4. sınıf öğrencilerine STEM eğitimi yaklaşımıyla basit elektrik devrelerinin öğretimi
Teaching simple electrical circuits to 4th grade students with a STEM education approach
- Tez No: 1000818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 5E Modeli, FeTeMM, STEAM eğitimi, İlköğretim öğrencileri, 5E Model, STEM, STEAM education, Primary education students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, basit elektrik devreleri konusunda hazırlanmış STEM-5E etkinliklerinin, dördüncü sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, derse yönelik düşüncelerine ve öğrenme sürecinde sergiledikleri sosyal (iş birliği, iletişim, sorumluluk alma), bilişsel (problem çözme, yaratıcılık, strateji geliştirme) ve duyuşsal (merak, keyif ve coşku) becerilere etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırma, hem nicel hem nitel desenleri bir arada kullanan karma bir yöntemle yürütülmüştür. Nicel bölümde, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen uygulanırken; nitel bölümde, deney grubundaki öğrenciler için yarı yapılandırılmış görüşme formu ve gözlem formu kullanılmıştır. Araştırmadaki deney ve kontrol grupları oluşturulurken, 12 öğrencinin ön test başarı puanları düşükten yükseğe doğru sıralanmış ve öğrencilerin başarı düzeylerini dengelemek amacıyla ''gruplar arası homojen, grup içi heterojen'' olacak şekilde paylaştırılmıştır. Bu doğrultuda, sıralanan puanlar ikili gruplar halinde ayrılmış ve her ikiliden bir öğrenci deney grubuna, diğeri kontrol grubuna atanarak başlangıç seviyelerinin birbirine denk olması sağlanmıştır. Öğrencilere ''Basit Elektrik Devreleri'' konusuna ilişkin başarı testi; ön test, son test ve kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Deney grubunda STEM-5E etkinlikleri uygulanırken, kontrol grubunda dersler müfredat odaklı işlenmiştir. Nicel verilerin analizinde bağımlı ve bağımsız örneklemler t-testi kullanılmış, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol gruplarının son test sonuçları, STEM eğitimi etkinliklerine katılan deney grubu öğrencilerinin lehine anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Ayrıca, deney grubuna uygulanan kalıcılık testi bulguları, öğrencilerin edindikleri öğrenmelerin zaman içinde kalıcı olduğunu ortaya koymuştur. Yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen veriler, öğrencilerin STEM eğitimi etkinliklerini ilgi çekici, eğlenceli ve öğrenmeyi destekleyici bulduklarını göstermektedir. Gözlem formu bulguları ise, öğrencilerin hem grup çalışmalarından hem de STEM eğitimi etkinliklerinden genel olarak keyif aldıklarını ve öğrenme sürecine etkin biçimde katıldıklarını desteklemektedir. Sonuçlar: Araştırma sonuçları, STEM eğitimi etkinliklerine katılan deney grubu öğrencilerinin akademik başarılarının kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek olduğunu göstermiştir. Kalıcılık testi bulguları, edinilen öğrenmelerin zaman içinde sürdürüldüğünü ortaya koymuştur. Deney grubu öğrencileri yapılan etkinliklerden ve grup çalışmalarından keyif aldıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effect of STEM activities prepared with the 5E lesson plan on simple electrical circuits on the academic achievements of fourth grade students, their thoughts about the lesson, and the social (cooperation, communication, responsibility-taking), cognitive (problem solving, creativity, strategy development) and affective (curiosity, pleasure and enthusiasm) skills they exhibit during the learning process. Method: The research was conducted using a mixed method that used both quantitative and qualitative patterns together. In the quantitative part, a quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups was applied, while in the qualitative part, a semi-structured interview form and observation form were used for the students in the experimental group. While creating the experimental and control groups in the research, the pre-test success scores of 12 students were ranked from lowest to highest and they were distributed in a way that would be“homogeneous between groups and heterogeneous within groups”in order to balance the students' success levels. In this direction, the scores listed were separated into two groups and one student from each pair was assigned to the experimental group and the other to the control group, ensuring that their initial levels were equivalent. The achievement test on the subject of“Simple Electric Circuits”was administered to the students as a pre-test, post-test and retention test for the experimental group students. STEM activities based on the 5E model were implemented in the experimental group, while the lessons in the control group were taught in line with the existing teaching methods. Dependent and independent samples t-test was used in the analysis of quantitative data, and content analysis method was used in the analysis of qualitative data. Findings: The posttest results of the experimental and control groups showed a significant difference in favor of the experimental group students who participated in STEM activities. In addition, the persistence test findings applied to the experimental group revealed that the learning acquired by the students is permanent over time. The data obtained from the semi-structured interview form show that students find STEM activities interesting, fun and supportive of learning. The observation form findings support that students generally enjoyed both the group work and STEM activities and participated actively in the learning process. Conclusions: The research results showed that the academic achievement of the experimental group students who participated in STEM activities was significantly higher than the control group. The retention test findings revealed that the acquired learning was maintained over time. The students in the experimental group stated that they enjoyed the activities and group work.