Baş ve boyun kanseri tanısı almış hastalarda preoperatif lenf nodlarının Node-RADS 1.0 sistemine göre değerlendirilmesi
Preoperative lymph node evaluation in patients diagnosed with head and neck cancer according to the Node-RADS 1.0 system
- Tez No: 1000852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED AKİF DENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Node-RADS, lenf nodu, baş boyun, squamöz hücreli neoplazi, tiroid kanseri, Node-RADS, lymph node, head and neck squamous cell carcinoma (HNSCC), thyroid malignancies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Amacımız baş ve boyun bölgesi kanseri tanısı alan hastalarda preoperatif çekilen kontrastlı Boyun BT görüntüleri üzerinden lenf nodlarının Nod Raporlama ve Veri Sistemi 1.0 (Node-RADS) ile değerlendirilmesi ve histopatolojik sonuçlarla karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 1 Nisan 2020-30 Haziran 2025 tarihleri arasında başvuran ve baş boyun bölgesinde Squamöz hücreli kanseri (scc)ve tiroid kanser tanısı alan ve sonrasında lenf nodlarının diseke edildiği toplamda 18 yaş üstü 80 hasta dahil edilmiştir. Toplam 289 lenf nodu hastaların, preoperatif kontrastlı Boyun BT görüntülemeleri üzerinden Node-RADS sistemi kullanılarak çeşitli kriterlere göre (boyut ve konfigürasyon özellikleri gibi) değerlendirilmiştir. Radyolojik olarak değerlendirilen lenf nodları Node-RADS skorlarına göre Node-RADS 1,2,3,4,5 şeklinde sınıflandırılmış, daha sonra histopatolojik sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Ayrıca Node-RADS sisteminde yer alan parametreler Node-RADS skorları arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Node-RADS skorlamasına göre lenf nodlarının radyolojik ve patolojik özellikleri karşılaştırıldığında, artan skorlarla birlikte lenf nodu kısa aks boyutunda artış izlendi. Bulky (kısa aks>3 cm) boyuttaki lenf nodları yalnızca Node-RADS 5 grubunda görüldü (%2,7). Lenf nodlarının iç yapısı incelendiğinde, Node-RADS 1 ve 2 gruplarında lenf nodlarının büyük çoğunluğu homojen yapıda olduğu görülürken (%100 ve %90), Node-RADS 3–5 gruplarında heterojenitenin belirgin biçimde arttığı saptandı. Fokal nekroz varlığı Node-RADS 3 grubunda %3,2, Node-RADS 4 grubunda %10,8 ve Node-RADS 5 grubunda %28,6 oranında izlenirken; gross nekroz yalnızca Node-RADS 4 ve 5 gruplarında gözlendi. Kalsifikasyon en sık Node-RADS 4 ve 5 gruplarında, tiroid dokusuna benzer kontrastlanma ise yalnızca ileri Node-RADS skorlarda (4 ve 5) görüldü. Sınır özellikleri değerlendirildiğinde, Node-RADS 1–3 grubundaki tüm lenf nodlarının sınırlarının düzgün olduğu saptanırken, bu oran Node-RADS 4 ve 5 skorlarında irregüler sınırlı lenf nodlarının oranı anlamlı olarak arttı. Node-RADS 1 grubunda %41 oranında yağlı hilus, %59 oranında oval yapı gözlenirken; Node-RADS 2–5 gruplarında giderek artan oranda yuvarlaklaşma dikkati çekti. Patoloji sonuçları ile Node-RADS skorları arasındaki ilişki incelendiğinde, Node-RADS 1 ve 2 gruplarındaki tüm lenf nodlarının reaktif (N–) özellikte olduğu (%100), Node-RADS 3 grubunda bu oranın %41,9'a düştüğü; Node-RADS 4 ve 5 gruplarındaki tüm lenf nodlarının ise metastatik (N+) olduğu saptandı. Sonuç: Genel olarak, Node-RADS skoru 4 ve 5 olan tüm lenf nodları metastatik(N+) izlendiğinden, baş boyun kanseri hastalarında lenf nodu tutulumunun raporlanması ve izlenmesi, hasta sonuçlarının iyileştirilmesi ve tedavi kararlarının yönlendirilmesi açısından Node-RADS değerli bir raporlandırma sistemidir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise Node-RADS 3 skoruna sahip lenf nodları metastatik veya reaktif olabileceğinden dikkatli bir inceleme gerektirir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate lymph nodes using the Nodal Reporting and Data System 1.0 (Node-RADS) on preoperative contrast-enhanced neck CT images of patients diagnosed with head and neck cancers, and to compare these findings with histopathological results. Materials and Methods: This study included 80 patients over the age of 18 who were diagnosed with squamous cell carcinoma (SCC) of the head and neck region or thyroid cancer at Dicle University Faculty of Medicine Hospital between 1 April 2020 and 30 June 2025, and who underwent lymph node dissection. A total of 289 lymph nodes were evaluated on preoperative contrast-enhanced neck CT images using Node-RADS based on various criteria (such as size and configurational characteristics). Radiologically assessed lymph nodes were classified according to their Node-RADS scores as Node-RADS 1, 2, 3, 4, or 5 and were later compared with histopathological outcomes. Additionally, parameters included in the Node-RADS system were analysed across different Node-RADS score groups. Findings: Comparison of radiological and pathological characteristics of lymph nodes according to Node-RADS scores showed increasing short-axis diameter with higher scores. Bulky lymph nodes (short axis >3 cm) were observed exclusively in the Node-RADS 5 group (2.7%). Regarding internal structure, lymph nodes in the Node-RADS 1 and 2 groups were predominantly homogeneous (100% and 90%, respectively), whereas pronounced heterogeneity was noted in Node-RADS 3–5 groups. Focal necrosis was detected in 3.2% of Node-RADS 3 nodes, 10.8% of Node-RADS 4 nodes, and 28.6% of Node-RADS 5 nodes; gross necrosis was present only in Node-RADS 4 and 5 groups. Calcifications were most common in Node-RADS 4 and 5 groups, while thyroid-like enhancement was seen only in advanced scores (4 and 5). Evaluation of margin characteristics revealed that all lymph nodes in Node-RADS 1–3 groups had smooth borders, whereas the presence of irregular borders significantly increased in Node-RADS 4 and 5 groups. In the Node-RADS 1 group, fatty hilum was observed in 41% and an oval configuration in 59% of nodes; however, progressive roundness was noted in Node-RADS 2–5 groups. Analysis of pathology results showed that all lymph nodes in Node-RADS 1 and 2 groups were reactive (N–). In the Node-RADS 3 group, the proportion of reactive lymph nodes decreased to 41.9%. All lymph nodes in Node-RADS 4 and 5 groups were found to be metastatic (N+). Conclusion: Since all lymph nodes with Node-RADS scores of 4 and 5 were metastatic (N+), the Node-RADS system represents a valuable tool for reporting and monitoring lymph node involvement in patients with head and neck cancers, contributing to improved patient outcomes and supporting clinical decision-making. However, lymph nodes with a Node-RADS 3 score may be either metastatic or reactive, necessitating careful evaluation.