Lise öğrencilerinde algılanan helikopter ebeveyn tutumu ve olumsuz değerlendirilme korkusu ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between perceived helicopter parenting attitudes and fear of negative evaluation among high school students
- Tez No: 1000669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN AKBAŞ GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Helikopter Ebeveynlik, Ebeveyn Tutumları, Olumsuz Değerlendirilme Korkusu, Helicopter Parenting, Parenting Attitudes, Fear of Negative Evaluation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, geleneksel ebeveynlik tutumlarından farklı olarak, yeni nesil ebeveynlik kapsamında değerlendirilen, aşırı müdahalecilik ve mükemmeliyetçilikle karakterize olan helikopter ebeveynlik tutumu ele alındı. Algılanan helikopter ebeveynlik tutumunun lise öğrencilerinin olumsuz değerlendirilme korkularıyla olan ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Kesitsel tipte prospektif olarak tasarlanan bu çalışma, 2024-2025 eğitim öğretim döneminde Bolu Kanuni Anadolu Lisesi'nde 9., 10. ve 11. Sınıfta öğrenimine devam eden 196 öğrenci ile gerçekleştirildi. Çalışmada katılımcılara Tanımlayıcı Sosyodemografik Form, Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği (AHETÖ) ve Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği Kısa Formu (ODKÖ) yüz yüze uygulandı. Çalışmamızda helikopter ebeveyn olarak değerlendirilen annelerin sayısının, babalara kıyasla fazla olduğu görüldü p < 0.001). Kız öğrencilerin olumsuz değerlendirilme korkusu düzeylerinin erkeklere göre yüksek olduğu görüldü (p < 0.05). Ebeveynlerin her ikisinden algılanan helikopter ebeveyn tutumu düzeylerinin cinsiyete göre farklılaşmadığı görüldü (p > 0.05). Katılımcıların annelerinden algıladıkları helikopter ebeveyn tutumu düzeyleri arttıkça, olumsuz değerlendirilme korkularının arttığı görüldü (p < 0.05). Ayrıca anne ve babadan algılanan helikopter ebeveyn tutumu düzeylerinin birbirinden etkilendiği, birbirini pozitif yönde etkilediği görüldü (p < 0.001). Anneden algılanan helikopter ebeveyn tutumu düzeylerinin anne yaşından etkilenmediği görülürken (p > 0.05); 40 yaş altındaki babaların, duygusal kişisel yaşam alanında helikopterlik düzeylerinin 40 yaş üstündeki babalara göre daha yüksek olduğu görüldü (p < 0.05). Olumsuz değerlendirilme korkusu düzeylerinin düşük gelir bildirenlerde, yüksek gelir bildirenlere göre daha yüksek olduğu görüldü (p < 0.05). Çalışmamızın sonucunda katılımcıların annelerinden algıladıkları helikopter ebeveyn tutumu düzeyleri arttıkça, olumsuz değerlendirilme korkularının arttığı saptandı. Anne ve babaların helikopter ebeveynlik tutumlarının birbirini etkilediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, helicopter parenting—characterized by excessive involvement and perfectionism and considered a contemporary parenting approach differing from traditional parenting styles—was examined. The aim was to investigate the relationship between perceived helicopter parenting and high school students' fear of negative evaluation. This cross-sectional and prospective study was conducted with 196 students enrolled in the 9th, 10th, and 11th grades at Bolu Kanuni Anatolian High School during the 2024–2025 academic year. The Descriptive Sociodemographic Form, the Perceived Helicopter Parenting Attitude Scale (AHETÖ), and the Brief Fear of Negative Evaluation Scale (BFNE) were administered face-to-face to the participants. In our study, it was observed that the number of mothers evaluated as helicopter parents was higher compared to fathers (p < 0.001). It was also observed that female students had higher levels of fear of negative evaluation compared to male students (p < 0.05). Perceived helicopter parenting levels from both parents did not differ by gender (p > 0.05). As participants' perceived helicopter parenting levels from their mothers increased, their fear of negative evaluation also increased (p < 0.05). Additionally, perceived helicopter parenting levels from mothers and fathers were found to influence each other positively (p < 0.001). While perceived helicopter parenting levels from mothers were not affected by maternal age (p > 0.05), fathers under the age of 40 had higher levels of helicopter parenting in the emotional–personal domain compared to fathers aged 40 and above (p < 0.05). Fear of negative evaluation levels were higher among students reporting low income compared to those reporting high income (p < 0.05). The study concluded that as students' perceived helicopter parenting levels from their mothers increased, their fear of negative evaluation also increased. It was determined that maternal and paternal helicopter parenting attitudes influenced one another.