Kronik karaciğer hastalarının bakım vericilerinde bakım verme yükü, spiritüel iyi oluş ve algılanan sosyal desteğin değerlendirilmesi
Evaluation of caregiver burden, spiritual well-being, and perceived social support in caregivers of patients with chronic liver disease
  1. Tez No: 1000829
  2. Yazar: GÜLAY GÖKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik karaciğer hastalığı, bakım verme yükü, bakım verici, sosyal destek algısı, spiritüel iyi oluş, hemşirelik, Chronic liver disease, caregiver burden, caregiver, perceived social support, spiritual well-being, nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma kronik karaciğer hastalarının bakım vericilerinde bakım verme yükü, spiritüel iyi oluş ve algılanan sosyal desteğin belirlenmesi amacıyla yürütülen tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışmanın evrenini Başkent Üniversitesi Hastanesi'nin erişkin yataklı servislerinde kronik karaciğer hastalarının primer bakım vericileri oluşturmaktadır ve çalışma 120 bakım verici ile tamamlanmıştır Çalışmanın verileri“Bakım Verici Tanıtım Bilgi Formu”,“ Bakım Verme Yükü Ölçeği”,“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Algısı”ve“Üç Faktörlü Spiritüel İyi Oluş Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Grup karşılaştırmalarında t testi ve ANOVA, ölçekler arası ilişkilerde korelasyon analizi, bakım yükünü etkileyen faktörlerin belirlenmesinde çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmada, primer bakım vericilerin bakım verici yükü ölçeği toplam puan ortalaması 59,56±12,18; üç faktörlü spiritüel iyi oluş ölçeği toplam puan ortalaması 111,36±13,89; çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği toplam puan ortalaması 54,25±9,52 olarak belirlenmiştir. Bakım vericilerin bakım verme yükünün yaş, gelir durumu, kronik hastalık sayısı ve bakımda destek gereksinimi ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bakım vericilerin algıladıkları sosyal desteğin gelir düzeyi ile, spiritüel iyi oluşun ise yaş ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği puan ortalamaları ile bakım vericilerin gelir durumu arasında anlamlı fark bulunmuştur. Bakım vericilerin algıladıkları sosyal destek artıkça bakım verme yükünü negatif hatif yönde zayıf düzeyde azaldığı, spiritüel iyi oluş durumlarının ise pozitif yönde orta düzeyde arttığı belirlenmiştir (p<0.05). Bu sonuçlar doğrultusunda bakım vericilere yönelik olarak bakım yükünü azaltıcı, spiritüel iyi oluşu güçlendirici ve sosyal destek durumunu güçlendirici programlar ve çalışmalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive and cross-sectional research conducted to determine caregiver burden, spiritual well-being, and perceived social support among caregivers of patients with chronic liver disease. The population of the study consisted of primary caregivers of patients with chronic liver disease hospitalized in adult inpatient units of Başkent University Hospital, and the study was completed with 120 caregivers. The data were collected using the“Caregiver Information Form,”the“Caregiver Burden Scale,”the“Multidimensional Scale of Perceived Social Support,”and the“Three-Factor Spiritual Well-Being Scale.”Data were analyzed using the SPSS program. Independent samples t-test and ANOVA were used for group comparisons, correlation analysis was used to examine relationships between scales, and multiple linear regression analysis was conducted to identify factors affecting caregiver burden. In the study, the mean total score of the caregiver burden scale was 59.56±12.18, the mean total score of the three-factor spiritual well-being scale was 111.36±13.89, and the mean total score of the multidimensional perceived social support scale was 54.25±9.52. Caregiver burden was found to be associated with age, income level, number of chronic diseases, and need for support in caregiving. Perceived social support was associated with income level, while spiritual well-being was associated with age. A significant difference was found between perceived social support scores and caregivers' income levels. It was also determined that as perceived social support increased, caregiver burden decreased at a weak negative level, while spiritual well-being increased at a moderate positive level (p<0.05). Based on these findings, it is recommended to develop programs and interventions aimed at reducing caregiver burden and strengthening spiritual well-being and social support among caregivers.