Sinop ili örümcek (ordo:araneae) faunası üzerine araştırmalar
Research on the spider (ordo:araneae) fauna of sinop province
- Tez No: 1000517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİLE AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyosistematik, Biosystematic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Örümcekler (Araneae), eklembacaklılar (Arthropoda) şubesine ait, hemen her türlü habitat ve ekosistemde yaşayabilen omurgasız canlılardır. Dünya genelinde 139 familyaya ait yaklaşık 53.000' den fazla örümcek türü tanımlanmıştır. Türkiye'de ise 58 familyaya ait 1320 tür tespit edilmiştir. Bu çalışma, Sinop ili merkez ve ilçelerindeki örümcek faunasını belirlemeye yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Örnekleme çalışmaları, 2015-2018 yılları arasında, Haziran ve Ağustos ayları arasında yapılmıştır. Örümcek örnekleri, otsu bitkiler üzerinden el ile ve atrap (süpürge ağı) kullanılarak toplanmıştır. Toplanan örnekler %96 etanol içerisinde korunmuş ve -20 °C'de muhafaza edilmiştir. Tür teşhisleri, Palearktik bölge örümceklerinin morfolojik özellikleri esas alınarak yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Sinop ilinde 10 familyaya ait 359 örnek teşhis edilmiş ve 20 cinse ait ve 24 tür belirlenmiştir. Bu araştırma ile Türkiye'de daha önce tespit edilen türlere ait lokalite kayıtları eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Spiders (Araneae) are invertebrates belonging to the subphylum Arthropoda, capable of living in almost any habitat and ecosystem. Worldwide, more than 53,000 spider species belonging to 139 families have been identified. In Turkey, 1,320 species belonging to 58 families have been determined. This study was conducted to determine the spider fauna in the central city and districts of Sinop Province. Sampling was carried out June and August from 2015 to 2018. Spider specimens were collected by hand from herbaceous plants and using traps (sweep nets). The collected specimens were preserved in 96% ethanol and stored at -20 °C. Species identification was based on the morphological characteristics of Palearctic spiders. As a result of the study, 359 specimens belonging to 10 families were identified in Sinop province, and 20 genera and 24 species were determined. This research adds locality records for species previously identified in Turkey.