Gömülü yirmi yaş diş çekimlerinde yapay zekanın hasta anksiyetesi üzerindeki rolü
The role of artificial intelligence and different information methods on patient anxiety in impacted third molar extractions
  1. Tez No: 1000592
  2. Yazar: BAHADIR ZAMBAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÇOBAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental anksiyete, durumluk-sürekli kaygı envanteri, gömülü üçüncü molar, hasta bilgilendirme, yapay zeka, yirmi yaş dişi çekimi, Artificial intelligence, dental anxiety, impacted third molar, patient information, state–trait anxiety inventory, wisdom tooth extraction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, gömülü alt üçüncü molar dişi çekimi öncesinde uygulanan sözel, yazılı ve yapay zeka destekli bilgilendirme yöntemlerinin ameliyat öncesi anksiyete düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendiren prospektif, kontrollü ve karşılaştırmalı bir araştırmadır. Araştırma, Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yürütülmüş olup, 18–35 yaş aralığında sistemik olarak sağlıklı 69 gönüllü birey çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar, uygulanan bilgilendirme yöntemine göre rastgele üç gruba ayrılmıştır: Grup 1 (sözel bilgilendirme), Grup 2 (yazılı bilgilendirme) ve Grup 3 (yapay zeka ile bilgilendirme). Tüm hastalara bilgilendirme öncesinde Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI-I/II) uygulanmış, bilgilendirmeler operasyon tarihinden bir hafta önce gerçekleştirilmiştir. Operasyon günü, işlem öncesinde STAI-I/II testleri tekrar uygulanarak anksiyete düzeylerindeki değişim değerlendirilmiştir. Bilgilendirme sonrası STAI-I düzeylerinde en fazla azalma Grup 1'de, ardından Grup 3 ve Grup 2'de gözlenmiştir. Grup 2 ve Grup 3'teki düşüşler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). STAI-II değerlendirmesinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (χ²=1,613; p=0,807). Tüm hastaların STAI-I ortalamaları bilgilendirme öncesinde 47,75±14,43 iken, bilgilendirme sonrasında 38,38±8,17 olarak bulunmuş ve bu değişim istatistiksel olarak anlamlıdır (t=6,943; p<0,01). STAI-II ortalamaları ise bilgilendirme öncesi 44,86±10,33, bilgilendirme sonrası 42,46±9,72 olup değişim anlamlı bulunmamıştır (t=0,667; p=0,507). Elde edilen bulgular, bilgilendirme yöntemlerinin işlem öncesi anksiyete üzerinde belirgin etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sözel bilgilendirmenin empati ve etkileşim avantajları sayesinde en etkili yöntem olduğu, yapay zeka ile yapılan bilgilendirmenin ise yazılı yönteme göre daha başarılı sonuçlar sunduğu görülmüştür. Uygun bilgilendirme yaklaşımının seçimi hasta anksiyetesinin kontrolünü güçlendirmekte, ayrıca sözel bilgilendirmenin etkileşimsel yönüyle yapay zekanın erişilebilirlik ve kişiselleştirme kapasitesini birleştiren hibrit modellerin cerrahi süreç yönetiminde daha yüksek etkinlik potansiyeli taşıdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This prospective, controlled, and comparative study aimed to evaluate the effects of verbal, written, and artificial intelligence (AI)–assisted information methods on preoperative anxiety levels in patients undergoing impacted mandibular third molar surgery. The study was conducted at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Kırıkkale University, and included 69 systemically healthy volunteers aged 18–35 years. Participants were randomly allocated into three groups according to the information method applied: Group 1 (verbal information), Group 2 (written information), and Group 3 (artificial intelligence–based information). All participants completed the Spielberger State–Trait Anxiety Inventory (STAI-I/II) prior to the information session, which was administered one week before the surgery. On the day of the operation, STAI-I/II assessments were repeated immediately before the procedure to determine the change in anxiety levels. The greatest reduction in STAI-I scores after the information session was observed in Group 1, followed by Group 3 and Group 2. The decreases in Groups 2 and 3 were statistically significant (p<0.05). No significant differences were found among the groups regarding STAI-II scores (χ²=1.613; p=0.807). The mean STAI-I score of all participants decreased significantly from 47.75±14.43 before information to 38.38±8.17 after information (t=6.943; p<0.01). The mean STAI II score decreased from 44.86±10.33 to 42.46±9.72; however, this change was not statistically significant (t=0.667; p=0.507). The findings indicate that the type of preoperative information provided has a significant impact on anxiety levels before surgery. Verbal information was identified as the most effective method due to its advantages in empathy and direct interaction, while AI-based information demonstrated superior outcomes compared to written materials. Selecting an appropriate information approach markedly improves the control of patient anxiety. Furthermore, hybrid models that combine the interactive strengths of verbal communication with the accessibility and personalization capacities of AI-based systems are considered to offer greater potential for enhancing patient experience and optimizing surgical process management.