Sağlık hizmetlerinde cam tavan algısının tükenmişlik sendromuna etkisi
The effect of the glass ceiling perception in healthcare services on burnout syndrome
  1. Tez No: 1000668
  2. Yazar: KEREM SIBIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Cam tavan, kariyer engelleri, sağlık çalışanları, tükenmişlik, Glass ceiling, career barriers, healthcare workers, burnout
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET SAĞLIK HİZMETLERİNDE CAM TAVAN ALGISININ TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA ETKİSİ Amaç: Bu çalışma; sağlık hizmetleri çalışanlarının yaşadıkları cam tavan algısının tükenmişlik düzeylerine etkisini incelemek ve sosyodemografik değişkenlerin cam tavanı algılama düzeyleri ile tükenmişlik algısında anlamlı bir farklılığın bulunup bulunmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Giresun ilinde Nisan-Temmuz 2025 ayları arasında Sağlık Müdürlüğü ve bağlı sağlık kuruluşlarında görev yapmakta olan sağlık çalışanlarından (doktor, ebe-hemşire, sağlık teknikeri-teknisyeni, idari personel, diğer) oluşan 747 kişiyle anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin elde edilmesinde“Kişisel Bilgi Formu”,“Cam Tavan Ölçeği”ve“Tükenmişlik Ölçeği”kullanılmıştır. İstatiksel analizler SPSS versiyon 27.0 ve AMOS 24 programları yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Sağlık çalışanlarının cam tavan algılama düzeylerinin tükenmişlik düzeyleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, sağlık çalışanlarının cam tavan algılama düzeyleri ve alt boyutları ile tükenmişlik düzeyleri ve alt boyutları arasında zayıf ve orta düzeylerde anlamlı negatif ilişkiler tespit edilmiştir. Bu bulgular, cam tavan algısının tükenmişlik düzeyi üzerinde ters yönde sınırlı ama anlamlı bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmada katılımcılar orta düzeyde tükenmişlik (𝑋̄=2.33) yaşadıkları ortaya konulmuştur. Katılımcıların orta düzeyin üzerinde (𝑋̄=3.45) cam tavan algısına sahip olduklarını göstermektedir. Bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisi incelendiğinde, cam tavan algısının tükenmişlik değişkenindeki toplam varyansın %16'sını açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma sonucunda sağlık çalışanlarının cam tavan sendromu algılama düzeyleri ve alt boyutları ile tükenmişlik sendromu ve alt boyutları arasında anlamlı negatif ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada katılımcıların orta düzeyde tükenmişlik gösterirken cam tavan algılama düzeyleri yüksek olarak tespit edilmiştir. Ayrıca tükenmişlik ve bazı alt boyutları düzeyinde katılımcıların sosyodemografik özelliklerinden cinsiyet, medeni durum, meslek ve yönetici olma durumuna göre istatiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE GLASS CEILING PERCEPTION IN HEALTHCARE SERVICES ON BURNOUT SYNDROME Aim: This study aims to examine the effect of the glass ceiling perception experienced by healthcare workers on their levels of burnout and to determine whether there is a significant difference in the levels of glass ceiling perception and perceived burnout among sociodemographic variables. Material and Method: This study was conducted using a survey technique with 747 healthcare workers (doctors, midwives-nurses, healthcare technicians-technicians, administrative staff, others) working at the Health Directorate and affiliated healthcare institutions in Giresun province between April and July 2025. The“Personal Information Form,”“Glass Ceiling Scale,”and“Burnout Scale”were used to obtain the data. Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0 and AMOS 24 software. Findings: In this study, which was conducted to evaluate the relationship between healthcare workers' perceptions of the glass ceiling and their levels of burnout, weak to moderate levels of significant negative correlations were found between healthcare workers' perceptions of the glass ceiling and its subdimensions and their levels of burnout and its subdimensions. These findings reveal that glass ceiling perception has a limited but significant inverse effect on burnout levels. The study found that participants experience moderate levels of burnout (𝑋̄=2.33). It shows that participants had a glass ceiling perception above the moderate level (𝑋̄=3.45). When examining the effect of the independent variable on the dependent variable, it was determined that the glass ceiling perception explained 16% of the total variance in the burnout variable. Conclusions: The analyses revealed significant negative relationships between healthcare workers' levels of glass ceiling syndrome perception and its subdimensions and burnout and its subdimensions. The study found that participants showed moderate levels of burnout while their glass ceiling perception levels were high. Furthermore, statistically significant differences were found in the levels of burnout and some of its sub-dimensions based on participants' sociodemographic characteristics, such as gender, marital status, occupation, and managerial status.