Meskûn mahallerde insansız hava araçlarının (İHA) etkin kullanımı için İHA üssü yer seçimi
UAV base location selection for effective use of unmanned aerial vehicles (UAVs) in residential areas
- Tez No: 1000570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BESTE DESTİCİOĞLU TAŞDEMİR, DR. MERVE ASİLOĞULLARI AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Defense and Defense Technologies, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tam sayılı doğrusal programlama, Integer linear programming
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Harekat Araştırması Bilim Dalı
Özet
Sağlıktan lojistiğe, tarımdan ticarete hayatın pek çok alanında çeşitli görevler üstlenen insansız hava araçları (İHA), muharebe sahasında da etkin olarak kullanılmaktadırlar. Son dönemlerde yaşanan savaşlarda oyun değiştirici olan İHA'ların konuşlandırılacağı üslerin yerlerinin belirlenmesi de bir problem sahası haline gelmiştir. Bu çalışmada İHA'ların en az maliyetle Türkiye'de bulunan havalimanlarından hangilerinde konuşlandırılabileceği incelenmiş ve çıkan sonuçlar farklı senaryolar oluşturularak karşılaştırılmıştır. Tesis yer seçimi problemi olarak ele alınan İHA üssü yer seçiminde, küme kapsama ve p-medyan yöntemleri kullanılmıştır. Öncelikle küme kapsama yöntemiyle kaç adet İHA üssü açılması gerektiği bulunmuş, sonrasında p-medyan yöntemiyle İHA üslerinin hizmet vereceği meskûn mahaller belirlenmiştir. Ayrıca afet ve terör riskleri de probleme dâhil edilerek daha gerçekçi sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise bazı parametrelerde değişiklikler yapılarak duyarlılık analizleri yapılmış ve karar vericilere olası durumlar için alternatifler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Unmanned aerial vehicles (UAVs), which undertake various tasks in many areas of life from health to logistics, from agriculture to commerce, are also used effectively in the battlefield. Determining the location of the bases where UAVs, which have been game changers in recent wars, will be deployed has also become a problem area. In this study, it was examined at which airports in Turkey UAVs could be deployed at the least cost and the results were compared by creating different scenarios. Cluster coverage and p-median methods were used in UAV base location selection, which was considered as a facility location problem. First of all, how many UAV bases should be opened was determined by the cluster coverage method, and then the residential areas to be served by the UAV bases were determined by the p-median method. In addition, more realistic results were achieved by including disaster and terrorism risks into the problem. In the last part of the study, sensitivity analyzes were made by making changes to some parameters and alternatives were presented to decision makers for possible situations.