Eğitimde drama uygulamalarıyla Çaycuma'da görev yapan öğretmenlerin afet farkındalıklarındaki değişimin incelenmesi
An examination of changes in disaster awareness among teachers working in Çaycuma through the use of drama in education
- Tez No: 1000667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE PARLAK RAKAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Afetler, Drama, Eğilim, Farkındalık, Öğretmenler, Disasters, Drama, Tendency, Awareness, Teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Afetler her geçen gün daha fazla sebep ve şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Maddi ve manevi zarara uğramamıza sebep olan bu olayları önlemek mümkün olmasa da kaybı azaltmaya çalışmak öncelikli amaç olmalıdır. Kaybın azaltılması için öncelikli çalışma afete hazırlıklı olmaktır. Afetlere hazırlıklı olmak içinse farkındalık gerekmektedir. Toplumun her kesimine yayılacak olan farkındalık durumu afetlerin zararlarını azaltmaya katkı sağlayacaktır. Toplumu her konuda olduğu gibi afetler konusunda da eğitme görevi öğretmenlerle sağlanmaktadır. Gelecek nesillere önderlik edecek olan öğretmenlerin afet farkındalığı ise çok önemli bir noktadır. Bu çalışmanın amacı drama temelli eğitimler yoluyla Çaycuma'da görev yapan öğretmenlerin afet farkındalıklarındaki değişimin incelenmesidir. Bu sebeple çalışmanın ilk aşamasında nicel bir ölçekle öğretmenlerin afet farkındalık düzeyleri tespit edilmeye çalışılmış ve çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Bu değişkenlerden cinsiyet, okul türü, afet eğitimi alma durumları ve afetle ilgili bir sivil toplum kuruluşuna üye olma durumlarına göre anlamlı farklılık görülmüştür. Drama eğitimlerinin uygulanması sebebiyle çalışma bir eylem araştırmasıdır. Çalışmanın ilk aşamasında 251 gönüllü öğretmene nicel veri toplama aracı uygulanmış, ölçek sonuçlarından yararlanılarak farklı branşlardan 18 gönüllü öğretmen belirlenerek drama temelli eğitimler uygulanmıştır. İki oturum olarak planlanan çalışma Çaycuma'da danışman başkanlığında gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda öğretmenlerin farkındalık seviyelerinin yüksek düzeyde olduğu, drama eğitimlerinin afet konusunda kullanılmasıyla afet farkındalık düzeylerinde artış olduğu tespit edilmiştir. Bu tez çalışması yöntem açısından literatürden farklılaşmakta, afet eğitimleri konusunda yeni bir yöntem sunduğu için önem arz etmektedir. Çalışma sonucunda eğitimde drama uygulamalarının afet konusunda uygulandığında olumlu sonuçlar alındığı ve farkındalık gibi duyuşsal özellikleri de artırmada kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Disasters are occurring more frequently and in more diverse ways every day. While it may not be possible to prevent these events that cause material and moral damage, minimising the loss should be the primary objective. The primary task in reducing losses is to be prepared for disasters. Being prepared for disasters requires awareness. Raising awareness across all segments of society will contribute to reducing the damage caused by disasters. As with all matters, the task of educating the community about disasters falls to teachers. The disaster awareness of teachers, who will lead future generations, is therefore a crucial point. The aim of this study is to examine the change in the disaster awareness of teachers working in Çaycuma through drama-based education. Therefore, in the first phase of the study, teachers' disaster awareness levels were determined using a quantitative scale and examined in terms of various variables. Significant differences were observed in terms of gender, school type, whether they had received disaster training, and whether they were members of a civil society organisation related to disasters. The implementation of drama education makes this study an action research project. In the first phase of the study, a quantitative scale was applied to 251 volunteer teachers. Based on the scale results, 18 volunteer teachers from different disciplines were selected and drama-based education was implemented. The study, planned as two sessions, was conducted in Çaycuma under the chairmanship of a consultant. The study found that teachers had high levels of awareness and that the use of drama education in relation to disasters led to an increase in disaster awareness levels. This thesis study differs from the literature in terms of methodology and is significant because it offers a new method for disaster education. The study found that the use of drama in education in relation to disasters yielded positive results and could also be used to increase affective characteristics such as awareness.