Covıd-19 enfeksiyonu sonrası diyabetes mellitus ve hipertansiyon hastalıklarının seyri ve yeni ortaya çıkan diyabetes mellitus ve hipertansiyon tanılarının araştırılması
The progress of diabetes mellitus and hypertension diseases after COVID-19 infection and investigation of the diagnosis of emerging diabetes mellitus and hypertension
  1. Tez No: 1000794
  2. Yazar: MERVE ALTINTOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT ARDIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, diyabet, Covid-19, aile hekimliği, Hypertension, diabetes, Covid-19, family medicine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Covid-19 geçirmenin hipertansiyon hastalarında kan basıncı regülasyonuna ve diyabet hastalarında ise glisemik kontrole etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Araştırmamız vaka-kontrol çalışması olup, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid Takip Polikliniği ve Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 266 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Poliklinik ziyaretleri sırasında hipertansiyon hastalarında kaydedilen kan basıncı ölçümü ve diyabet hastalarında tetkik edilen HbA1c değerleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamızda Covid takip ve Aile hekimliği polikliniğine başvuran hipertansiyon hastalarının %41,7'sinde kan basıncı regüle idi. Kontrol grubunun daha fazla hastanın kan basıncı hedef değerlerdeydi, kan basıncı regüle olmayanlar ise vaka grubuna göre daha düşük evre hipertansiyona sahipti (p=0,019). Vaka grubundaki hipertansiyon hastalarının %64,7'sine, kontrol grubunun ise %49,4'üne yaşam tarzı değişikliği ve/veya ilaçla müdahale gerekmiştir ve müdahale edilmiştir (p=0,044). 170 hipertansiyon hastasının %6,4'üne yeni tanı konulmuştur. Covid-19 geçiren diyabet hastalarında Covid-19 öncesi ve sonrası HbA1c ortalamaları karşılaştırıldığında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür (p=0,784). Covid-19 sonrası bakılan HbA1c ortalamaları değerlendirildiğinde erkeklerin ortalaması kadınlardan yüksekti (p=0,040). Covid-19 geçiren diyabet hastalarında Covid-19 öncesi ve sonrası viii tetkik edilen HbA1c değeri; Minimum-Q1'de Covid-19 öncesinde 5,8 ±0,4 iken Covid-19 sonrası 6,0 ±0,5 idi. Diyabetin daha iyi seyrettiği düşük HbA1c seviyelerinde Covid-19 sonrasında bir artış olduğu görülmüştür (p=0,008). Q3-Maksimum'da Covid-19 öncesinde 10,0 ±1,5 iken Covid-19 sonrası 9,0 ±1,6 idi. Diyabetin daha kötü seyrettiği yüksek HbA1c seviyelerinde Covid-19 sonrasında bir düşüş görülmüştür (p=0,003). 96 diyabet hastasının %8,3'üne yeni tanı konulmuştur. Sonuç ve Öneriler: Hekimler, Covid-19 sonrası dönemde hipertansiyon ve diyabet hastalığı olan bireyleri daha sıkı kontrol etmeleri gerektiğinin farkında olmalıdır. Covid-19 sonrası yeni oluşabilecek hipertansiyon ve diyabet hastalıklarına karşı dikkatli olunmalıdır. Burada en önemli görev, kişilerin sağlığı ile ilgili ilk tıbbi temas noktası olması yönüyle birinci basamak hekimleri olarak biz aile hekimliği uzmanlarına düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of Covid-19 on blood pressure regulation in hypertensive patients and glycemic control in diabetic patients. Materials and Methods: Our study was a case-control study and was conducted with 266 patients who applied to the Covid Follow-up Outpatient Clinic and Family Medicine Outpatient Clinic of Rize Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital. During outpatient visits, blood pressure measurements recorded in hypertension patients and HbA1c values analyzed in diabetes patients were used. Results: In our study, 41.7% of the hypertensive patients who applied to the Covid follow-up and family medicine outpatient clinic had regulated blood pressure. More patients in the control group had blood pressure at target values, while those whose blood pressure was not regulated had lower stage hypertension than the case group (p=0019). 64.7% of hypertensive patients in the case group and 49.4% in the control group required and received lifestyle modification and/or medication intervention (p=0.044). 6.4% of 170 hypertension patients were newly diagnosed. When the mean HbA1c levels before and after Covid-19 were compared in diabetic patients who underwent Covid-19, no significant difference was observed (p=0.784). When the mean HbA1c levels after Covid-19 were evaluated, the mean of males was higher than females (p=0.040). The HbA1c value examined before and after Covid-19 in diabetic patients who had Covid-19 was 5.8 ± 0.4 before Covid-19 and 6.0 ± 0.5 after Covid-19 in Minimum-Q1. There was an increase after Covid-19 at low HbA1c levels where diabetes was better (p=0.008). Q3-Maximum was 10.0 ±1.5 before x Covid-19 and 9.0 ±1.6 after Covid-19. A decrease was seen after Covid-19 in high HbA1c levels where diabetes was worse (p=0.003). Of the 96 diabetic patients, 8.3% were newly diagnosed. Conclusions: Physicians should be aware that they need to control individuals with hypertension and diabetes more closely in the post-Covid-19 period. Care should be taken against new hypertension and diabetes diseases that may occur after Covid-19. The most important task here falls to us, family medicine specialists, as primary care physicians, as the first point of medical contact regarding the health of individuals.