Postmenopozal kadınlarda koroner arter hastalığının şiddeti ve bilirubin içeren lipid oranları
Severity of coronary artery disease and bilirubin-containing lipid ratios in postmenopausal women
- Tez No: 1000498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN PİŞKİNPAŞA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Kardiyoloji, Internal diseases, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Bilirubin, Gensini skoru, Koroner arter hastalığı, Lipid oranları, Oksidatif stres, Postmenopoz, Bilirubin, Gensini score, Coronary artery disease, Lipid ratios, Oxidative stress, Postmenopause
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Koroner arter hastalığı (KAH), dünya genelinde ve ülkemizde mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerinden biridir. Ateroskleroz gelişiminde dislipidemi ve oksidatif stres temel patofizyolojik mekanizmalardır. Bilirubin, güçlü antioksidan özellikleri olan endojen bir molekül olup, lipid parametreleri ile birlikte değerlendirildiğinde aterosklerotik yükü daha iyi yansıtabilecek birleşik göstergeler oluşturabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, postmenopozal kadınlarda bilirubin içeren lipid oranlarının, koroner arter hastalığının anatomik yaygınlığını ve şiddetini gösteren Gensini skoru ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde 01.01.2024–01.04.2025 tarihleri arasında koroner anjiyografi yapılan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 60 postmenopozal kadın hasta alındı. Hastaların demografik özellikleri, biyokimyasal ve lipid parametreleri (LDL, HDL, total kolesterol, trigliserit, bilirubin) kaydedildi ve bilirubin içeren oranlar [LDL/(HDL+bilirubin), TK/(HDL+bilirubin), HDL+bilirubin] hesaplandı. Koroner arter hastalığının yaygınlığı ve şiddeti Gensini skoru ile değerlendirildi ve hastalar Gensini skoru <40 ve ≥40 olmak üzere iki gruba ayrıldı. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Hastaların ortalama Gensini skoru 37,1 ± 28,8 idi. Hastaların %58,3'ünde Gensini skoru <40, %41,7'sinde ≥40 olarak saptandı. Gensini skoru <40 ve ≥40 olan gruplar arasında LDL, HDL, total kolesterol, trigliserid, bilirubin, HDL+bilirubin ve LDL/(HDL+bilirubin) değerleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Ancak TK/(HDL+bilirubin) oranı Gensini skoru ≥40 olan grupta, <40 olan gruba göre anlamlı olarak daha yüksekti (4,4 ± 1,1'e karşı 3,9 ± 0,8; p=0,028). Korelasyon analizinde Gensini skoru ile TK/(HDL+bilirubin) oranı arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanırken (r=0,294; p=0,023), diğer parametreler ile anlamlı ilişki gözlenmedi. Sonuç: Postmenopozal kadınlarda bilirubin düzeyinin tek başına koroner arter hastalığı şiddeti ile ilişkili olmadığı, ancak TK/(HDL+bilirubin) oranının Gensini skoru ile anlamlı ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular, bilirubinin lipid parametreleri ile birlikte değerlendirildiği birleşik oranların, klasik lipid parametrelerine kıyasla koroner aterosklerozun yaygınlığını ve şiddetini daha iyi yansıtabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Coronary artery disease (CAD) is one of the leading causes of morbidity and mortality worldwide and in our country. Dyslipidemia and oxidative stress are major pathophysiological mechanisms in the development of atherosclerosis. Bilirubin is an endogenous molecule with potent antioxidant properties, and when evaluated together with lipid parameters, it is thought to form combined indices that may better reflect the atherosclerotic burden. The aim of this study was to investigate the relationship between bilirubin-containing lipid ratios and the Gensini score, which reflects the anatomical extent and severity of coronary artery disease, in postmenopausal women. Materials and Methods: A total of 60 postmenopausal women who underwent coronary angiography between January 1, 2024 and April 1, 2025 at Istanbul Training and Research Hospital Coronary Intensive Care Unit and met the inclusion criteria were enrolled in the study. Demographic characteristics and biochemical and lipid parameters (LDL, HDL, total cholesterol, triglycerides, and bilirubin) were recorded, and bilirubin-containing indices [LDL/(HDL + bilirubin), TC/(HDL + bilirubin), and HDL + bilirubin] were calculated. The extent and severity of coronary artery disease were assessed using the Gensini score, and patients were divided into two groups according to the Gensini score (<40 and ≥40). Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0. Results: The mean Gensini score of the patients was 37.1 ± 28.8. Of the patients, 58.3% had a Gensini score <40 and 41.7% had a score ≥40. There were no significant differences between the groups with Gensini score <40 and ≥40 in terms of LDL, HDL, total cholesterol, triglycerides, bilirubin, HDL + bilirubin, and LDL/(HDL + bilirubin) values (p > 0.05). However, the TC/(HDL + bilirubin) ratio was significantly higher in the group with a Gensini score ≥40 compared to the group with a Gensini score <40 (4.4 ± 1.1 vs. 3.9 ± 0.8; p = 0.028). In correlation analysis, a significant positive correlation was found between the Gensini score and the TC/(HDL + bilirubin) ratio (r = 0.294; p = 0.023), whereas no significant correlations were observed with the other parameters. Conclusion: In postmenopausal women, serum bilirubin levels alone were not associated with the severity of coronary artery disease; however, the TC/(HDL + bilirubin) ratio was found to be significantly associated with the Gensini score. These findings suggest that combined ratios in which bilirubin is evaluated together with lipid parameters may better reflect the extent and severity of coronary atherosclerosis compared to conventional lipid parameters.