Periferik nöropatisi olan ve olmayan tip 2 diyabetli bireylerde ayak-ayak bileği fonksiyonları, kırılganlık ve düşme riskinin karşılaştırılması
Comparison of foot–ankle functions, frailty, and fall risk in individuals with type 2 diabetes with and without peripheral neuropathy
- Tez No: 1000490
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMAGÜL VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ayak, Diyabetik Nöropatiler, Fiziksel Fonksiyonel Performans, Kırılganlık, Tip 2 Diyabetes Mellitus, Diabetes mellitus-tip 2, Diabetik nöropatiler, Diabetes Mellitus, Diabetic Neuropathies, Foot, Frailty, Physical Functional Performance, Diabetes mellitus-type 2
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, diyabetik periferik nöropatisi (DPN) olan ve olmayan Tip 2 diyabetli orta yaşlı bireylerde ayak-ayak bileği fonksiyonları, kırılganlık ve düşme riskini sağlıklı bireylerle karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 45-65 yaş aralığında, 25 DPN'si olan, 25 DPN'si olmayan ve 25 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 75 birey dahil edildi. Ayak postürü Ayak Postür İndeksi-6 ile, eklem hareket açıklığı gonyometrik ölçümle, kas kuvveti el tipi dinamometre ile ve kâğıt kavrama testi ile değerlendirildi. Ayak fonksiyonu Ayak Fonksiyon İndeksi (AFİ) ile, kırılganlık FRAIL ölçeği ile, fonksiyonel performans Zamanlı Kalk ve Yürü (TUG) ve Beş Kez Otur-Kalk (FTSTS) testleriyle ve düşme riski Düşme Etkinlik Ölçeği (FES-I) ile değerlendirildi. Tüm parametreler açısından gruplar arası karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: Yapılan analizler sonucu grupların normal ayak postürüne sahip olduğu görüldü. Grupların eklem hareket açıklıkları ve kas kuvveti değerlerinde DPN'si olan grupta belirgin kayıplar görülmekle birlikte; özellikle plantar fleksiyon ve halluks fleksör kuvveti gibi parametrelerde diyabetli iki grubun benzer yetersizlikler gösterdiği saptandı (p>0,05). AFİ skorları DPN'si olan grupta diğer iki gruba göre anlamlı düzeyde yüksekti (p<0,001). Kırılganlık düzeyi açısından DPN'si olan grup hem DPN'si olmayan hem de sağlıklı kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde farklılaşarak daha yüksek kırılganlık gösterdi (p<0,001). TUG testi sonuçları her üç grup arasında anlamlı farklılık gösterirken; FTSTS süresi ve FES-I skorları açısından diyabetli iki grupta benzer sonuçlar görüldü (p>0,05). Sonuç: Orta yaş dönemindeki fonksiyonel etkilenimlerin erken tespiti, ilerleyici kayıpları önlemek adına kritiktir. Diyabet yönetiminde, ayak-ayak bileği değerlendirmeleri ve koruyucu rehabilitasyon yaklaşımlarının rutin izlem sürecine erken dönemde dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare foot–ankle function, frailty, and fall risk in middle-aged individuals with type 2 diabetes mellitus (T2DM) with and without diabetic peripheral neuropathy (DPN) and in healthy controls. Materials and Methods: A total of 75 participants aged 45–65 years were included: 25 with DPN, 25 with T2DM without DPN, and 25 healthy controls. Foot posture was assessed using the Foot Posture Index-6. Joint range of motion was measured goniometrically, and muscle strength was evaluated with a handheld dynamometer and a paper grip test. Foot function was assessed using the Foot Function Index (FFI), frailty with the FRAIL scale, functional performance with the Timed Up and Go (TUG) and Five Times Sit-to-Stand (FTSTS) tests and fall risk with the Falls Efficacy Scale-International (FES-I). Intergroup comparisons were performed for parameters. Results: All groups demonstrated normal foot posture. Although the DPN group showed reductions in joint range of motion and muscle strength, both diabetic groups exhibited similar impairments in plantar flexion and hallux flexor strength (p>0.05). FFI scores were higher in the DPN group than in the other groups (p<0.001). The DPN group showed greater frailty than both the non-DPN diabetic and healthy control groups (p<0.001). TUG performance differed among all three groups, whereas FTSTS duration and FES-I scores were similar between the two diabetic groups (p>0.05). Conclusion: Early identification of functional impairments in middle age is critical to prevent progressive decline. Routine foot–ankle assessment and incorporation of rehabilitation into diabetes management are recommended.