Dahiliye servisine yatan malignite tanılı hastalarda prognostik nutrisyonel indeks ile bir yıllık mortalite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between prognostic nutritional index and one-year mortality in patients with malignancy hospitalized in the internal medicine ward
- Tez No: 1000849
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN BAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Malignite, Prognostik Nutrisyonel İndeks, Mortalite, Malignancy, Prognostic Nutritional Index, Mortality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, iç hastalıkları servisine yatırılan malignite tanılı hastalarda Prognostik Nutrisyonel İndeks (PNİ) düzeyleri ile 1 yıllık ölüm oranı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Prognostik Nutrisyonel İndeks'in sağkalım üzerine öngördürücü etkisini belirlemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 01.01.2020-01.07.2024 tarihleri arasında Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Servisi'nde herhangi bir nedenle yatarak tedavi alan, 18 yaş üstü hematolojik malignite dışında herhangi bir malignite tanısı olan 394 hasta üzerinde retrospektif olarak yapılmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik özellikleri, komorbiditeleri, kullandığı ilaçlar, malignite tanıları, kan tetkiki sonuçları ve 1 yıl içinde mortalite gelişimi hastane bilgi sistemi (Health Information System, HIS) üzerinden incelendi ve kaydedildi. Hastalar, yatış anından itibaren bir yıllık izlemde mortalite gelişen ve gelişmeyenler olarak iki gruba ayrıldı. PNİ skorunun yanı sıra yaş, cinsiyet, malignite alt tipleri ve metastatik hastalık varlığının bir yıllık mortalite üzerindeki prognostik etkisi uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 394 hastanın %56,1'i erkek, %43,9'u kadın olup; yaş ortalaması 65,16±12,34 yıl olarak saptandı. Çalışma popülasyonunda 1 yıl içinde mortalite oranı %72,8 olarak saptandı. En sık görülen malignite grupları gastrointestinal kanaldan köken alan maligniteler (%36), ürogenital sistem (%21,6), akciğer (%20,6) ve hepatobiliyer/pankreas (%20,1) maligniteleri idi. Hastaların %65'inde metastatik hastalık mevcuttu. Metastazlı hastalarda 1 yıllık mortalite oranı metastazsız hastalara göre anlamlı olarak daha yüksekti (%85,2 vs %50, p<0,001). Metastazlı grupta Prognostik Nutrisyonel İndeks (PNİ) ise daha düşük saptandı (p=0,004). Ayrıca metastazlı hastalarda albümin düzeyleri anlamlı olarak daha düşük bulundu (p=0,004). Bir yıl içinde exitus gelişen hastalarda hemogram parametreleri değerlendirildiğinde, lökosit ve nötrofil sayılarının hayatta kalan hastalara kıyasla anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Buna karşılık lenfosit sayısı exitus grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu (p<0,05). Prognostik Nutrisyonel İndeks (PNİ) ise exitus olanlarda anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p<0,001). Sonuç: Çalışmamızda iç hastalıkları servisine yatırılan malignite hastalarında düşük prognostik nutrisyonel indeksin, artmış sistemik inflamasyon ve metastatik hastalık varlığı ile birlikte 1 yıllık mortalite ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu gösterilmiştir. PNİ, albümin ve lenfosit sayısını içeren yapısı sayesinde nutrisyonel rezerv ve immün durumu birlikte yansıtan, kolay uygulanabilir ve klinik pratikte risk düzeylerinin belirlenmesinde kullanılabilecek güçlü bir prognostik göstergedir. Bu bağlamda PNİ'nin, yüksek riskli hasta gruplarının erken dönemde tanımlanmasına, bireyselleştirilmiş tedavi ve destekleyici bakım stratejilerinin planlanmasına katkı sağlayabilecek pratik bir prognostik araç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between Prognostic Nutritional Index (PNI) levels and 1-year mortality in patients with malignancy hospitalized in the internal medicine ward. We also aimed to determine the predictive effect of the Prognostic Nutritional Index on survival. Materials and Methods: This retrospective study was conducted on 394 patients aged ≥18 years, with a diagnosis of malignancy other than hematological malignancies, who were hospitalized for any reason in the Internal Medicine Department of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between January 1, 2020, and July 1, 2024. Demographic characteristics such as age and sex, comorbidities, medications, malignancy diagnoses, laboratory findings, and 1-year mortality outcomes were obtained and recorded from the hospital information system (Health Information System, HIS). Patients were divided into two groups according to the development of mortality within one year from the time of hospitalization. In addition to the PNI score, the prognostic effects of age, sex, malignancy subtypes, and the presence of metastatic disease on 1-year mortality were analyzed using appropriate statistical methods. Results: Of the 394 patients included in the study, 56.1% were male and 43.9% were female, with a mean age of 65.16±12.34 years. The 1-year mortality rate in the study population was 72.8%. The most common malignancy groups were gastrointestinal malignancies (36%), followed by genitourinary system malignancies (21.6%), lung malignancies (20.6%), and hepatobiliary/pancreatic malignancies (20.1%). Metastatic disease was present in 65% of the patients. The 1-year mortality rate was significantly higher in patients with metastasis compared to those without metastasis (85.2% vs. 50%, p<0.001). The Prognostic Nutritional Index (PNI) was significantly lower in patients with metastatic disease (p=0.004). In addition, albumin levels were significantly lower in the metastatic group (p=0.004). Hematological parameters showed that leukocyte and neutrophil counts were significantly higher in patients who died within one year compared to survivors (p<0.05), whereas lymphocyte counts were significantly lower in the exitus group (p<0.05). The Prognostic Nutritional Index (PNI) was also significantly lower in patients who died within one year (p<0.001). Conclusion: In our study, a low Prognostic Nutritional Index (PNI) was shown to be significantly associated with increased systemic inflammation, the presence of metastatic disease, and higher 1-year mortality in patients with malignancy hospitalized in the internal medicine ward. Due to its structure incorporating serum albumin level and lymphocyte count, PNI reflects both nutritional reserve and immune status, and represents a practical, easily applicable, and powerful prognostic indicator for risk stratification in clinical practice. In this context, PNI may serve as a useful prognostic tool for the early identification of high-risk patients and may contribute to the planning of individualized treatment and supportive care strategies.