Koroner arter hastalığı olan bireylerde uykusuzluğun yorgunluk, depresyon, anksiyete ve stres üzerine etkisi
The effect of insomnia on fatigue, depression, anxiety and stress in patients with coronary artery disease
  1. Tez No: 1000909
  2. Yazar: SEFA OSMAN ÇAPAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, uykusuzluk, yorgunluk, depresyon, anksiyete, stres, Coronary artery disease, insomnia, fatigue, depression, anxiety, stress
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, koroner arter hastalığı olan bireylerde uykusuzluğun yorgunluk, depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemek ve bu değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Koroner arter hastalığı, yalnızca fizyolojik süreçleri değil, aynı zamanda bireylerin psikolojik ve sosyal iyilik hâlini de etkileyen çok boyutlu bir sağlık sorunudur. Özellikle uykusuzluk ve yorgunluk gibi semptomların, psikolojik sorunlarla birlikte görülmesi hastalığın seyrini ve tedaviye uyumu olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde planlanmış olup Haziran–Eylül 2025 tarihleri arasında Meram Tıp Fakültesi üniversite hastanesinin kardiyoloji kliniğinde koroner arter hastalığı tanısı ile izlenen 252 birey ile yürütülmüştür. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Kısa Yorgunluk Ölçeği, Uykusuzluk Şiddet İndeksi ve Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizleri ve aracılık analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, koroner arter hastalığı olan bireylerde uykusuzluk düzeyinin arttıkça yorgunluk, depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinin anlamlı biçimde yükseldiğini göstermiştir. Ayrıca yorgunluğun, uykusuzluk ile depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişkide aracı bir rol üstlendiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, koroner arter hastalığı yönetiminde uyku sorunlarının ve ilişkili psikolojik belirtilerin birlikte ele alınmasının önemini ortaya koymaktadır. Bu bulgular, hemşirelik bakımının bütüncül ve multidisipliner bir yaklaşımla planlanmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of insomnia on fatigue, depression, anxiety, and stress levels in individuals with coronary artery disease and to examine the relationships among these variables. Coronary artery disease is a multidimensional health problem that affects not only physiological functions but also the psychological and social well-being of individuals. The coexistence of symptoms such as insomnia and fatigue with psychological problems may negatively influence disease prognosis and treatment adherence. This descriptive and correlational study was conducted between June and September 2025 with 252 individuals diagnosed with coronary artery disease who were followed in the cardiology clinic of a university hospital. Data were collected using the Personal Information Form, Brief Fatigue Inventory, Insomnia Severity Index, and Depression Anxiety Stress Scale. Descriptive statistics, correlation analyses, and mediation analyses were used for data analysis. The findings indicated that higher levels of insomnia were significantly associated with increased levels of fatigue, depression, anxiety, and stress in individuals with coronary artery disease. Additionally, fatigue was found to have a mediating role in the relationship between insomnia and depression, anxiety, and stress. These results highlight the importance of addressing sleep problems together with related psychological symptoms in the management of coronary artery disease. The findings emphasize the need for a holistic and multidisciplinary approach in nursing care to improve clinical outcomes and overall well-being in individuals with coronary artery disease.