Sodyum sülfat ile aktifleştirilen tek bileşenli alkali-aktif cüruf harçlarının mekanik performansının iyileştirilmesi
Improvement of the mechanical performance of one-part alkali-activated slag mortars activated with sodium sulfate
  1. Tez No: 1000600
  2. Yazar: HAKAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DENER, PROF. DR. AHMET BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tek bileşenli alkali-aktif malzeme, Yüksek fırın cürufu, Geopolimer, Yüksek sıcaklık, Sodyum sülfat, One-part alkali-activated material, Blast furnace slag, Geopolymer, High temperature, Sodium sulfate
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Geleneksel iki bileşenli sistemlere kıyasla daha basit bir hazırlama süreci sunan ve yerinde döküm uygulamaları için pratik bir alternatif olan tek bileşenli alkali-aktif cüruf (AAC) bağlayıcıları üzerine odaklanılan bu çalışmada, çevresel etkileri ve güvenlik risklerini minimize etmek amacıyla sodyum hidroksit veya silikat yerine düşük alkaliniteli sodyum sülfat aktivatör olarak tercih edilmiştir. Sodyum sülfatın neden olduğu düşük erken yaş dayanımı sorununu aşmak için sisteme Portland çimentosu (%10, %20), kalsiyum hidroksit (%10, %20) ve kalsiyum oksit (%5, %10) gibi kalsiyum açısından zengin malzemeler entegre edilerek performans artışı hedeflenmiştir. %2 ve %4 sodyum sülfat dozajları ile hazırlanan karışımların 7, 28 ve 90 günlük basınç dayanımı ve ultrasonik darbe hızı testleri gerçekleştirilmiş; mikroyapısal ve termal özellikler ise SEM, FTIR ve TGA analizleri ile incelenmiştir. Elde edilen veriler, yalnızca sodyum sülfat içeren kontrol numunelerinin (S100N serisi) 7 günlük dayanımlarının 3,4 MPa ile 3,9 MPa arasında kalarak yetersiz hidrolik aktivite gösterdiğini, buna karşılık kalsiyum bazlı katkıların sisteme dahil edilmesiyle erken yaş dayanımlarının 12,6 MPa ile 16,1 MPa aralığına yükseldiğini ortaya koymuştur. Özellikle 90 günlük nihai dayanımlarda çarpıcı sonuçlar elde edilmiş; %20 PÇ (P20N4) ve %10 CaO (L10N4) içeren numuneler, kontrol numunesinin 16,8 MPa'lık dayanımına kıyasla sırasıyla 34,1 MPa ve 33,3 MPa değerlerine ulaşarak performansı iki katına çıkarmıştır. TGA ve SEM analizleri ile desteklenen bu bulgular, kalsiyum katkılarının ortam pH'ını yükselterek cüruf çözünmesini hızlandırdığını, gevşek yapıyı minimize edip matris içerisinde yoğun C–S–H ve C–A–S–H jellerinin oluşumunu teşvik ettiğini ve böylece sodyum sülfat aktivasyonlu sistemlerin uygulanabilirliğini kanıtladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, which focuses on one-part alkali-activated slag (AAC) binders that offer a simpler preparation process compared to conventional two-part systems and represent a practical alternative for in-situ casting applications, sodium sulfate was preferred as the activator instead of sodium hydroxide or silicate in order to minimize environmental impacts and safety risks. To overcome the problem of low early-age strength caused by sodium sulfate, calcium-rich materials such as Portland cement (10%, 20%), calcium hydroxide (10%, 20%), and calcium oxide (5%, 10%) were integrated into the system to achieve performance enhancement. Mixtures prepared with 2% and 4% sodium sulfate dosages were subjected to compressive strength and ultrasonic pulse velocity tests at 7, 28, and 90 days; their microstructural and thermal properties were examined by SEM, FTIR, and TGA analyses. The obtained data revealed that the 7-day strengths of the control specimens containing only sodium sulfate (S100N series) remained between 3.4 MPa and 3.9 MPa, indicating insufficient hydraulic activity, whereas the incorporation of calcium-based additives raised the early-age strengths to the range of 12.6 MPa to 16.1 MPa. Particularly remarkable results were obtained for the 90-day ultimate strengths; specimens containing 20% PC (P20N4) and 10% CaO (L10N4) reached values of 34.1 MPa and 33.3 MPa, respectively, compared to 16.8 MPa for the control specimen, thereby doubling the performance. These findings, supported by TGA and SEM analyses, indicate that calcium additives increase the ambient pH, accelerate slag dissolution, minimize the loose structure, and promote the formation of dense C–S–H and C–A–S–H gels within the matrix, thereby demonstrating the applicability of sodium sulfate-activated systems.