Ölüm haberi iletişim süreci: Acil serviste hekim ve hasta yakını deneyimleri üzerine nitel bir çalışma
Death news communication process: A qualitative study on physician and family member experiences in the emergency department
  1. Tez No: 1000859
  2. Yazar: DENİZ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM, PROF. DR. INES TESTONI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Sağlık Yönetimi, Communication Sciences, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Emergency service
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Acil servisler, sağlık hizmetlerinin yoğun, belirsizliğin yüksek ve zaman baskısının belirgin olduğu birimlerdir. Bu ortamda gerçekleşen ölümler, sağlık profesyonelleri ve hasta yakınları açısından yönetilmesi güç ve hassas bir iletişim sürecini beraberinde getirmektedir. Bu nedenle, acil serviste ölüm haberi iletişiminin nasıl gerçekleştiği, bu süreci etkileyen faktörleri ve tarafların bu süreci nasıl deneyimlediğini anlamak önemlidir. Bu araştırma, acil serviste gerçekleşen ölümlerde hekim ve hasta yakını arasındaki ölüm haberi iletişim sürecini her iki tarafın deneyimlerini bütüncül bir bakış açısıyla ele alarak keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda süreçte karşılaşılan güçlüklerin, kullanılan iletişim stratejilerinin ve bağlamsal koşulların iletişimi nasıl şekillendirdiğinin ortaya konulması, ölüm haberinin taraflar üzerindeki yansımalarının anlaşılması ve bu bulgulardan hareketle sürecin iyileştirilmesine yönelik somut önerilerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını, acil serviste ölüm haberi verme deneyimine sahip 18 hekim ve acil serviste yakın kaybı yaşamış 16 hasta yakını olmak üzere toplam 34 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama aşamasında, hekim ve hasta yakınlarıyla yarı yapılandırılmış mülakat formları kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sırasında ses kaydı alınmış, elde edilen bu kayıtlar çözümlenerek yorumlayıcı fenomenolojik analiz ilkeleri doğrultusunda tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Hekimlerle yapılan görüşmeler sonucunda ölüm haberi iletişim sürecine ilişkin beş ana tema ortaya çıkmıştır: iletişim sürecinde takip edilen uygulamalar ve stratejiler, iletişim tarzları, iletişim sürecini etkileyen unsurlar, sürecin hekimlere olan etkisi ve süreci iyileştirmeye yönelik öneriler. Hasta yakınlarıyla yapılan görüşmelerde ise iletişime ilişkin deneyimler, sağlık hizmetlerine ilişkin deneyimler, fiziksel ortama ilişkin deneyimler, iletişimin hasta yakınları üzerindeki etkisi ve iletişim sürecindeki beklentiler olmak üzere beş tema belirlenmiştir. Hekim ve hasta yakınları ile yapılan görüşmelere ek olarak, süreci iyileştirmeye yönelik öneriler geliştirmek amacıyla İtalya'da bulunan Padova Üniversitesi Hastanesi'nin acil servis ve yoğun bakım üniteleri ziyaret edilmiştir. Bu süreçte hekimlerle görüşülmüş ve elde edilen bulgular araştırmanın öneriler bölümüne yansıtılmıştır. Sonuç olarak, acil serviste ölüm haberi iletişim sürecinin, hekimler ve hasta yakınları üzerinde farklı psikolojik ve duygusal etkiler yarattığı, hekimlerin bu süreçte çeşitli iletişim tarzları, stratejiler ve uygulamalar benimsediği ve sürecin bireysel, kurumsal ve kültürel faktörlerden etkilenen çok boyutlu ve karmaşık bir yapı sergilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Emergency departments are units where healthcare delivery is intense, uncertainty is high, and time pressure is pronounced. Deaths occurring in this setting bring forth a communication process that is difficult to manage and highly sensitive for both healthcare professionals and family members. Therefore, understanding how death notification communication unfolds in emergency departments, the factors influencing this process, and how the parties experience it is essential. This study aims to explore the death notification communication process between physicians and family members in emergency department deaths, adopting a holistic approach that considers the experiences of both sides. Within this scope, the study seeks to reveal the challenges encountered, how communication strategies and contextual conditions shape the process, to understand the implications of the notification for both parties, and to develop concrete recommendations for improvement. A phenomenological approach, one of the qualitative research designs, was used. The participants consisted of 34 individuals: 18 physicians experienced in delivering death notifications in the emergency department and 16 family members who lost a relative in the emergency department. Face-to-face interviews were conducted using semi-structured interview forms, audio-recorded, transcribed, and analyzed through thematic analysis in line with interpretative phenomenological analysis principles. Interviews with physicians revealed five main themes: practices and strategies in the communication process, communication styles, factors affecting the process, the impact on physicians, and recommendations for improvement. Interviews with family members yielded five themes: experiences related to communication, experiences with healthcare services, experiences regarding the physical environment, the impact of communication on family members, and expectations about the process. Additionally, to develop improvement-oriented recommendations, visits were made to the emergency and intensive care units of Padua University Hospital in Italy, and the findings from physician interviews conducted there were reflected in the recommendations section. In conclusion, the study found that death notification communication in emergency departments creates distinct psychological and emotional effects on physicians and family members, that physicians employ various communication styles, strategies, and practices, and that the process is multidimensional and complex, shaped by individual, institutional and cultural factors.