Servikal vertebra fiksasyon yöntemlerinin çökme ve biyomekanik performanslarının poliüretan bloklarda karşılaştırması
Comparison of subsidence and biomechanical performances of cervical vertebra fixation methods on polyurethane blocks
  1. Tez No: 1000576
  2. Yazar: TOLGA TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDEMİR KALE, PROF. DR. TEYFİK DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal vertebra, Cervical vertebrae
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2 seviye korpektomi sonrası ideal fiksasyon yöntemini tespit etmeye yardımcı olacak veriler elde etmek amacıyla tasarlanmıştır. Fiksasyon yöntemlerinin çökmeyi önleme yetkinlikleri yüksek ve düşük yoğunluklu sentetik bloklarda laboratuvar ortamında test edilmiştir. Bu çalışma Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje birimin desteklediği TTU2021-7234 numaralı proje kapsamında TOBB Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü biyomekanik laboratuvarında yürütülmüştür. Normal ve düşük yoğunluklu kemik dokuyu taklit edebilmek için farklı yoğunluklarda PÜ bloklar tercih edilmiştir. ASTM 1717-18, ASTM F1839 standartları baz alınmıştır. Anterior vida plak sistemi, posterior vida rod sistemi ve 360 ̊ fiksasyonla desteklenmiş korpektomi kafesi olarak 3 farklı model oluşturulmuştur. Her modelde statik ve yorulma testlerinde 5' er adet numune kullanılmıştır. Modellere uygulanan kuvvetin anatomik yük aksında moment oluşturulacak şekilde olması hedeflenmiştir ve doğrultuda merkezden kaçık tutucu aparat kullanılmıştır. Statik testlerde 5 mm/dk hızında basma yönünde kuvvet uygulanmış ve yük-yer değiştirme grafikleri, maksimum basma yükü, rijitlik değerleri elde edilmiştir. Yorulma testlerinde çökmenin oluşum zamanını belirlemek için 10.000, 100.000, 250.000, 500.000 çevrim uygulanmıştır. Numunelerin yük altında fotoğrafları çekilerek bilgisayar ortamında referans noktalar kullanılarak ölçeklendirilmiştir ve çökme miktarları saptanmıştır. Gr10 yoğunluktaki anterior fiksasyon, posterior fiksasyon ve 360̊ fiksasyon için sırasıyla maksimum basma yükleri 89.26±5,84 N, 80,48±11,93 N, 152,44±20,76 N ve rijitlik ortalama değerleri 0,45±0,05 N/mm, 3,7±0,41 N/mm, 10,82±1,82 N/mm olarak hesaplanmıştır. Bu gruptaki modeller arasında maksimum basma yükü ve rijitlik değerleri arasında farklar istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Gr20 yoğunluktaki sırasıyla maksimum basma yükleri 89.26±5,84 N, 204,56±21,77 N, 308,10±74,86 N ve rijitlik ortalama değerleri 2,25±0,75 N/mm, 12,64±2,07 N/mm, 32,80±4,71 N/mm olarak hesaplanmıştır. Bu grupta anterior fiksasyonun dayanım gösterdiği maksimum yük ile posterior ve 360̊ fiksasyon arasındaki fark anlamlı bulunmuşken; posterior ve 360̊ fiksasyonun arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Bu 3 modelin rijitlik değerleri arasında farklar istatiksel olarak anlamlıdır. Grade 10 grubundaki modellerde çökme değerleri sırasıyla 2,3±1,59 mm, 7,5±1,58 mm, 0,65±0,10 mm'dir. Bu grupta çökmeyi önlemede 360 derece fiksasyon yöntemi, sadece anterior fiksasyona göre daha başarılıdır. Posterior fiksasyon ise diğer iki modele göre çökmeyi önlemede başarısızdır. Grade 20 grubundaki modellerin hepsinde 1 mm altında çökme gözlenmiştir. Çalışmamız sonucunda normal kemik yapıda olan hastalarda 2 seviye korpektomilerde sadece anterior fiksasyon tercih edilebilir bir yöntem olarak bulunurken, osteoporotik kemik yapısındaki hastalarda 360̊ fiksasyon kullanmak çökmeyi ve olası enstrümantasyon yetersizliğinden korunmak açısından daha güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
This study has been designed to determine the ideal fixation method after 2-level corpectomy. The subsidence prevention capabilities of the fixation methods were tested on high and low density synthetic blocks in the laboratory environment. This study was performed in the biomechanics laboratory of TOBB University Mechanical Engineering Department within the scope of the project TTU2021-7234 supported by the Gazi University Scientific Research Project unit. In order to imitate normal and low-density bone tissue, PU blocks of different densities were preferred in biomechanical tests. The tests were performed based on ASTM 1717-18, ASTM F1839 standards. Three different models were constituted as anterior screw plate system, posterior screw rod system, and 360̊ fixation supported corpectomy cage. Five samples were prepared for each model to be used for static and fatigue tests. It was aimed that the force applied to the models is such that a moment is created in the anatomical load axis, and a gripper apparatus was used for this. In the static tests, a force was applied in the compression direction and then maximum load, stiffness and displacement at maximum load were calculated. In fatigue tests, 10,000, 100,000, 250,000, and 500,000 cycles were applied to determine the time of subsidence. The samples were photographed under load and scaled using reference points in the computer environment and the amount of subsidence was measured. In Gr10 intensity models, maximum compressive loads values of the anterior fixation, posterior fixation and 360̊ fixation, were respectively, 89.26±5.84 N, 80.48±11.93 N, 152.44±20.76 N, and the mean stiffness values respectively 0.45±0.05 N/mm, 3.7±0.41 N/mm, 10.82±1.82 N/mm. Differences in maximum compression load and stiffness values between the models in this group were found to be statistically significant. Maximum compressive loads at Gr20 density are 89.26±5.84 N, 204.56±21.77 N, 308.10±74.86 N and mean stiffness values are 2.25±0.75 N/mm, 12.64±2, respectively. In this group, the difference between the maximum load that anterior fixation withstands and posterior and 360̊ fixation was found to be significant. There are no significant difference between posterior and 360̊ fixation. The subsidence values of the models in the Grade 10 groups are 2.3±1.59 mm, 7.5±1.58 mm, and 0.65±0.10 mm, respectively. In this group, 360 degree fixation method is more successful than anterior fixation to preventing subsidence. Posterior fixation is unsuccessful to preventing subsidence compared to the other two models. The subsidence in all models in the Grade 20 are observe below 1 mm. As a result of our study, only anterior fixation is preferable method in 2-level corpectomies on patients with normal bone structure, while using 360̊ fixation in patients with osteoporotic bone structure is more reliable in terms of preventing subsidence and possible instrumentation failure.