Flow sitometri yöntemi ile bazı keten genotiplerinin (linum usitatissimum var. usitatissimum) çekirdek DNA miktarlarının belirlenmesi ve nrITS markörleri ile filogenetik ilişkilerinin incelenmesi
Determination of nuclear DNA amount of some flax genotypes (linum usitatissimum var. usitatissimum) by flow cytometry and investigation of their phylogenetic relationships using nrits markers
- Tez No: 1000875
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLRU YÜCEL, PROF. DR. ŞAHANE FUNDA ARSLANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Keten, Flax
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada amaç, 15 farklı (üç adet tescilli çeşit ve 12 adet keten genotipi) L. usitatissimum var. usitatissimum genotipinin çekirdek DNA miktarlarını flow sitometri yöntemi ile tespit etmek, somatik kromozom sayılarını enzim maserasyon yöntemi ile saptamak ve ayrıca nükleer ribozomal DNA'nın transkripsiyonu yapılan iç ara bölgeleri (nrITS) kullanılarak filogenetik analizini gerçekleştirmektir. Flow sitometri analizleri, genç ve sağlıklı keten bitkilerinden alınan taze yaprak dokuları ile internal standard olarak Vicia sativa (cv. nülifer) bitkisine ait yaprak dokuları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çekirdek DNA içeriklerinin saptanması için gerçekleştirilmiş olan flow sitometri analizlerinde floresan boya olarak propidium iyodür kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre araştırmada kullanılan L. usitatissimum genotiplerinin ortalama çekirdek DNA içeriğinin 1.19 2C/pg ile 1.37 2C/pg arasında olduğu belirlenmiştir. İncelenmiş olan L. usitatissimum genotiplerinin 2C DNA içerikleri benzerlik göstermek ile birlikte genotiplere ait ortalama çekirdek DNA içerikleri arasındaki farklılıkların istatistiki olarak önemli olduğu bulunmuştur. Çekirdek DNA miktarları ile ploidi düzeyini ilişkilendirmek amacıyla bir çeşide ait somatik kromozom preparatları enzim maserasyon yöntemi ile hazırlanmış, DAPI floresan boyası ile boyanmış ve 2n = 30 kromozom sayısına sahip olduğu saptanmıştır. Bundan dolayı incelenmiş genotiplerin aynı ploidi dzüeyinde oldukları kabul edilmiştir. nrITS dizilerine ait spesifik primerler kullanılarak yapılan polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) sonuçları çalışmada kullanılan genotipler arasındaki genetik ilişkinin ortaya konmasını sağlamıştır. Sonuçlar daha fazla sayıda örnek ve farklı DNA markörlerinin genotipler arası ilişkilerin daha detaylı anlaşılmasında faydalı olacağını göstermiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlardan keten bitkisinde yapılacak moleküler tanımlamalar ile ıslah çalışmalarına önemli katkılar sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the nuclear DNA contents of 15 different L. usitatissimum var. usitatissimum genotypes (three registered varieties and 12 flax genotypes) by flow cytometry, determination of the somatic chromosome number using enzyme maceration method and to perform the phylogenetic analyses based on nuclear internal transcribed spacer regions. Flow cytometry analyses were performed using fresh leaf tissues from young and healthy flax plants and Vicia sativa leaf tissues was used as an internal standard plant. Propidium iodide was used as a fluorescent dye in flow cytometry analyses to estimate mean nuclear DNA content of the samples. Based on the results, the mean 2C nuclear DNA contents of the L. usitatissimum var. usitatissimum genotypes used in the studies were varied from 1.19 2C/pg to 1.37 2C/pg. The mean nuclear DNA contents (2C/pg) of the analyzed samples were similar, however, there was statistically significant differences among the mean nuclear DNA contents of the genotypes. Chromosome counting was performed using the enzyme maceration method in a variety and DAPI fluorescent dye was used stain chromosome. In order to correlate nuclear DNA amounts with ploidy level, chromosome number as determined that there were 2n = 30 in a variety. Therefore, all genotypes analyzed by flow cytometry in this study were accepted 2n = 30 chromosomes. Polymerase chain reaction (PCR) results, performed using specific primers for nrITS sequences, revealed the genetic relationship among genotypes used in the study. The obtained results showed that a larger number of samples and different DNA markers would be useful in understanding the relationships among genotypes in more detail. It is expected that the results of this study will make significant contributions to molecular characterization and breeding studies in flax plants.