Film temelli müdahalenin kronik hastalığı olan ergenlerin hastalığa uyumu, psikolojik sağlamlığı ve benlik algısı üzerine etkisi
The effect of a film-based intervention on disease adaptation, psychological resilience and self-concept in adolescents with chronic illness
  1. Tez No: 1000481
  2. Yazar: HANDE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUFAN ASLI SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünsel sağlık, Holistic health
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma film temelli müdahalenin kronik hastalığa sahip ergenlerin hastalığa uyumu, psikolojik sağlamlığı ve benlik algısı üzerine etkisini belirlemek amacıyla paralel grup randomize kontrollü çalışma olarak yapılmıştır. Çalışmanın verileri Ocak 2025-Mart 2025 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Çocuk Hastanesi Poliklinikleri'ne başvuran 12-17 yaş arası ergenlerden elde edilmiştir. Örneklem büyüklüğü müdahale ve kontrol grupları için 27 olmak üzere toplam 54 ergen olarak belirlenmiştir. Veri toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Çocuğun Kendi Hastalığına Yönelik Tutumu Ölçeği”,“Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”ve“Ergenler için Benlik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada kontrol ve müdahale gruplarındaki ölçüm karşılaştırmaları için Independent sample t-testi, zaman × grup etkileşimini değerlendirmek amacıyla Karışık Ölçümler Varyans Analizi Yöntemi kullanılmıştır. Etkileşim etkisinin büyüklüğü, eta kare (η²) değeri üzerinden hesaplanmıştır. Buna göre, müdahale grubunda animasyon filmi izleme müdahalesi öncesinde Çocuğun Kendi Hastalığına Yönelik Tutum Ölçeği puanı 3,48±0,61 iken, film izleme müdahalesi sonrasında 3,45±0,70 olarak belirlenmiş ve grup içinde anlamlı bir değişim gözlenmemiştir (p=0,797). Kontrol grubunda ise Çocuğun Kendi Hastalığına Yönelik Tutum Ölçeği ön test puanı 3,46±0,67 iken, 21 günlük süre sonrasında son test puanı 3,24±0,68 olarak bulunmuş ve grupta zamana bağlı istatistiksel olarak anlamlı bir değişim saptanmıştır (p=0,016). Ergenler İçin Benlik Algısı Ölçeği toplam puanı kontrol grubunda ön testte 102,89±13,63 iken 21 günlük süre sonrasında 99,81±19,91 olarak bulunmuş, müdahale grubunda ise film izleme müdahalesi öncesinde 97,85±12,28 olan puan, müdahale sonrasında 96,07±19,98 olarak saptanmıştır. Kontrol grubunda ön test son test farkının anlamlı olmadığı (p=0,318) ve müdahale grubunda da ölçümlerin zaman içinde anlamlı değişim göstermediği (p=0,452) belirlenmiştir. Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği puanları kontrol grubunda ön testte 31,15± 0,8 iken 21 günlük süre sonrasında 28,11±12,11 olarak, müdahale grubunda ise film izleme müdahalesi öncesinde 28,63±7,98 iken müdahale sonrasında 25,37±9,2 olarak belirlenmiştir. Hem kontrol grubunda (p=0,060) hem de müdahale grubunda (p=0,052) ön test son test arasında anlamlı bir değişim olmadığı, ancak her iki grubun da puanlarında azalma eğilimi bulunduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda film temelli kısa süreli müdahalenin ergenlerin hastalığa uyum, psikolojik sağlamlık ve benlik algısı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim oluşturmadığı, ancak kontrol grubunda bazı göstergelerde gerileme yaşanırken müdahale grubunda daha stabil kaldığı dikkat çekmiş ve müdahalenin olası koruyucu etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a parallel-group randomized controlled trial to determine the effects of a film-based intervention on disease adjustment, psychological resilience, and self-concept among adolescents with chronic illnesses. The study data were collected between January and March 2025 from adolescents aged 12–17 years who presented to the outpatient clinics of Ankara University Faculty of Medicine, Cebeci Children's Hospital. The sample consisted of a total of 54 adolescents, with 27 participants allocated to the intervention group and 27 to the control group. Data were collected using a Personal Information Form, the Child Attitude Toward Own Disease Scale, the Child and Youth Resilience Measure, and the Self-Perception Profile for Adolescents. Independent samples t-tests were used to compare measurements between the intervention and control groups, and a mixed-design analysis of variance (ANOVA) was performed to evaluate the time × group interaction. The magnitude of the interaction effect was calculated using eta squared (η²). In the intervention group, the mean score of the Child Attitude Toward Own Disease Scale was 3.48 ± 0.61 before the animated film intervention and 3.45 ± 0.70 after the intervention, with no statistically significant within-group change observed (p = 0.797). In the control group, the pretest mean score was 3.46 ± 0.67, which decreased to 3.24 ± 0.68 after 21 days, indicating a statistically significant time-related change (p = 0.016). Regarding the Self-Perception Profile for Adolescents, the total mean score in the control group was 102.89 ± 13.63 at pretest and 99.81 ± 19.91 after 21 days, whereas in the intervention group, the mean score decreased from 97.85 ± 12.28 before the film intervention to 96.07 ± 19.98 afterward. The pretest–posttest difference was not statistically significant in the control group (p = 0.318), and no significant change over time was observed in the intervention group (p = 0.452). The Child and Youth Resilience Measure scores in the control group were 31.15 ± 8.0 at pretest and 28.11 ± 12.11 after 21 days, while in the intervention group, the scores were 28.63 ± 7.98 before the film intervention and 25.37 ± 9.20 afterward. No statistically significant pretest–posttest differences were identified in either the control group (p = 0.060) or the intervention group (p = 0.052); however, a decreasing trend in scores was observed in both groups. Overall, the findings indicate that the short-term, film-based intervention did not produce statistically significant changes in adolescents' disease adjustment, psychological resilience, or self-concept. Nevertheless, while some indicators deteriorated in the control group, outcomes in the intervention group remained more stable, suggesting a potential protective effect of the intervention.