Türk futbolcuları ve Avustralya AFL sporcularında Q açısının denge ve dikey sıçrama performansı üzerindeki etkisi
The effect of Q angle on balance and vertical jump performance in Turkish football players and Australian AFL players
  1. Tez No: 1000677
  2. Yazar: BİLAL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ŞARVAN CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Q açısı, futbol, Avustralya futbolu, denge, dikey sıçrama, biyomekanik, Q-angle, football, Australian football, balance, vertical jump, biomechanics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, alt ekstremite diziliminin önemli bir göstergesi olan Q açısının, 20-21 yaş aralığındaki erkek sporcularda denge ve dikey sıçrama performansı üzerindeki etkilerini incelemek ve bu ilişkinin farklı spor dallarında (futbol ve Avustralya Futbol Ligi - AFL) nasıl farklılaştığını karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, 20–21 yaş aralığındaki 45 Türk futbolcu ve 45 Avustralya AFL sporcusu olmak üzere toplam 90 erkek sporcu katılmıştır. Katılımcıların Q açıları, supin pozisyonda standart manuel gonyometre ile ölçülmüştür. Dinamik denge performansları Y Denge Testi (YBT) ile, dikey sıçrama performansları ise Countermovement Jump (CMJ) protokolü ve My Jump 2 mobil uygulaması ile değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi, IBM SPSS Statistics 27.0 programı kullanılarak, bağımsız örneklemler için t-testi ve Pearson korelasyon analizi ile yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonuçları, sol Q açısı ile dikey sıçrama yüksekliği arasında istatistiksel olarak anlamlı, orta büyüklükte bir negatif korelasyon olduğunu göstermiştir (r = -0.257, p = 0.021). Buna karşın, Q açısı ile dinamik denge performansı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p > 0.05). Gruplar arası karşılaştırmalarda, Türk futbolcularının Q açısı değerlerinin (11.39°), AFL sporcularından (7.60°) istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu (p < 0.001) tespit edilmiştir. Dikey sıçrama performansında ise AFL sporcularının (40.76 cm), Türk futbolcularından (36.77 cm) daha yüksek değerlere sahip olduğu görülmüştür (p = 0.002). II Sonuçlar: Araştırma bulguları, artan Q açısının dikey sıçrama gibi patlayıcı güç gerektiren hareketlerde performansı olumsuz etkileyebileceğini, ancak dinamik denge gibi çok faktörlü nöromüsküler beceriler üzerinde belirleyici bir rol oynamadığını göstermektedir. Türk ve Avustralyalı sporcular arasındaki Q açısı ve performans farklılıkları, spor dalına özgü biyomekanik taleplerin ve antropometrik özelliklerin alt ekstremite dizilimi ve fonksiyonu üzerindeki önemini vurgulamaktadır. Bu sonuçlar, antrenörlerin ve spor bilimcilerin, sporcu değerlendirme ve antrenman programlamada Q açısını dikkate almalarının, özellikle yaralanma riski yönetimi ve performans optimizasyonu açısından değerli olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effects of the Q-angle, an important indicator of lower extremity alignment, on balance and vertical jump performance in male athletes aged 20-21, and to comparatively analyze how this relationship differs in different sports (football and Australian Football League - AFL). Materials and Methods: A total of 90 male athletes, including 45 Turkish football players and 45 Australian AFL athletes aged 20–21, participated in the study. Participants' Q-angles were measured with a standard manual goniometer in the supine position. Their dynamic balance performance was assessed with the Y-Balance Test (YBT), and their vertical jump performance was evaluated with the Countermovement Jump (CMJ) protocol and the My Jump 2 mobile application. Statistical analysis of the data was performed using IBM SPSS Statistics 27.0, employing independent samples t-test and Pearson correlation analysis. The significance level was set at p<0.05. Results: The research results showed a statistically significant, moderate negative correlation between the left Q-angle and vertical jump height (r = -0.257, p = 0.021). In contrast, no significant relationship was found between the Q-angle and dynamic balance performance (p > 0.05). In inter-group comparisons, it was determined that the Q-angle values of Turkish football players (11.39°) were statistically significantly higher than those of AFL athletes (7.60°) (p < 0.001). In terms of vertical jump performance, AFL athletes had higher values (40.76 cm) than Turkish football players (36.77 cm) (p = 0.002). IV Conclusions: The research findings indicate that an increased Q-angle may negatively affect performance in explosive power-demanding movements such as vertical jumping, but it does not play a decisive role in multi-factorial neuromuscular skills like dynamic balance. The differences in Q-angle and performance between Turkish and Australian athletes highlight the importance of sport-specific biomechanical demands and anthropometric characteristics on lower extremity alignment and function. These results suggest that it may be valuable for coaches and sports scientists to consider the Q-angle in athlete assessment and training programming, especially in terms of injury risk management and performance optimization.