Çocuk yoğun bakım ünitesinde tedavi alan hastaların enteral beslenme zamanlamasının kolestaz gelişimi üzerindeki etkisinin retrospektif olarak incelenmesi tek merkez deneyimi
Impact of enteral nutrition timing on cholestasis development in pediatric intensive care unit patients: A retrospective single-center study
- Tez No: 1000499
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HATİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk yoğun bakım, enteral beslenme, total parenteral beslenme, beslenme kesintisi, kolestaz, gama-glutamil transferaz, pediatric intensive care, enteral nutrition, total parenteral nutrition, feeding interruption, cholestasis, gamma-glutamyl transferase
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Çocuk yoğun bakım ünitesinde izlenen kritik hastalarda beslenme yönetimi, klinik seyir ve iyileşme üzerinde belirleyici bir role sahiptir. Bu hasta grubunda çeşitli nedenlerle enteral beslenmenin gecikmesi veya kesintiye uğraması sık görülmektedir Enteral uyarının azalmasıyla safra akımının ve enterohepatik döngünün olumsuz etkilenmesi, erken evrede kolestatik biyokimyasal yanıtı tetikleyebilir; bu süreçte Gama-Glutamiltranspeptidaz (GGT) yükselişi dikkat çekici bir göstergedir. Amaç: Bu çalışma, çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan ve çeşitli nedenlerle enteral beslenme başlanamayan veya enteral beslenmesi kesilen hastalarda, beslenme dinamikleri ile erken evre kolestazın biyokimyasal göstergelerinden biri olan GGT düzeyindeki yükselme arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladı. Çalışmanın özgün yönü, GGT yükselişini yoğun bakım izleminde tam enteral beslenme süresi ve Total Parenteral Nütrisyon (TPN) süresi ile birlikte ele almasıdır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif çalışmada 01.01.2023–01.01.2025 tarihleri arasında çocuk yoğun bakımda yatan hastalar tarandı. Yatış sırasında GGT <300 U/L olup izlemde GGT ≥300 U/L saptanan 75 hasta çalışmaya alındı. Hastaların enteral beslenmeye başlama ve tam enterale geçiş zamanları, tam enteral beslenme verilen toplam süre, enteral beslenme verilmeyen süre ve TPN uygulanma durumu/süresi kaydedildi. GGT'nin yükselmeye başladığı zaman, en yüksek düzeye ulaştığı zaman ve GGT yüksekliğinin izlemde persistansı değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalar ve korelasyon analizleri yapıldı. Bulgular: Tam enteral beslenme alınan toplam süre ile GGT yüksekliğinin başlama zamanı arasında anlamlı pozitif ilişki saptandı (r=0,672; p<0,001). Takipte GGT düzeyi <300 U/L'ye gerileyen 45 hasta ile GGT'nin >300 U/L üzerinde seyrettiği 30 hasta karşılaştırıldığında, persistan grupta TPN süresi anlamlı olarak daha uzundu (9,25±2,63 gün vs 5,29±1,79 gün; p=0,015). Sonuç: Çocuk yoğun bakım hastalarında GGT ile izlenen kolestatik biyokimyasal yanıtın seyri beslenme yönetimi parametreleri ile ilişkili bulundu. TPN süresinin uzaması GGT yüksekliğinin persistan seyri ile ilişkiliyken, tam enteral beslenmenin sürdürüldüğü sürenin GGT yükseliş zamanlaması ile ilişkili olması enteral beslenmenin önemini düşündürmektedir. Bulgular, enteral beslenme kesintilerini azaltmaya ve parenteral desteği gereksiz uzatmaktan kaçınmaya yönelik stratejilerin kolestazın önlenmesinde katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In critically ill children monitored in the pediatric intensive care unit (PICU), nutritional management plays a pivotal role in clinical course and recovery. In this patient group, delayed initiation of enteral nutrition or frequent interruptions are commonly encountered for various reasons. Reduced enteral stimulation may adversely affect bile flow and the enterohepatic circulation, thereby triggering an early cholestatic biochemical response; in this context, an increase in gamma-glutamyl transferase (GGT) levels is a notable indicator. Objective: This study aimed to evaluate the association between nutritional dynamics and the rise in GGT levels—one of the biochemical indicators of early-stage cholestasis—in patients hospitalized in the PICU in whom enteral nutrition could not be initiated or was interrupted for various reasons. The originality of the study lies in addressing GGT elevation together with the duration of full enteral nutrition during PICU follow-up and the duration of Total Parenteral Nutrition (TPN). Materials and Methods: In this single-center retrospective study, patients admitted to the PICU between 01/01/2023 and 01/01/2025 were screened. Seventy-five patients with a GGT level <300 U/L at admission and a GGT level ≥300 U/L during follow-up were included. The time to initiation of enteral nutrition and to transition to full enteral nutrition, the total duration of full enteral nutrition, the duration without enteral nutrition, and the presence/duration of TPN were recorded. The time when GGT started to rise, the time when it reached its peak, and the persistence of elevated GGT during follow-up were evaluated. Between-group comparisons and correlation analyses were performed. Results: A significant positive correlation was found between the total duration of full enteral nutrition and the time to onset of GGT elevation (r=0.672; p<0.001). When 45 patients whose GGT levels decreased to <300 U/L during follow-up were compared with 30 patients whose GGT levels remained >300 U/L, the TPN duration was significantly longer in the persistent group (9.25±2.63 days vs. 5.29±1.79 days; p=0.015). Conclusion: In PICU patients, the course of the cholestatic biochemical response monitored by GGT was found to be associated with nutritional management parameters. While prolonged TPN duration was associated with persistent elevation of GGT, the association between the duration of full enteral nutrition and the timing of GGT elevation suggests the importance of enteral nutrition. These findings indicate that strategies aimed at reducing enteral feeding interruptions and avoiding unnecessary prolongation of parenteral support may contribute to the prevention of cholestasis.