Psoriazise yönelik ivermektin yüklü mikroemülsiyon içeren topikal jel formülasyonların geliştirilmesi ve İn Vitro etkinliğinin değerlendirilmesi
Development of topical gel formulations containing ivermectin-loaded microemulsions for psoriasis and evaluation of their In Vitro efficacy
- Tez No: 1000491
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLGÜN YENER, DR. ÖZLEM ÇOBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, İvermektin, Mikroemülsiyon, Topikal jel, Deri penetrasyonu, Psoriasis, Ivermectin, Microemulsion, Topical gel
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
Özet
Saylam, N. (2026). Psoriazise Yönelik İvermektin Yüklü Mikroemülsiyon İçeren Topikal Jel Formülasyonların Geliştirilmesi ve İn Vitro Etkinliğinin Değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Teknoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Psoriazis, kronik inflamatuvar bir cilt hastalığı olup, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler ve mevcut tedaviler çeşitli sınırlamalara sahiptir. Bu tez çalışmasında, antiinflamatuvar özelliklere sahip ivermektinin psoriazis tedavisinde kullanım potansiyeli araştırıldı ve bu potansiyeli artırmak amacıyla topikal kullanım için mikroemülsiyon yüklü jel formülasyonları geliştirildi. İlk olarak ivermektin için analitik HPLC yöntemleri geliştirilip valide edildi, ardından ivermektinin farklı formülasyon bileşenlerindeki çözünürlüğü incelendi. Faz titrasyonu yöntemiyle optimal mikroemülsiyon bölgeleri belirlenerek mikroemülsiyon formülasyonları hazırlandı ve fizikokimyasal özellikleri karakterize edildi. Formülasyonlara ivermektin yüklendikten sonra stabilite, pH, iletkenlik, partikül boyutu gibi parametreler değerlendirildi. Seçilen mikroemülsiyonlar hidrojel içerisine yüklenerek karakterize edildi. İn vitro salım çalışmaları, formülasyonların kontrollü salım profili sergilediğini gösterdi. Formülasyonlar, düşük partikül boyutu ve polidispersite indeksleri ve ciltle uyumlu pH değerleri sergilediler. Jeller, topikal uygulamaya uygun yalancı plastik akış davranışına ve uygun mekanik özelliklere sahip bulundu. İn vitro sitotoksisite testlerinde HaCaT hücreleri üzerinde herhangi bir toksik etki gözlenmezken, LPS ile indüklenen psoriazis modelinde formülasyonların TNF-α sitokin ekspresyonunu anlamlı ölçüde azalttığı gösterildi. Ex vivo deriden geçiş çalışmalarında ivermektinin sistemik dolaşıma geçmediği ve deri katmanlarında hedeflenen birikim sağladığı kanıtlandı. Dermal irritasyon testinde formülasyonların irritan özellikte olmadığı gösterildi. Stabilite testleri, buzdolabı koşullarının en iyi depolama ortamı olduğunu ve formülasyonların bu koşullarda fizikokimyasal stabilitesini koruduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma ivermektin için güvenli, etkin ve stabil topikal bir dağıtım sistemi sunarak psoriazis tedavisinde yeni bir yaklaşım vaat etmektedir.
Özet (Çeviri)
Saylam, N. (2026). Development of Topical Gel Formulations Containing Ivermectin-Loaded Microemulsions for Psoriasis and Evaluation of Their In Vitro Efficacy. İstanbul University, Institute of Health Science, Department of Pharmaceutical Technology. PhD Thesis. Istanbul. Psoriasis is a chronic inflammatory skin disease that significantly impairs patients' quality of life, while current therapeutic options have notable limitations. In this thesis, the topical therapeutic potential of ivermectin, an agent with anti-inflammatory properties, was investigated, and microemulsion-loaded gel formulations were developed to enhance its effectiveness. First, an analytical HPLC method for ivermectin was developed and validated. The solubility of ivermectin in various formulation components was evaluated, and optimal microemulsion regions were identified using the phase titration method. Microemulsion formulations were prepared, loaded with ivermectin, and characterized in terms of physicochemical properties, including pH, electrical conductivity, particle size, and stability. Selected microemulsions were incorporated into a hydrogel matrix to obtain topical gel systems. In vitro release studies demonstrated controlled release behavior. The formulations exhibited nanometer-sized droplets, low polydispersity indices, and skin-compatible pH values, while the gels showed pseudoplastic flow behavior and suitable mechanical properties for topical application. In vitro cytotoxicity studies revealed no toxic effects on HaCaT cells, and a significant reduction in TNF-α expression was observed in an LPS-induced psoriasis model. Ex vivo skin permeation studies confirmed that ivermectin did not reach systemic circulation and achieved targeted accumulation within skin layers. Dermal irritation tests indicated that the formulations were non-irritant. Stability studies demonstrated that refrigerated conditions were the most appropriate storage environment, under which the formulations maintained their physicochemical stability. Overall, this study presents a safe, effective, and stable microemulsion-loaded gel system and supports its potential as a novel topical therapeutic approach for psoriasis.