Sıçan modelinde küçük GTPaz'ların iyonlaştırıcı radyasyon hasarlarındaki rolü
The role of small GTPases in ionizing radiation damage in rat model
- Tez No: 678383
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL YURT, PROF. DR. MUKADDES GÜMÜŞTEKİN GÜNELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Apoptozis, İyonlaştırıcı radyasyon, Küçük GTPaz, NADPH oksidaz, Reaktif oksijen türleri (ROS), Radyasyon hasarı, Apoptosis, Ionizing radiation, Small GTPase, NADPH oxidase, Reactive oxygen species (ROS), Radiation damage
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medikal Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: İyonlaştırıcı radyasyonun canlılar üzerindeki erken ve geç dönemdeki etkilerinin başında reaktif oksijen (ROS) türlerinin oluşumu, apoptozis ve DNA hasarı gelmektedir. Hücre içi ROS oluşumu ve apoptozis mekanizmalarında rol alan küçük GTPaz'lar; Rac1, RhoA ve Cdc42'dir. Bu çalışmada; testis ve kemik iliği dokularında oluşan radyasyona bağlı hasarda, küçük GTPaz'ların rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Kontrol grubu hariç sıçanlara, 3 farklı dozda (0,02 Gy; 0,1 Gy; 5 Gy) tüm vücut radyasyon ışınlaması yapılmıştır. Radyasyon uygulanmasından sonra 2. saat, 24. saat ve 7. günde testis ve kemik iliği dokuları çıkartılmıştır. Testis ve kemik iliği doku hasarı histolojik yöntemler ile Rac1 ve RhoA ekspresyonları immünhistokimyasal (İHK) boyama ile analiz edilmiştir. Apoptozis, aktif kaspaz-3 ekspresyonunun İHK boyaması ile değerlendirilmiştir. Testis dokusundaki ROS'u değerlendirmek için; hücre içi ROS, süperoksit dismutaz (SOD) ve malondialdehit (MDA) ile Rac1 ve RhoA aktivasyon analizleri biyokimyasal yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Radyasyon uygulanan tüm gruplarda, zamana ve doza bağlı testis dokusunda hasar ve apoptozis artışı saptandı. Radyasyon gruplarında doza ve zamana bağlı olarak; Rac1 ekspresyonları kontrol grubuna göre azalırken, RhoA ekspresyonları da artış göstermiştir. Ayrıca, radyasyon gruplarında, kontrol grubuna göre hücre içi ROS ve MDA düzeylerinin arttığı, SOD düzeylerinin ise azaldığı saptandı. Sonuç: Radyasyona bağlı testis hasarında küçük GTPaz'ların rolü olabileceğini ve Rac1 ve RhoA'nın testis hasarını arttırıcı etkisinin en azından bir kısmını hücre içi ROS oluşumu ve lipid peroksidasyonunu arttırarak gerçekleştirebileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute and late effects of ionizing radiation on living organisms are mainly known as the generation of reactive oxygen species (ROS), apoptosis and DNA damage. The small GTPases, which are Rac1, RhoA, and Cdc42, are involved in intracellular ROS formation and apoptosis mechanisms. In this study, it was aimed to investigate the role of small GTPases involved in radiation-induced damage to testes and bone marrow tissues. Methods: Whole body irradiation was applied to the rats at 3 different doses (0.02 Gy; 0.1 Gy; 5 Gy) except the control group. Testicular and bone marrow tissues were removed at 2 hours, 24 hours and 7 days after radiation exposure. Testicular and bone marrow tissue damage was analyzed by histological methods and Rac1 and RhoA expressions by immunohistochemical (IHC) staining. Apoptosis was assessed by IHC staining of active caspase-3 expression. In order to evaluate ROS in testicular tissue, intracellular ROS, superoxide dismutase (SOD) and malondialdehyde (MDA) analyses were performed using biochemical methods. Rac1 and RhoA activation were analyzed by biochemical methods. Results: Testicular tissue damage and increased apoptosis were detected in all irradiated groups, depending on time and dose. Depending on the dose and time in the all radiation groups, Rac1 expressions decreased compared to the control group and RhoA expressions increased. In addition, it was found that intracellular ROS and MDA levels increased and SOD levels decreased in the all radiation groups compared to the control group. Conclusion: It has been suggested that small GTPases may have a role in radiation-induced testicular damage. It has been suggested that Rac1 and RhoA may have some of the effect of increasing testicular damage by increasing intracellular ROS generation and lipid peroxidation.