Ratlarda mezenkimal kök hücre kaynaklı ekzozomların ülseratif kolit üzerine etkisinin incelemesi
Investigation of the effect of mesenchymal stem cellderived exosomes on ulcerative colitis in rats
- Tez No: 1000871
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE GÜLŞEN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, mezenkimal kök hücre, Ulcerative colitis, mesenchymal stem cells
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Ülseratif kolit (ÜK), kolon mukozasında sınırlı inflamasyon, epitel bariyer hasarı, immün disregülasyon ve artmış oksidatif stres ile karakterize, kronik ve tekrarlayıcı seyir gösteren bir inflamatuvar bağırsak hastalığıdır. Mevcut tedavi seçeneklerine rağmen önemli bir hasta grubunda yetersiz yanıt veya ciddi yan etkiler görülmesi, yeni tedavi yaklaşımlarına olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, mezenkimal kök hücre (MKH) kaynaklı eksozomların deneysel ülseratif kolit modelinde antiinflamatuvar, antioksidan ve histopatolojik etkilerinin değerlendirilmesi ve intrarektal ile intraperitoneal uygulama yollarının karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot:Bu çalışmada ratlarda %4 asetik asit kullanılarak deneysel ülseratif kolit modeli oluşturulmuştur. Denekler dört gruba ayrılmıştır: kontrol grubu, ülseratif kolit grubu, intrarektal MKH eksozomu uygulanan ülseratif kolit grubu ve intraperitoneal MKH eksozomu uygulanan ülseratif kolit grubu. Deney süresi sonunda kolon dokuları alınarak histopatolojik olarak epitel hasarı, kript mimarisi, ülserasyon ve inflamatuvar hücre infiltrasyonu değerlendirilmiştir. Proinflamatuvar sitokin ekspresyonları (TNF-α, IL-6 ve IL-2) immünohistokimyasal yöntemle analiz edilmiştir. Oksidatif stres düzeyi, kolonik dokuda total oksidan seviye (TOS), total antioksidan seviye (TAS) ve malondialdehit (MDA) ölçümleri ile belirlenmiştir. Bulgular:Ülseratif kolit grubunda kontrol grubuna kıyasla belirgin histolojik hasar, yoğun inflamatuvar hücre infiltrasyonu ve artmış TNF-α, IL-6 ve IL-2 ekspresyonu saptanmıştır. Ayrıca bu grupta TOS ve MDA düzeyleri anlamlı şekilde artarken, TAS düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir. MKH eksozomu uygulanan gruplarda histolojik ve biyokimyasal parametrelerde anlamlı iyileşme gözlenmiştir. Özellikle intrarektal eksozom uygulanan grupta epitel bütünlüğünün daha iyi korunduğu, inflamatuvar infiltrasyonun daha belirgin şekilde azaldığı, proinflamatuvar sitokin ekspresyonlarının daha fazla baskılandığı ve oksidatif stres göstergelerinin kontrol düzeylerine yaklaştığı saptanmıştır. İntrarektal uygulamanın, intraperitoneal uygulamaya kıyasla lokal iyileşme ve antioksidan kapasitenin artırılması açısından daha etkili olduğu görülmüştür. Sonuç:MKH kaynaklı eksozomlar, deneysel ülseratif kolitte inflamasyonu ve oksidatif stresi azaltarak kolonik mukozal iyileşmeyi desteklemiştir. İntrarektal uygulamanın intraperitoneal uygulamaya göre daha üstün lokal terapötik etki göstermesi, bu yöntemin hedefe yönelik ve hücresiz bir tedavi yaklaşımı olarak önemini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, MKH eksozomlarının ülseratif kolit tedavisinde umut vadeden yeni bir biyolojik tedavi alternatifi olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF MESENCHYMAL STEM CELLDERIVED EXOSOMES ON ULCERATIVE COLITIS IN RATS Objective:Ulcerative colitis (UC) is a chronic inflammatory bowel disease characterized by mucosal inflammation, epithelial damage, immune dysregulation, and increased oxidative stress. Limitations of current therapeutic options necessitate the exploration of novel treatment strategies. The aim of this study was to evaluate the anti-inflammatory, antioxidant, and histopathological effects of mesenchymal stem cell (MSC)-derived exosomes administered via intrarectal and intraperitoneal routes in an experimental ulcerative colitis model. Materials and Methods:Experimental ulcerative colitis was induced in rats using 4% acetic acid. The animals were randomly assigned to four groups: control group, ulcerative colitis group, ulcerative colitis treated with intrarectal MSC-derived exosomes, and ulcerative colitis treated with intraperitoneal MSC-derived exosomes. Colonic tissue samples were collected at the end of the experimental period. Histopathological evaluation was performed to assess epithelial damage, crypt architecture, ulceration, and inflammatory cell infiltration. Immunohistochemical analysis was conducted to determine the expression of pro-inflammatory cytokines TNF-α, IL-6, and IL-2. Oxidative stress status was evaluated by measuring total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS), and malondialdehyde (MDA) levels in colonic tissue. Results:The ulcerative colitis group exhibited significant histological damage, including epithelial disruption, crypt loss, and marked inflammatory cell infiltration, compared with the control group. This group also showed significantly increased TNF-α, IL-6, and IL-2 expression, elevated TOS and MDA levels, and decreased TAS levels. Treatment with MSC-derived exosomes resulted in significant improvement in both histopathological and biochemical parameters. Notably, intrarectal administration of exosomes led to greater preservation of epithelial integrity, more pronounced reduction in inflammatory infiltration, and stronger suppression of pro-inflammatory cytokine expression compared with intraperitoneal administration. Additionally, intrarectal exosome treatment was more effective in reducing oxidative stress and restoring antioxidant capacity. Conclusion:MSC-derived exosomes effectively attenuated inflammation and oxidative stress while promoting mucosal healing in experimental ulcerative colitis. Intrarectal administration demonstrated superior local therapeutic efficacy compared with intraperitoneal delivery. These findings suggest that MSC-derived exosomes represent a promising, cell-free, and targeted therapeutic approach for the treatment of ulcerative colitis.