SIÇAN RADYASYON REKTİTİ MODELİNDE C. İNOPHYLLUM, M. CHARANTİA, M. VİRİDİFLORA, H. PERFORATUM KOMBİNASYONU: PROFİLAKTİK VE TERAPÖTİK ETKİ
COMBINATION OF C. INOPHYLLUM, M. CHARANTIA, M. VIRIDIFLORA AND H.PERFORATUM IN A RAT MODEL OF RADIATION-INDUCED PROCTITIS: PROPHYLACTIC AND THERAPEUTIC EFFECTS
- Tez No: 1000850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİKA ARZU ERGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Anti-inflamatuar ajanlar, Oksidatif stres, Radyoproteksiyon, Rektal mukoza, Antiinflamatuar ajanlar, Anti-Inflammatory Agents, Oxidative Stress, Radioprotection, Rectal Mucosa, Anti inflammatory agents
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
SIÇAN RADYASYON REKTİTİ MODELİNDE C. INOPHYLLUM, M. CHARANTİA, M. VİRİDİFLORA VE H. PERFORATUM KOMBİNASYONU: PROFİLAKTİK VE TERAPÖTİK ETKİ Amaç: Bu çalışmada Calophyllum inophyllum, Momordica charantia, Melaleuca viridiflora ve Hypericum perforatum ekstrakt kombinasyonunun sıçanlarda oluşturulan radyasyon rektiti modelinde akut doku hasarı üzerindeki profilaktik ve terapötik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 40 dişi Wistar sıçan kullanılmıştır. Hayvanlar 10'lu gruplar halinde 4 kola ayrılmış ve profilaktik, terapötik, yalnızca radyasyon ve negatif kontrol grupları oluşturulmuştur. Radyasyon pelvis bölgesine 3 boyutlu konformal radyoterapi tekniği ile tek fraksiyonda 17,5 Gy olarak uygulanmıştır. Rektumdaki akut doku hasarı makroskopik, histopatolojik ve immünokimyasal parametreler üzerinden değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde verilerin dağılım özelliklerine göre nonparametrik yöntemler tercih edilmiş, çoklu grup karşılaştırmalarında Kruskal– Wallis testi, ikili karşılaştırmalarda Bonferroni düzeltmeli post hoc analiz uygulanmıştır. Kategorik veriler Fisher exact testi ile değerlendirilmiş ve p < 0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Radyasyon uygulanan gruplarda belirgin mukozal hasar, artmış oksidatif stres ve inflamatuar yanıt gözlenmiştir. Profilaktik uygulama grubunda makroskopik ve histopatolojik değerlendirme parametrelerinin önemli bir kısmı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük hasar skorları ile ilişkili bulunmuştur. İmmünokimyasal olarak malondialdehit (MDA) ve 8-hidroksi-2-deoksiguanozin (8-OHdG) düzeyleri profilaktik grupta anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. Tümör Nekroz Faktör- α (TNF-α) düzeyleri ise profilaktik grupta terapötik gruba kıyasla anlamlı derecede düşük bulunurken, diğer gruplarla karşılaştırmalarda anlamlı farklılık izlenmemiştir. Yağ Asidi Bağlayıcı Protein-2 (FABP-2) düzeylerinde genel grup farklılığı saptanmasına rağmen ikili karşılaştırmalarda belirgin fark gösterilememiştir. Sonuç: Çalışmamızda ekstrakt kombinasyonunun özellikle profilaktik kullanımının radyasyon kaynaklı oksidatif ve inflamatuar süreci baskılayarak akut doku hasarının şiddetini azaltabileceği gösterilmiştir. Bulgular, radyasyon rektitinde erken dönemde hedeflenen koruyucu yaklaşımların önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
COMBINATION OF C. INOPHYLLUM, M. CHARANTIA, M. VIRIDIFLORA AND H. PERFORATUM IN A RAT MODEL OF RADIATION-INDUCED PROCTITIS: PROPHYLACTIC AND THERAPEUTIC EFFECTS Aim: The objective of this study was to evaluate the prophylactic and therapeutic effects of a combination of Calophyllum inophyllum, Momordica charantia, Melaleuca viridiflora, and Hypericum perforatum extracts on acute tissue damage in a rat model of radiation-induced proctitis. Material and Method: Forty female Wistar rats were divided into four groups (n=10): prophylactic, therapeutic, radiation-only, and negative control. Radiation was delivered to the pelvic region using 3D conformal radiotherapy (3D-CRT) in a single 17.5 Gy fraction. Acute tissue damage to the rectum was evaluated using macroscopic, histopathological, and immunochemical parameters. Nonparametric tests were used, including the Kruskal–Wallis test for multiple comparisons and Bonferroni-adjusted post hoc tests for pairwise analyses. Categorical variables were evaluated using Fisher's exact test, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: Irradiated groups showed marked mucosal damage, increased oxidative stress, and inflammation. The prophylactic group demonstrated significantly lower macroscopic and histopathological damage scores. Malondialdehyde (MDA) and 8-hydroxy-2-deoxyguanosine (8-OHdG) levels were significantly reduced in the prophylactic group. Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α) levels were significantly lower compared to the therapeutic group, without significant differences versus other groups. Although overall group differences were observed in Fatty Acid Binding Protein-2 (FABP-2) levels, pairwise comparisons were not significant. Conclusion: The extract combination, particularly with prophylactic use, reduced acute tissue damage by suppressing radiation-induced oxidative and inflammatory processes. These findings highlight the importance of early protective strategies in radiation proctitis.