluşumunun temel mekanizması, hücresel proteinlerin denatürasyonu ve buna bağlı olarak hücre fonksiyonlarının bozulmasıdır. Yanıklar temel olarak koagülasyon zonu, staz zonu ve hiperemi zonu olarak 3 zonda incelenir. Yanık tedavisinde genel amaç, staz zonunu sınırlayarak hasarın azaltılmasıdır. Çalışmamızın amacı,“NAD+”molekülünün staz zonu üzerine etkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 150 günlük, erkek, Wistar-Albino cinsi, ağırlığı 250 ile 290 gram arasında değişen 32 adet sıçan kullanılmıştır. Randomize seçilen sıçanlardan 8'li dört adet grup oluşturulmuştur. Sıçanlar üzerinde Comb deneysel yanık modeline uygun olarak yanık alanları oluşturulmuştur. Grup 1 herhangi bir tedavi yapılmadan, Grup 2 sadece konvansiyonel pansuman ile, Grup 3 pansuman ile beraber %20'lik topikal NAD+ uygulaması ile, Grup 4 pansuman ile beraber gastrik lavaj (500 mg/kg) ile lipozomal NAD+ uygulanarak 7 gün takip edildi. Çalışma sonunda deney hayvanlarından elde edilen staz zonları inflamasyon, ödem, nekroz, IL-1 skorları değerlendirildi, biyokimyasal olarak total antioksidan ve oksidan seviyeleri ölçülerek oksidatif stres endeksleri hesaplandı. Bulgular: Yanık staz zonlarında grup 2 de grup 1 göre incelenen histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal parametrelerde anlamlı bir farklılık sağlanırken (p<0,05), normal tedaviye ek olarak topikal ve lavaj yoluyla NAD+ uygulanan grup 3 ve grup 4 te inflamasyon, ödem, nekroz, IL-1 düzeyleri ve total antioksidan seviyeleri yönünden grup 1 ve grup 2 ye göre anlamlı bir farklılık görüldü (p<0,05). Sonuç: Çalıştığımız deneysel yanık modelinde topikal ve gastrik olarak uyguladığımız NAD+ molekülünün yanık staz zonunun inflamatuar parametrelerinin azalmasında, antioksidan seviyelerinin artmasında ve sonuç olarak yanık yarasının genişleyip derinleşmesinin engellemesinde uygulama metodundan bağımsız olarak etkili olabileceğini ve tedavisinde konvansiyonel pansumana yardımcı olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The fundamental mechanism of burn formation involves the denaturation of cellular proteins, leading to impaired cellular functions. Burns are primarily classified into three zones: the zone of coagulation, the zone of stasis, and the zone of hyperemia. The general goal of burn treatment is to minimize damage by limiting the zone of stasis. The aim of our study is to investigate the effects of the“NAD+”molecule on the zone of stasis. Materials and Methods: In the study, 32 male Wistar-Albino rats, aged 150 days, weighing between 250 and 290 grams, were used. The rats were randomly divided into four groups of eight. Burn areas were created on the rats according to the Comb experimental burn model. Group 1 received no treatment, Group 2 was treated with conventional dressings only, Group 3 was treated with conventional dressings combined with 20% topical NAD+ application, and Group 4 was treated with conventional dressings combined with liposomal NAD+ administered via gastric lavage (500 mg/kg) for 7 days. At the end of the study, stasis zones obtained from the experimental animals were evaluated for inflammation, edema, necrosis, and IL-1 scores. Biochemically, total antioxidant and oxidant levels were measured, and oxidative stress indices were calculated. Results: In the burn stasis zones, Group 2 showed a significant difference compared to Group 1 in the evaluated histopathological, immunohistochemical, and biochemical parameters (p<0.05). Additionally, in Groups 3 and 4, where NAD+ was administered topically or via lavage in addition to standard treatment, significant differences were observed in terms of inflammation, edema, necrosis, IL-1 levels, and total antioxidant levels compared to Group 1 and Group 2 (p<0.05). Conclusion: Our findings suggest that the NAD+ molecule, whether applied topically or via gastric lavage, can effectively reduce inflammatory parameters in the burn stasis zone, enhance antioxidant levels, and prevent the progression and deepening of burn wounds. This effect appears to be independent of the application method, indicating that NAD+ could serve as a valuable adjunct to conventional dressing in burn treatment.