Östrus ve interöstrus dönemindeki kedilerde ovaryumların ultrasonografik ve morfolojik ölçümlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of ultrasonographic and morphological measurements of ovaries in cats during estrus and interestrus periods
  1. Tez No: 1000516
  2. Yazar: DİLARA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN GÜLTİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaban kedisi, Wild cat
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kedilerde seksüel siklus evresine göre ovaryumların ultrasonografik olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada, ovariohisterektomi amacıyla getirilen 44 sağlıklı dişi kedi kullanıldı. Kediler, seksüel siklus evrelerine göre iki gruba ayrıldı: östrus grubu (n=22, 1,33±0,47 yaş, 2,93±0,45 kg) ve interöstrus grubu (n=22, 1,30±0,47 yaş, 3,03±0,38 kg). Ovaryumlar hem lateral hem dorsal rekumbent pozisyonlarında ultrasonografik olarak görüntülenerek ovaryum identifikasyon süreleri kaydedildi. Ölçüm doğruluğunu teyit etmek amacıyla ligamentum suspensorium ovarii ligasyonu öncesinde perfüzyon kaybı olmadan intraoperatif kumpas ölçümleri yapıldı, ayrıca ovaryumlar makroskopik olarak değerlendirildi. Ultrasonografide folikül ve korpus luteumların çap ölçümleri yapıldı; ardından ovaryumlar dikine kesilerek en büyük korpus luteumların makroskopik çapları dijital kumpasla ölçüldü ve makroskopik olarak korpus luteum sayıları belirlendi. Östrus grubunda sağ ovaryumun longitudinal çapı dorsal pozisyonda 0,89±0,18 cm, lateral pozisyonda 0,87±0,21 cm ve makroskopik olarak 0,87±0,21 cm olarak ölçüldü. Sol ovaryumda sırasıyla 0,92±0,21 cm, 0,83±0,18 cm ve 0,86±0,20 cm olarak ölçüldü. İnteröstrus grubunda sağ ovaryum değerleri sırasıyla 0,90±0,20 cm, 0,86±0,19 cm ve 0,86±0,17 cm; sol ovaryumda 0,84±0,15 cm, 0,86±0,22 cm ve 0,86±0,19 cm'dir. Transversal çaplar her iki grupta 0,31–0,36 cm aralığında değişti ve tüm ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Hacim ölçümleri östrus grubunda sağ ovaryumda 0,063±0,042 cm³, sol ovaryumda 0,062±0,044 cm³; interöstrus grubunda sağda 0,057±0,044 cm³, solda 0,049±0,035 cm³ olarak belirlendi. Sonuç olarak, ovaryum ölçümlerinde dorsal rekumbent, lateral pozisyon ve intraoperatif ölçümlerin istatistiksel olarak anlamlı fark göstermediği tespit edildi. İnteröstrus döneminde ise özellikle sol ovaryum için lateral pozisyonun daha kısa identifikasyon süresiyle görüntülemede avantaj sağladığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to evaluate the ovaries of queens ultrasonographically according to their sexual cycle stage. A total of 44 healthy female cats presented for ovariohysterectomy were included and allocated into two groups: the estrus group (n=22, 1.33±0.47 years, 2.93±0.45 kg) and the interestrus group (n=22, 1.30±0.47 years, 3.03±0.38 kg). Ovaries were examined ultrasonographically in both lateral and dorsal recumbent positions, and ovarian identification times were recorded. To verify the accuracy of measurements, intraoperative caliper assessments were performed before ligation of the suspensory ligament without perfusion loss, and the ovaries were additionally evaluated macroscopically. Ultrasonographic measurements of follicle and corpus luteum diameters were obtained; thereafter, the ovaries were sectioned longitudinally, the largest corpora lutea were measured macroscopically using a digital caliper, and the number of corpora lutea was recorded.In the estrus group, the longitudinal diameter of the right ovary measured 0.89±0.18 cm in dorsal recumbency, 0.87±0.21 cm in lateral recumbency and 0.87±0.21 cm macroscopically, whereas the left ovary measured 0.92±0.21 cm, 0.83±0.18 cm and 0.86±0.20 cm. In the interestrus group, the right ovary measured 0.90±0.20 cm, 0.86±0.19 cm and 0.86±0.17 cm, while the left ovary measured 0.84±0.15 cm, 0.86±0.22 cm and 0.86±0.19 cm. Transverse diameters ranged between 0.31–0.36 cm in both groups, and no statistically significant differences were found among measurement methods (p>0.05). Ovarian volume measurements were 0.063±0.042 cm³ for the right ovary and 0.062±0.044 cm³ for the left ovary in the estrus group, and 0.057±0.044 cm³ for the right ovary and 0.049±0.035 cm³ for the left ovary in the interestrus group. In conclusion, no statistically significant differences were detected among ovarian measurements obtained in the dorsal recumbent position, lateral position, and intraoperative assessment. However, during the interestrus period, the lateral position was found to provide an advantage in imaging by allowing a shorter identification time, particularly for the left ovary.